Skocz do zawartości

Google Maps - wyznaczanie trasy.

Munga

Rekomendowane odpowiedzi

Temat o tyle prosty, o ile ktoś zna rozwiązanie. Ja nie mogę... Wyznaczam trasę A -> B -> A. Potem przeciągam sobie 'rysowanie' trasy po drogach które mnie interesują, tak aby nie jechać tą samą. No i klik, "udostępnij". Problem w tym, że udostępnia trasę "domyślną", czyli tą nieprzeciągniętą. Dlaczego? jak to udostępnić na telefon, aby działało?

Przejazdy przez poszczególne miejscowości mnie nie interesują - trzeba wiedzieć gdzie chce się "wjechać", a tak tylko klikam na mapie i już. Dwa - jak zrobicie przystanki, to po każdym dojeździe do danej miejscowości, trzeba kliknąć "prowadź dalej", czy tam "kontynuuj". Nie "przejeżdża" automatycznie takiej miejscowości.

Ktoś próbował bawić się mapami? Udostępnianie linków [nawet tych super długich] nie działa. Po prostu wbija trasę "domyślną", taką jaką każdy dostanie po wpisaniu celu i powrotu.

Nie wiem, może coś robisz nie tak, bo ja wyznaczyłem trasę z punktu A do punktu B, później przeciągnąłem trasę na inne drogi. Udostępniłem i otworzyła mi się mapa z poprawioną trasą 

yamaha-stars.pl

Dlatego nie do końca podoba mi się Google Maps . Maciek próbowałeś jeździć na Yanosiku? Ja co prawda jeżdżę na jabuszkowej i sobie bardzo chwale ale jak pamietam Yanosik nie jest zły. 

@Bemol

A wrzuć tu jakiś link. Na kompie, na którym robię tę mapę, zawsze wyświetla dobrze. Problem pojawia się dopiero po udostępnieniu na inne urządzenie. Co ciekawe  w pracy też mi pokazuje dobrze - podejrzewam że chodzi o ciasteczka, albo o to, że mam synchronizację chrome'a. 

Ale zauważyłem jeszcze, że jak robię 'umieść mapę na stronie', to też chce wrzucać tę domyślna, bez zmian.

@Dobromil1984

Generalnie zastanawiam się nad zakupem tomtoma dla moto. Tylko recenzje mieszane czytałem, więc trochę szkoda pakować monetę w bubel/objawienie. Jak zwykle, opinie 50/50. Albo zachwyty, albo czarna rozpacz. 

1 godzinę temu, Munga napisał:

@Bemol

A wrzuć tu jakiś link.

To jest lin do trasy wyznaczonej przez google maps:
https://goo.gl/maps/hKRykDAX8Wi1e1BX6

A to link do zmienionej trasy:
https://goo.gl/maps/t7oSf2N4SPzRiMNd9

U mnie wszystko bangla :) 

yamaha-stars.pl

Ps.

Dlaczego wybierając trasę z pkt. A do pkt. Z, jadę trasą "Y". Następnie wracając trasą  z "Z" do "A" nawigacja prowadzi mnie inną drogą "X". W automapie, google i yanosiku wybieram te same opcje.?

motor.gif"Jadąc motocyklem ile się da, w ciągu 5 minut przeżywasz więcej niż inni przez całe życie"

9 godzin temu, Wojtas napisał:

Ps.

Dlaczego wybierając trasę z pkt. A do pkt. Z, jadę trasą "Y". Następnie wracając trasą  z "Z" do "A" nawigacja prowadzi mnie inną drogą "X". W automapie, google i yanosiku wybieram te same opcje.?

Bo jest inny czas przejazdu. "Najszybsza" trasa, nie jest "najkrótszą" i odwrotnie. Jak z punktu A do Z jechałeś drogą Y o godzinie 9, to poprowadziło Cię tak, bo takie miało algorytmy. Wracając, jedziesz o innej porze i mapa bierze to pod uwagę -> zmiana natężenia ruchu. W oparciu o te dane, daje Ci "najszybszą" trasę, czyli taką, którą najszybciej ["czasowo", nie "kilometrowo"] dojedziesz do celu. 
Chyba nie zagmatwałem i przekaz jest czytelny :) 

9 godzin temu, MartaCrystal napisał:

Gugiel sie nawet chwalil, ze teraz nie liczy sie juz trasa najkrotsza (ilosc km) a jej oszczednosc/ekonomicznosc.

https://www.fastcompany.com/90620494/google-maps-will-start-showing-you-slower-routes-heres-why

Mam nadzieję, że alternatywne trasy też będą wyświetlane i pozostanie jednak człowiekowi jakiś wybór 

yamaha-stars.pl