Skocz do zawartości

Wypadek na motocyklu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Około miesiąc temu miałem wypadek na motocyklu i mam dwa pytania:

1. Jak wygląda proces uzyskania odszkodowania z nnw (UNIQA)?

2. Motocykl chciałbym przeznaczyć na tor, jak wygląda sprawa z waznym przeglądem na torze, czy moge motocykl wyrejestrować bez złomowania?

Z góry dziękuję za informacje.

Opublikowano

1. Zadzwoń do ubezpieczyciela, NNW to ubezpieczenie nieobowiązkowe i każdy ubezpieczyciel sam ustala zasady i procedury. 

2. Nie ma możliwości wyrejestrowania pojazdu mechanicznego na życzenie. Pojazd można wyrejestrować kiedy zostanie zezłomowany albo skradziony. 

GS500 icon3.png

Opublikowano

Czy to znaczy że osoby które posiadają motocykle typowo przerobione na tor robią co roku przegld na stacji, jeżeli moto jest w torowych owiewkach to nie ma świateł, więc jak przechodzi przegląd? Może mogę zostawić zarejestrowane moto, poruszać się nim tylko na zamkniętych obiektach, nie robiąc przeglądów i nie płacąc ubezpieczenia?

Opublikowano

Wpadło mi ogłoszenie niestety nie pamiętam gdzie że człowiek pisze umowy na sprzęt który możesz sobie zostawić . Ogłoszenie dotyczylo samochodów ale myślę że to nie ma znaczenia.

Opublikowano (edytowane)

Jeśli motocykl jest zarejestrowany, to musisz mieć OC nawet jeśli pojazd stoi od kilku lat w garażu. Nawet jeśli przeznaczysz go na torówkę, to nie możesz przerwać ubezpieczenia, poczytaj ile obecnie wynosi kara za brak OC. Przegląd nie ma nic do rzeczy, jeśli nie jeździsz po drodze publicznej możesz go nie robić - przecież i tak motocykl nie spełnia wymogów :)

Część osób, które mają torówki nigdy ich nie rejestrowało - stąd też brak kłopotów z wyrejestrowaniem i OC :)

1 godzinę temu, pafcio napisał:

człowiek pisze umowy na sprzęt który możesz sobie zostawić

to akurat jest karalne, nie ma co propagować takiej wiedzy publicznie :rolleyes:

Zadajesz podstawowe pytania, tu masz linki do odpowiedzi: https://rankomat.pl/samochod/jak-i-kiedy-wyrejestrowac-samochod

a także https://www.ufg.pl/infoportal/faces/pages_home-page/Page_4d98135c_14e2b8ace27__7ff0/Page_a47c431_14bed81a009__7ff2?_afrLoop=2903057163091157&_afrWindowMode=0&_adf.ctrl-state=o4z02dtz7_59

Edytowane przez karwoj25 (wyświetl historię edycji)

GS500 icon3.png

Opublikowano

W sumie to co napisałeś ma sens, ale czy prawnie moge mieć zarejestrowany motocykl bez przeglądu, czy za jakiś czas nie dostanę pisma z urzędu ze nie zrobiłem przeglądu powypadkowego? OC się narazie nie martwię bo jest do czerwca, samo OC chyba nie działa na zamkniętych obiektach ale może można wykupić jakiejś ubezpieczenia dodatkowe.

"Wyrejestrowanie pojazdu z powodu przekazania samochodu do stacji demontażu:

1. Zaświadczenie o przyjęciu niekompletnego pojazdu."

To znaczy że mogę przekazać tylko tabliczkę znamionową, połamane owiewki i lagi?

Opublikowano
4 godziny temu, 1991Piotr04 napisał:

czy prawnie moge mieć zarejestrowany motocykl bez przeglądu,

Tak, obecnie nie ma żądnych przeciwwskazań do tego. Problem będzie dopiero przy ewentualnej sprzedaży, ale to nie twój problem, a kupującego.

OC się narazie nie martwię bo jest do czerwca

Tylko nie zapomnij opłacić, jeżeli nie donowi Ci się samoczynnie.

To znaczy że mogę przekazać tylko tabliczkę znamionową, połamane owiewki i lagi?

absolutnie NIE.

Cytat
Dz.U.2019.0.1610 t.j. - Ustawa z dnia 20 stycznia 2005 r. o recyklingu pojazdów wycofanych z eksploatacji:
1. W przypadku przyjmowania niekompletnego pojazdu przedsiębiorca prowadzący stację demontażu jest obowiązany do wydania zaświadczenia o przyjęciu niekompletnego pojazdu. Przepisy art. 24 unieważnienie dokumentów pojazdu i zaświadczenie o demontażu pojazdu ust. 1 pkt 1 i ust. 1a–5 stosuje się odpowiednio.
2. (uchylony)
3. Przedsiębiorca prowadzący stację demontażu nie wydaje zaświadczenia o przyjęciu niekompletnego pojazdu, jeżeli nie jest możliwe ustalenie cech identyfikacyjnych pojazdu, o których mowa w art. 66 wymagania techniczne pojazdu uczestniczącego w ruchu ust. 3a pkt 1 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym.

W skrócie: możesz dostać zaśwaidczenie o przyjęciu pojazdu, albo o przyjęciu niekompletnego pojazdu. Pojazd jest kompletny, jeśli brakuje nie więcej niż 10% masy wpisanej w DR. Jeśli brakuje więcej, dopłacasz do każdego kilograma wg cennika z ustawy/rozporządzenia. Nie możesz oddać samych uszkodzonych elementów, bo same uszkodzone elementy nie stanowią pojazdu (to raczej logiczne).

NUmer VIn pojazdu masz nabity zapewne gdzieś w okolicy głowki ramy, sama tabliczka nic nie znaczy 0 nikt nie przyjmie tego na stacji demontażu.

Reasumując: nie da się legalnie wyrejestrować motocykla, który ma się jeszcze poruszać.

GS500 icon3.png