Skocz do zawartości

Zmiana sposobu użytkowania lokalu - potrzebna pomoc.

JAREK-XJR

Rekomendowane odpowiedzi

Chcę zmienić sposób użytkowania lokalu mieszkalnego na lokal użytkowy.

Wg wskazówek urzędników najpierw miałem wystąpić z wnioskiem o wydanie decyzji o warunkach zabudowy. To uczyniłem i decyzję otrzymałem. Jest już prawomocna.

Teraz schody - choć myślałem, że schody to już były. 😕

Wg dalszych informacji, ponieważ lokal nie będzie przebudowywany, zmianę sposobu użytkowania robi się na zgłoszenie. Wg art 71 pkt 2 prawa budowlanego muszę do zgłoszenia załączyć "opis i rysunek określający usytuowanie obiektu budowlanego w stosunku do granic nieruchomości i innych obiektów budowlanych istniejących lub budowanych na tej i sąsiednich nieruchomościach, z oznaczeniem części obiektu budowlanego, w której zamierza się dokonać zmiany sposobu użytkowania".

I teraz: jeden urzędnik z Wydziału Urbanistyki mówi, żeby zlecić pracę architektowi i on to porobi; drugi urzędnik odsyła do prawa budowlanego i w końcu nie wiem czy ów rysunek mogę zrobić sam czy musi to być projekt mieszkania zrobiony przez architekta.

Czy ktoś może zna się na tym albo może przerabiał temat?

Jak zgłaszałem do starostwa swojego blaszaka, to rysunek z usytuowaniem robiłem sam. Radzę tobie też tak zrobić, jak przejdzie - to jesteś do przodu kasę na geodetę (bo to on a nie architekt robi takie rysunki).

BTW. niezły urzędnik skoro nie rozróżnia architekta od geodety 😕

Rysuj sam, do takich samodzielnych oznaczeń wystarczy mapa do celów lokalizacyjnych. Jeśli nie przyjmą tego rodzaju dokumentacji będziesz myślał dalej, niemniej dziwne nieco, że nie dostałeś konkretnych wymagań.

GS500 icon3.png

Jaszczomb- mysle, ze w moim przypadku rzeczywiscie bardziej chodzi o architekta a nie geodete bo chodzi o lokal w bloku a nie obiekt w terenie ale moge sie mylic.
Rozmawialem z trzecim urzednikiem- wg niego moge wykorzystac plan z aktu noyarialnego i to mam zamiar zrobic. Jutro skladam papiery jak beda braki to bede uzupelnial i wtedy ew. placil.

Wysłane z mojego HTC Desire 830 dual sim przy użyciu Tapatalka