Skocz do zawartości

wydarzenie_FLM_Tuchola.png

Zapraszamy na Zlot Forum Łódzkich Motocyklistów  - więcej informacji tutaj.

Przegrzewanie się silnika - CBR 1000F

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzisiaj jeżdżąc po mieście spotkała mnie dość niemiła niespodzianka - zagotowanie płynu chłodzącego. Musiałem się na chwilę zatrzymać. Trochę się tego płynu wylało na jezdnię (na szczęście przez wężyk przelewowy). Od razu sprawdziłem czy nie ma wody w oleju (podejrzenie przedmuchu uszczelki pod głowicą) - nie ma. Po ostygnięciu dolałem płynu i moto jeździ jak "nowe". Czy walnięta uszczelka pod głowicą może dawać takie objawy które mijają? Wiem, że mieszam tu trochę tematy, ale biorę pod uwagę, że wywalający płyn nie musi oznaczać zagotowania a może przedmuch z cylindra do układu chłodzenia (dobrze gadam?). Podkreślę tylko, że po ostygnięciu wszystko wróciło do normy. A, i w momencie tego zajścia wskazówka temperatury była mocno wychylona ku HOT, dlatego pocieszam się że to nie uszczelka pod głowicą ;)

Wszystko niby fajnie, ale zacząłem się zastanawiać co jest nie tak. Dzisiaj wyjątkowo jechałem (stałem) w korku razem z samochodami, ponad pół godziny na kilka kilometrów. Zwykle tak nie jeżdżę i nie miałem do tej pory problemów z przegrzewaniem. Stan płynu sprawdzałem regularnie (nie "zjadał" nic), wentylator pracował normalnie (włączał się i wyłączał co chwilę). Moim zdaniem układ chłodzenia powinien być w stanie schłodzić silnik w takich warunkach, szczególnie że nie ma upałów (delikatnie mówiąc).

Może po prostu padł termostat i nie otwiera się do końca, albo wcale? Byłbym wdzięczny za jakieś dodatkowe sugestie, rady, pomysły co z tym robić, jak sprawdzić - cokolwiek.

300180984_Ukadchodzenia.PNG.67e61236ddbfdcc9a60600cc39dcdec2.PNG

Na marginesie, czy ktoś wie co to za wężyk zaznaczony na żółto? Nie jest opisany w mojej serwisówce.

Dzięki za odpowiedzi.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

... na marginesie żółta rurka to pewnie będzie odpowietrzenie układu chłodzenia i pewnie przydatna przy wymianie płynu.

Co do grzania - moja sugestia - kiedy wymieniałeś płyn chłodniczy? Objawy o których napisałeś to mógł być zawieszony termostat. Pytam o płyn dlatego że,

może być "syfiasty"  lub jeśli jest stary mogły się wytrącić związki chemiczne glikolu i to może powodować przycięcie termostatu. Stary płyn ma również

mniejszą temperaturę wrzenia. O tym że, płyn powinien być dobrany do "maszyny" chyba nie muszę pisać....

Edytowane przez malyanio (wyświetl historię edycji)
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Może warto wymienić korek  bo przepuszcza już ?

Uszczelka  pod głowicą by wywalała płyn ciągle a  tu mamy przypadek zagotowania płynu

Ciebie granica załączenia wentylatora 105 C  więc  "słaby" płyn lub brak ciśnienia w układzie może doprowadzić do wrzenia przed załączeniem wentylatora .

Opublikowano

U mnie był podobny problem.

Rozwiązanie:

1. płyn chłodzący o podwyższonej temp. wrzenia - samochodowy się nie nadaje do motocykli.

2. wymiana termostatu.

Jeżeli moto ma wentylator  chłodnicy - sprawdź czujnik odpowiedzialny za jego załączanie i sam wentylator.