Skocz do zawartości

Czy mając prawo jazdy można sobie odświeżyć technikę w jakimś OSK na placyku?

rezonator

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio wyczytałem, że w zajęciach OSK na pojazdach szkoleniowych mogą uczestniczyć tylko kursanci. Czy to prawda? Chciałem gdzieś wykupić godzinę, może dwie, żeby sobie przypomnieć trochę te bujanki między pachołkami. Czy to w ogóle legalne? Czy ośrodek wpuszczając mnie na plac na ich pojeździe łamie prawo?

moze cos w tym byc, bo jak chcialem wykupic 2h dla dziewczyny, by zobaczyla jak sie prowadzi moto i czy bedzie ja to krecilo, to wszedzie odp 'nie mozna, zapraszamy na pelny kurs'

A masz moto? Jedź sobie na jakiś parking i się pobaw. Tylko najlepiej taki nieoznakowany pasami poziomymi, żeby się w razie czego pałki nie przyczepiły, że przekraczasz linię :) 

@Munga - masz trochę racji, ale nie do końca - jeżeli chcesz się dobrze nauczyć (lub dobrze przypomnieć 😉), to warto skorzystać z rad doświadczonego instruktora, niż samodzielnie powielać własne błędy, których możesz sobie nawet nie uświadamiać. Też chętnie bym sobie "przypomniał" lub nawet nauczył prawidłowej jazdy pod doświadczonym okiem.

"Be yourself, no matter what they say!"

Sting

Zależy od podejścia do tematu. Ja jestem samoukiem. Jeżdżę od 10 roku życia i jak na kursie mnie facet zobaczył, to tylko ręką machnął. Wiadomo, kurs kursowi nierówny. Tak samo umiejętności. Na torze pewnie bym nie błyszczał, ale na drogach już swoje widziałem - a tego się po prostu nie nauczysz. Poza tym, droga to nie tor, a niektórzy później próbują "szlifować umiejętności" na drogach publicznych, bo trackday'a zaliczył. A później wychodzi szlif, ale maszyny i ciuchów [o ile były] ;) 

Jeśli masz uprawnienia to możesz zapisać sie na kurs w ODTJ, formalnie OSK są od nabywania uprawnień i nie mają prawa szkolić ludzi którzy już te uprawnienia posiadają. Oczywiście możliwe że znajdziesz którąś szkołę która zgodzi się "doszkolić" ale robią to wtedy na własne ryzyko.

Co do sensowności dokształtów to zawsze warto posłuchać doświadczonego instruktora, który pokaże co można jeszcze poprawić w swojej technice jazdy. Natomiast szkolenie to nie musi być track day, jest mnóstwo szkoleń z techniki bezpiecznej jazdy lub tzw manewry miejskie gdzie nikt nie zwraca uwagi na czasy okrążeni.

Przecież na fb proponują szkolenie z techniki jazdy.
Zapisy 504222585
Coś się musieliście źle zrozumieć. Może żeby się pokręcić po placyku 2h za 100zł to nie mają w ofercie - wiem, że sporo szkolą dodatkowo.

Edytowane przez Piuriel (wyświetl historię edycji)

...You can be better than that..

╭〔︶︵︶〕