Skocz do zawartości

wydarzenie_FLM_Tuchola.png

Zapraszamy na Zlot Forum Łódzkich Motocyklistów  - więcej informacji tutaj.

Monitorowanie pojazdów a praca kierowcy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Domyślam się, że jest tu trochę kierowców zawodowych, czy po prostu kierowców, których praca polega na przemieszczaniu się autem z punktu A do B. Mając do wyboru pracować w firmie, która stosuje rozwiązania mające na celu ekonomiczną jazdę lub firmę bez takich systemów, na którą się zdecydujecie? Niektórzy przedsiębiorcy wprowadzają nawet rywalizację między pracownikami, dzięki której najlepszy zdobywa premię za ekologiczną i bezpieczną jazdę. Wydawało mi się to mało istotne, dopóki nie zagłębiłem się w temat. Okazuje się, że praca kierowcy często jest bardzo dokładnie kontrolowana. Co o tym myślicie?

Edytowane przez literak (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Czyli wszyscy starają się jeździć oszczędniej a premie dostaje najlepszy niezły interes dla firmy. A raczej dostaje największy przydupas i podpierdzielacz jak w życiu.  Zazwyczaj po to wprowadzją coraz lepsze kontrole by oszczędzać a nie dać zarobić kierowcy. Chyba, że i kierowca ma coś z tego a nie wybujałą premię dla najlepszego. Teraz na tyle jest ofert dla kierowców, że nie trzeba być jak wiezień w obozie który ściga się z innymi by dostać do zupy dodatkowego śledzi😀

A znając życie starzy kierowcy będą mieć lekkieładunki, dobre trasy i nowe samochody więc i przepały małe. A ty nowy dostaniesz odwrotnie i będą kary, reprymendy za duże zużycie paliwa a i wolną jazdę. Takie życie znając realia januszy w firmach.

Ostatnio na wykopie był artykuł o firmie co zmuszała kierowców do przywózki z Wschodu w zbiornikach ropę a jak było mniej to kierowca płacił karę chyba 3zł za każdy litr brakujący. A nagrody za to nie było. Firma oszukiwała państwo a dodatkowo goniła kierowców by w tym uczestniczyli.

Opublikowano (edytowane)

Słyszałem już o sytuacjach, gdzie pracownik nie był informowany o tym, że jest monitorowany/ ma w samochodzie lokalizator gps. Uważam, że jeśli pracodawca nie ukrywa tego faktu przed pracownikiem, to wszystko jest w porządku. Gorzej jeśli monitorowanie odbywa się w innych celach niż tylko wpływ na lepsze wykonywanie obowiązków służbowych. Zresztą istnieją już gotowe rozwiązania do monitoringu osób https://www.gpsguardian.pl/oferta/monitoring-osob/. Z tym że głównie służą zapewnieniu bezpieczeństwa dzieciom i osobom starszym.

Edytowane przez kopalski (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

@literak & @kopalski zapraszam do powitalni. 

Ps. Literak, rozumiem, że jesteśmy w dziale offtop, ale to forum motocyklowe, a mam wrażenie, że albo to jakaś ankieta, albo zbieranie info do pracy dyplomowej - popraw mnie jeśli się mylę.

W uszach szum, w oczach łzy, a na liczniku 33 😆