Skocz do zawartości

wydarzenie_FLM_Tuchola.png

Zapraszamy na Zlot Forum Łódzkich Motocyklistów  - więcej informacji tutaj.

Aprilia Pagaso, Suzuki freewind, inne?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Nie wiem czy napisałem w dobry dziale, ale wydaje mi się że tak.

Jestem w trakcie kursu kat. A i powoli rozglądam się za czymś czym mógłbym w tej niedalekiej przyszłości jeździć. Pewne typy już mam, oczekiwania też. Zacznę od tego drugiego.

Szukam motocykla głownie na dojazdy do pracy (nie za długa trasa, częściowo poza miastem), ogólne kręcenie się po okolicy bliższej i dalszej, po drogach nie zawsze najrówniejszych. Raczej sam. Wolę siedzieć bardziej wyprostowany, mam jakieś 1,95m wzrostu, waga koło 95, wiec rozmiarowo nie może być to coś bardzo niskiego. Celowałem raczej w coś do 650cm^3. 

Budżet tak ok 5tys, plus rezerwa na ewentualny serwis pozakupowy.

Z tych założeń wyszło mi, że powinienem celować w przedstawicieli klasy "małych turystyków" (gdzieś przeczytałem taki opis, nie wiem czy rzeczywiście w pełni to oddaje). 

Więc mam:

Suzuki XF freewind, np. tu:

https://www.otomoto.pl/oferta/suzuki-xf-650-freewind-z-niemiec-oryginal-1999r-aprilia-pegaso-bandit-ID6BzKRb.html

Aprilia Pegaso:

https://www.otomoto.pl/oferta/aprilia-pegaso-aprilia-pegaso-650-okazja-ID6BCg2G.html

https://www.olx.pl/oferta/aprilia-pegaso-650-ie-03r-CID5-IDvjrgu.html#5bfcb72ab7

Są jeszcze np. BWM GS (bliźniak Aprili), Honda Transalp (może być finansowo poza założeniami)

Ogłoszenia przykładowe, ale jednocześnie te które wzbudziły moje zainteresowanie ze względu na cenę i lokalizację (blisko Łodzi). Wiem, że ocena ze zdjęć jest trudna i zawodna, ale jakieś opinie? Może opinie o sprzedawcach?

Ogólne opinie o modelach które rozważam? na forach nie ma za dużo, jest kilka artykułów, nie ma bezpośredniego porównania. Wiem że to single, ale odpowiada mi sylwetka i pozycja. Nie jestem mechanicznym noob'em wiec zakładam ze podstawowe proste naprawy będę w stanie sam ogarnąć.

Co sądzicie o rozważaniu zakupu, jeszcze przed skończeniem kursu, dodatkowo w okresie zimowym gdzie teoretycznie można chyba trochę bardzie po negocjować cenę?

Opublikowano

Cześć.
Przymierzałeś się do tych moto ? 
Ja również mam ok 1,95m i raz jechałem XF650 Freewind i pierwsze wrażenie to - motocykl zdecydowanie za niski. (830mm)
Z wymienionych jezdziłem jeszcze GS650 Dakar (870mm) i ten jest wyraźnie wyższy i wygodniejszy.

Co do zakupu teraz - będziesz miał więcej czasu na startowy serwis, bo na wiosnę zawsze kumulacja.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć,

Niestety nie miałem okazji się przymierzyć, ale mam plan, pojeździć i pooglądać przy okazji te modele, wtedy będę miał też możliwość się przymierzyć. Na razie jednak brak czasu.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wiem, że budżet inny ale polecam swoją Tenere. Że zmodyfikowaną kanapą jest wygodniej i wysoko (ok 900mm) i nogi można rozprostować :)

Opublikowano

No, troszkę nie ten budżet. 

Ale w temacie przewodnim nadal zbieram informacje i opinie 😉

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Trampek byłby dobry bo wysoki, miałem i są to świetne sprzęty - bardzo uniwersalne i dobre na początek przygody - ale kasowo trza być dać trochę więcej niż 5 tys. Mój wzrost to 182. Poczytaj na forum trampkowym, tam też są ogłoszenia, może coś trafisz:

http://forum.transalpclub.pl/search.php?search_id=active_topics&sid=82e494f3b6f2f3848bb112975f25b4b5

Freewind niedoceniany sprzęt, bardzo dobry na początek, cenowo zmieścisz się bez problemu, tylko właśnie ten wzrost. Mój kumpel kupił ferdka  dlatego że jest nikczemnego wzrostu :)  - ja siedząc na freewindzie nie mam odczucia że jest niewygodnie, nisko - no ale ty jesteś jeszcze 10cm wyższy.   aprilla raczej sobie odpuść, jak i małego gesa -  bo będzie Cię więcej to kosztować.

Opublikowano

Forum transalpa śledzę, ale niestety budżetu aż tak nie naciągne. 

Skąd takie zdanie na temat aprilii? 

Opublikowano (edytowane)

znajomy mechanik, przed tym jak kupiłem trampka, zapytany o małego gs, aprilie powiedział, że koszty utrzymania większe - tak jak Ci napisałem w poprzednim poście. No i np. do trampka jest dużo gratów nowych i używanych. za 7 koła kupisz dobrego trampka. Może warto przyoszczędzić, poczekać. Ja wiem, że sezon właśnie się zaczął, i jest ciśnienie :)

Usiądź na freewindzie, może nie będziesz się na nim czuł jak na psie, bo w założonym budżecie to chyba jednak dobra opcja.

Edytowane przez Marcinnn6 (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Szczególnego ciśnienia na zakup nie mam. Aprilia ma względem Freewinda jeszcze przewagę w designie dla mnie, z doświadczenia z autami wiem, że lepiej wcześniej przeglądać ogłoszenia bo później od razu można wyeliminować te okazję co już rok czekają na chętnego 😕

Na razie szukam w miarę blisko i starając się zbytnio nie napalać, ale 😉 jakieś uwagi co do tego bo cena okazyjna :   https://m.olx.pl/oferta/aprilia-pegaso-650-ie-okazia-niski-przebieg-CID5-IDzcgZ8.html

Owiewki z tego co wiem z prawej strony uszkodzona lekko,poza tym mechanicznie ok i powiedzmy że w miarę blisko

Opublikowano

to prawda, ferdek jest paskudny :)