Skocz do zawartości

Gsx-r L0 jakie opony

Buziak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam zapytanie jaką oponę zakupić do Gsx-ra 1000 L0  szczerze to ja nie mam pojęcia i kieruję pytanie właśnie tu.

Czy ktoś poleca jakąś sprawdzoną gumkę nie koniecznie za  1000-1300 zł ?? 
W grę wchodzi tylko nowa

metzeler m7rr, dunlop d212 lub 211, pirelli diablo rosso, przy czym najsensowniejszy stosunek cena- wytrzymałość to chyba metzeler

Metzeler M7RR. Jest bardzo dobra. Na szybkim torze w gorący dzień jak się ją przegrzeje to zaczyna moto pływać, ale ciężko do tego doprowadzić. Nie znalazłem innych minusów. Polecam.

Niebawem kupię po raz 3 w swojej karierze.

Edytowane przez Piuriel (wyświetl historię edycji)

...You can be better than that..

╭〔︶︵︶〕

Jeszcze pytanie do czego będziesz jej używał. Każda wymieniona przez kolegów opona jest super, jednak nie każdy będzie z niej zadowolony. Sam zjeździłem kilka kompletów D212, ale mam świadomość jej minusów i zdaję sobie sprawę, że dla pewnej grupy użytkowników będą one nie do zaakceptowania.

2 godziny temu, arteklik napisał:

Jeszcze pytanie do czego będziesz jej używał. Każda wymieniona przez kolegów opona jest super, jednak nie każdy będzie z niej zadowolony. Sam zjeździłem kilka kompletów D212, ale mam świadomość jej minusów i zdaję sobie sprawę, że dla pewnej grupy użytkowników będą one nie do zaakceptowania.

Opowiedz, bo to moja następna chyba. M7RR kupuje, bo mam jeszcze przód w dobrym stanie - wytrzyma jeszcze jeden tył.

╭〔︶︵︶〕

5 minut temu, Piuriel napisał:

Opowiedz, bo to moja następna chyba. M7RR kupuje, bo mam jeszcze przód w dobrym stanie - wytrzyma jeszcze jeden tył.

Tylko sucha nawierzchnia powyżej 15 stopni + długie nagrzewanie. Jeśli nie są spełnione te warunki to musimy się liczyć, że trzyma dużo gorzej niż przeciętna opona sportowo-turystyczna. Chociaż nie mówię, że nie da się jechać, trzeba mieć tylko świadomość gorszej trakcji. 

PS. pamiętasz jak w zeszłym roku jechaliśmy do Rawy i przepadywało. Wtedy byłem na 212 i się dało, ale przyjemności z jazdy jakby mniej ;)

Dnia 3.04.2019 o 12:01, arteklik napisał:

Głównie jazda po mieście, możliwe zachaczenie o tor. Ale głównie miasto i szybkie trasy. To co polecić? 

6 godzin temu, Buziak napisał:

Głównie jazda po mieście, możliwe zachaczenie o tor. Ale głównie miasto i szybkie trasy

Czyli nie typowo sportowa, a turystyczno-sportowa. Ja bym proponował coś z : Pirelli Angel ST, Metzeler Roadtec 01 (lub Roadtec Z8), Michelin Pilot Road 4, itp ... M7RR też jest super ale jak częściej planujesz wypad na tor 😉

9 godzin temu, Piter napisał:

M7RR też jest super ale jak częściej planujesz wypad na tor

I tak i nie. Na małym torze spoko. Na szybkim się przegrzewają i jeździ się jak po wilgotnym. Świetnie sobie radzą w zimne dni i w gorące, ale w pewnym momencie jak dostaną parę ostrych kółek to przestają trzymać. Jedyny minus.

╭〔︶︵︶〕

10 godzin temu, Piuriel napisał:

Świetnie sobie radzą w zimne dni i w gorące (...)

ja w obawie o zimne poranki i deszczowe popołudnia planowałem sprawdzić M.Roadtec 01, ale .... jak skończą mi się Z8, to może sprawdzę  M7RR. 😉

• 2 tygodnie później...

Padło tutaj kilka interesujących propozycji. Zabrakło moim zdaniem jeszcze Metzeler Tourancer R: https://www.sklepopon.com/model-opony/metzeler-tourance-r

Fakt, trochę się cenią, ale nie bez przyczyny. Uważam, że pod względem jakości są całkiem dobre.

Dobrze trzymają się drogi, dobrze będą odprowadzać nadmiar wody - zobaczcie jakie mają bieżniki.

Edytowane przez andmst (wyświetl historię edycji)

Nie chodziło przypadkiem o Metzeler TOURANCE NEXT ? Bo tamte chyba  nawet nie występują w takim rozmiarze.

Edytowane przez Lucass (wyświetl historię edycji)

" The helmet hides feelings that cannot be understood " - A. Senna

Jesli moge cos dodac to uwazam, ze na droge (sporadycznie tor) powinny byc opony ktore temperature pracy uzytecznej maja juz w przedziale 40-60 stopni. Na drodze doprowadzenie do temp np 80 stopni jest bardzo trudne a przewaznie niemozliwe. Opony takie jak Dunlop 212, Supercorsa ( np supercorsa v3 ma boki opony z mieszanki slicka superbike sc2) maja optymalna temp pracy w poblizu 80 stopni. Taka temp da sie osiagnac tylko po wczesniejszym grzaniu opon kocami. Moim zdaniem lepiej bedzie wybrac w tym wypadku mniej sportowe opony jak Metzeller m7 albo Rosso 3. Na drodze jezdzi sporo opon np Supercorsa bo niby maja homologacje drogowa ale ciezko je dobrze rozgrzac i czasami jak potrzeba sa poprostu za zimne. Polecam przesledzic tabelki z optymalnymi temperaturami pracy opony. To, ze opona po szybkiej jezdzie na drodze jest ciepla a po dotknieciu dlonia wydaje sie, ze jest wrecz goraca nie swiadczy ze ma juz 70-80 stopni. Przewaznie jest to ok 40 moze 50 stopni w upalne dni.