Skocz do zawartości

wydarzenie_FLM_Tuchola.png

Zapraszamy na Zlot Forum Łódzkich Motocyklistów  - więcej informacji tutaj.

Wyświetlacz biegów GPT GI 1001 w FZ6 S2 z ABS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam mianowicie następujący problem. Zamontowałem według instrukcji wyświetlacz biegów do mojego FZ6, pomijając stopień upierdliwości to po zaprogramowaniu teoretycznie wszystko działa. Luz pokazuje się jedynie w momencie kiedy prędkość jest zerowa. Niby drobiazg ale irytujący. Szybkie zbijanie biegów z przegazówką powoduje, że zaczyna się losowanie biegu do wyświetlenia. Po takim zbiciu pokazało mi że jestem na luzie jakimś cudem, a miałem wbitą 3. Dodatkowo wciśnięcie sprzęgła pokazuje biegi na zmianę np. z 2 na 4. Zastanawiam się, żeby może zaprogramować podczas jazdy.
Tu pojawia się moje pytanie czy na działanie tego wyświetlacza może mieć wpływ fakt ze mam:
- ABS,
- zaprogramowane na postoju,
- wpięte zgodnie z instrukcją (może inne miejsce jest lepsze)

Dodam tylko, że podczas programowania kontrolka ABS napierdziela bo widzi jakby tylne koło miało uślizg.

Opublikowano

Mam ten sam wyświetlacz. Co prawda wskazuje prawidłowo i nie mam problemów jakich Ty opisujesz, no poza :

8 godzin temu, FalconPablo napisał:

Luz pokazuje się jedynie w momencie kiedy prędkość jest zerowa. 

to jego rozprogramowywanie się po 2min na luzie to już porażka....

Opublikowano

A programowałeś tak jak jest w instrukcji? I moje pytanie czy masz ABS? Rozprogramywuje Ci się jak stoisz na luzie na światłach? Bo u mnie jeżeli o to chodzi to dobrze działa. Jak mam odpalony i stoi nawet ponad 2 minuty to wszystko jest ok. I jeszcze gdzieś wyczytałem, że programować trzeba na rozgrzanym silniku.

Opublikowano (edytowane)

Tak, mam abs. 

Co do programowania to już nie pamiętam jak w instrukcji było... A opisz jak Ty programujesz? 

Nawet na odpalonym po 2 min na luzie traci pamięć, to samo jak włączę zapłon na dłużej niż 2 min

Edytowane przez Marci1N (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Ja stawiam na centralną stopkę, włączam zapłon i pojawia się migające "P". Po odpaleniu pojawia się migająca "1" i wbijam bieg, puszczam sprzęgło i trzymam obroty na ok. 2/3 tyś do momentu kiedy pojawi się kolejny bieg. Procedurę powtarzam do 6 biegu. Jak pojawia się migająca "7" to wciskam sprzęgło i wyłączam moto. Tak mówi instrukcja. Jak ponownie odpalam to pojawia się "8" i dopiero później "-". Mnie na odpalonym nigdy nie zresetował się, choć jeżdżę z nim krótko, ale sprawdzę to.

Opublikowano

Czyli programuje tak samo. 

To teraz weź włącz zapłon i odczekaj te 2-3 min, z "-" zrobi się "P"  I trzeba programować ponownie 😕

Opublikowano

No na zapłonie się resetuje ale na odpalonym i na neutralnym już nie. Sprawdzę to jeszcze ale tak mi się wydaje że tak jest.

Opublikowano

Dziś po pracy zaprogramuje jeszcze raz i sprawdzę czy się resetuje na odpalonym. Jak dla mnie w tych wskaźnikach brakuje dodatkowego przewodu do podłączenia pod kontrolkę luzu.

Opublikowano

Sprawdziłem wczoraj po pracy i na odpalonym mi się nie resetuje, ale niestety przy szybkim zbijaniu biegów z przegazówką to gubi się w biegach. Pokazywał mi że mam zapiętą 3 jak dojeżdzałem do świateł a miałem już luz. Na luzie w sumie się toczyłem jakieś 10m. Robiąc przegazówkę to niestety ale wariuje totalnie. Zbijam z 4 na 3 a on mi pokazuje 6. Jadąc turystycznie i nie robiąc przegazówki to radzi sobie dobrze. Widzi wszystkie biegi i nie gubi nic.

Opublikowano

A powiedz jeszcze gdzie się wpiąłeś przewodami w wiązkę?  Lutowałes czy miałeś gotową kostkę? 

Bo ja wlutowałem się w wiązkę licznika. 

Najbardziej mnie boli to gubienie pamięci po tych 2 min, stojąc gdzieś w kolejce lub chcąc zostawić moto odpalone robi się problem 

Opublikowano

Wszystkie przewody lutowałem. Zasilanie wzięte z kostki liczników czyli
czarny - masa,
czerwono-biały - zasilanie,
a sygnałowe z ECU ciągnąłem.
A jak programujesz to po odpaleniu pokazuje się "1" żeby zaprogramować?

Opublikowano

Chyba nie... Miga P jak odpale, ruszam i dopiero pokazuje się 1. 

Opublikowano

W takim razie musisz sprawdzić sobie połączenie bo wygląda na to że wyświetlacz nie ma sygnału obrotów jałowych.

Opublikowano

Teraz już nie mam ochoty rozgrzebywać, będzie już trzeci sezon z tym wyświetlaczem i poptostu pilnuję się :)

Jak nie będzie potrzeby zdejmować czachy w sezonie to poczekam z tym do zimy. Choć byłem pewien że podłączyłem zgodnie z instrukcją