krzychoslav Opublikowano 22 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2018 2 godziny temu, jaszczomb napisał: To może trzeba zadać pytanie dlaczego pomimo że EL 00000 przekonywała żeby w BO można było głosować nie tylko za ale i przeciw niektórym projektom - magistrat odrzucił tą propozycję bez logicznego uzasadnienia. A wprowadzenie tej zasady by ukróciło właśnie głupie pomysły lobby rowerowego. prawda. ja również jestem za opcją głosowań na "nie". ewentualnie wprowadzeniem jakiegoś progu który musi być przekroczony aby projekt przeszedł. w chwili obecnej.. cóż. 1% niezmotoryzowanych łodzian decyduje o tym co dzieje się na ulicach i jak wygląda organizacja ruchu w mieście. coś tu nie gra.. 1 Cytuj "proste drogi są dla szybkich motocykli, kręte dla szybkich motocyklistów" SV1000S Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nervous Opublikowano 22 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2018 Być może to ze strachu przed ujemnym bilansem, malkontenctwo w nas mocne i okazać się może, że więcej jest głosów na nie aniżeli na tak Tomku, prosta sprawa, dofinansowanie benzyny do rumaka oraz zwrot kosztów "Kowala" z Kruszowa i głosy się znajdą 🤠 A tak poważnie, sam nie mogę ale przekaże rodzinie żeś warty oddania głosu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karwoj25 Opublikowano 23 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2018 Dnia 21.09.2018 o 16:35, julian85 napisał: W taki znaczy w jaki? Ano taki, że motocyklistą bywasz, a mieszkańcem jesteś. I taka jest prawda, bez wdawania się w sentymenty. Piszesz, że zagłosowałbyś na konkretnego kandydata, bo jest motocyklistą - idiotyczne wręcz kryterium wyboru. Nawet biorąc pod uwagę 'zasługi' jakie tutaj wypisał, gdzie niektóre z nich to niedźwiedzie przysługi dla większości mieszkańców. Tomasz Kacprzak nie kandyduje pierwszy raz, zagrzał sobie już miejsce w radzie (siedzi tam 12 lat), więc trzeba poświęcić nieco wysiłku i ocenić działania tego pana. I absolutnie nie można tego odciąć od jego przynależności partyjnej: 20 godzin temu, Shido napisał: Dyskusja zeszła na najazdy na PO, słuszne czy nie to nie to jest tematem tego tematu, tylko osoba Tomka jako taka w radzie. Osoba Tomka bez partii nie miałaby żadnego znaczenia, Tomek bez partii nie byłby chociażby wicedyrektorem WORDu, gdzie dba o nasze bezpieczeństwo i wysoką zdawalność Na koniec zdjęcia z kolegami z überkoalicji: Zdanowską, Lubnauer, Schetyną... :) źródło: http://tomasz-kacprzak.blogspot.com/2018/09/odz-pierwszym-miastem-w-polsce-z.html 1 Cytuj GS500 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_Lodz Opublikowano 23 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2018 (edytowane) wydaje mi się że wiele osób (w tym ja) - odpuszczamy sobie prawdziwy najazd na Tomka z powodu przynależności partyjnej, tylko dlatego że go znamy. Pytanie tylko, jak bardzo członek partii złodziei może być niezależny w swoich decyzjach i działaniu. Jeżeli chodzi o działania dla motocyklistów - tak, buspasy są fajne, wjazdy moto na zakazy dla samochodów (Kilinskiego i kilka innych) też dla nas spoko. Tylko wolałbym ogólnie dobrą sytuację drogową dla samochodów i motocykli, a nie sytuację w której władze rozpieprzają miasto i co jakiś czas wrzucą jakiś cukiereczek dla motocyklistów, bo mamy tam w radzie motocyklistę. Na chwile obecna wolę jechać moto w deszczu do pracy, niż samochód .... Pomijając fakt że obecnie zostało mi już tylko auto 😖 A niestety łódzkie listy są żenujące, partia złodziei, idiotów albo rowerowych-aktywistów. Jak wyżej wspomniano - czekam na propozycje od EL 00000 wszystko byle tylko zaprzestać rozpieprzaniu Łodzi na rzecz rowerowych aktywistów. I jeszcze jedno pytanie: czy głosy oddawane w wyborach samorządowych są tylko i wyłącznie na kandydata i konkretne miejsce w radzie? Czy jest opcja kombinowania przez partie i szeroko rozumowane "prawo wyborcze" ? Tj. głosuje na Tomka a do listy dostaje się np. szczerba? I ile głosów przysługuje ? 1 ? Edytowane 23 Września 2018 przez Darek_Lodz (wyświetl historię edycji) 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. YNC Opublikowano 23 Września 2018 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2018 Ja niestety z Karolewa więc nie dam rady zagłosować na kolegę Tomka ale doceniam wkład w promowanie i zauważenie istnienia motocyklizmu. Zapewne Większość z kolegów pomykała na otwarcie sezonu czy parady po Piotrkowskiej które bez obecności motocyklisty w magistracie po prostu by nie istniały albo były mocno utrudnione. Pamiętajmy że trend dużych miast jest taki aby ruch spalinowy kierować na zewnątrz a wewnątrz rowery i komunikacja miejska i tego nie unikniemy także w Łodzi. Lobby rowerowe jest ogromne i nie jest łatwo zapewne koledze Tokowi na przepychanie projektów motocyklowych ... Jego Propaganda motocyklowa myślę że dała dużo bo duże akcje robione z FŁM są z tego co widać organizowane wspólnie z kolegą Tomkiem a one moim zdaniem dają odzew na drogach - ludzie naprawdę w autach Nas zauważają częściej i ustępują na światłach pomimo czarnego PR części z Nas czyli mega głośnych wydechów i wariowania po publicznych drogach mistrzów Al. Włókniarzy .. bo tak można to nazwać. Kończąc i tak ten przydługi post - chętnie posłuchałbym Waszych Nie bo to z PO w konfrontacji twarzą w twarz z kolega Tomaszem a nie pod postem na forum gdzie każdy to mega bohater i zbawiciel świata . Zmianę świata pamiętajcie że zaczyna się od Siebie i pokazując Swoją postawę, Ja za rękę nie złapałem ani Tomasza, anie Zdanowskiej ani innych a w mediach to można i Matkę Boską zamienić na nie powiem co ... LwG i łutututu ! 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spons78 Opublikowano 23 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2018 Dnia 22.09.2018 o 16:36, krzychoslav napisał: ja myślę że tutaj warto się zastanowić ponad partią w której jest Tomek. z mojej strony napiszę tylko tak - jako jedyna osoba reprezentuje mnie w mieście jako motocyklistę. robi dla nas dużo dobrego i to się liczy, mimo że lobby rowerowe ma mu to za złe, i to bardzo. Oj lobby rowerowe jęczy... I to jak... 2 Cytuj Mój kanał na YouTube https://youtube.com/tkacprzak Bezpieczne miejsca postojowe dla motocykli. FanPage - https://www.facebook.com/postojmotocyklelodz/ Buspasy dla motocyklistów! FanPage - https://www.facebook.com/pages/Buspasy-dla-motocyklistow-Lodz/379016688918647 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spons78 Opublikowano 25 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2018 Dnia 23.09.2018 o 15:59, Darek_Lodz napisał: I jeszcze jedno pytanie: czy głosy oddawane w wyborach samorządowych są tylko i wyłącznie na kandydata i konkretne miejsce w radzie? Czy jest opcja kombinowania przez partie i szeroko rozumowane "prawo wyborcze" ? Tj. głosuje na Tomka a do listy dostaje się np. szczerba? I ile głosów przysługuje ? 1 ? W Łodzi każdy dostanie 3 karty do głosowania: 1. na prezydenta miasta 2. na radnych Rady Miejskiej 3. na radnych Sejmiku Województwa Na każdej karcie można postawić JEDEN krzyżyk, przy wybranym nazwisku. Głosy, które dajecie konkretnemu kandydatowi liczą się na niego (nie liczy się miejsce wyborcze na liście, a wynik kandydata). Tak więc jeśli chcecie mnie zobaczyć w Radzie Miejskiej - to stawiajcie krzyżyki przy nazwisku. Inaczej 0 Cytuj Mój kanał na YouTube https://youtube.com/tkacprzak Bezpieczne miejsca postojowe dla motocykli. FanPage - https://www.facebook.com/postojmotocyklelodz/ Buspasy dla motocyklistów! FanPage - https://www.facebook.com/pages/Buspasy-dla-motocyklistow-Lodz/379016688918647 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spons78 Opublikowano 25 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2018 Jeśli mnie popieracie, chcielibyście w jakikolwiek sposób pomóc w kampanii - zapraszam do grupy: https://www.facebook.com/groups/313714076104210/ 0 Cytuj Mój kanał na YouTube https://youtube.com/tkacprzak Bezpieczne miejsca postojowe dla motocykli. FanPage - https://www.facebook.com/postojmotocyklelodz/ Buspasy dla motocyklistów! FanPage - https://www.facebook.com/pages/Buspasy-dla-motocyklistow-Lodz/379016688918647 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spons78 Opublikowano 8 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2018 1 Cytuj Mój kanał na YouTube https://youtube.com/tkacprzak Bezpieczne miejsca postojowe dla motocykli. FanPage - https://www.facebook.com/postojmotocyklelodz/ Buspasy dla motocyklistów! FanPage - https://www.facebook.com/pages/Buspasy-dla-motocyklistow-Lodz/379016688918647 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mur67 Opublikowano 11 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2018 Łodź to łódź tamto... kiepsko się jeżdzi. A niby jak ma się jezdzić i niby jak porawić sytuację drogową większej części Łodzi bez rozpieprzenie kilkudziesięciu budynków aby zadowolić kierowców trzypasmówką w miejsce wąskiej ulicy? A jak na wolnym terenie przeprowadzić dobrą szeroką drogę dojazdową jak zaraz odzywają się typowy NIMBY (dokłądnie tak samo było na tym forum dwa trzy lata temu poczas dyskusji nad planowaną drogą wylotową z Łodzi? - tak droga potrzebna, ale nie pod moimi oknami, bo nie). Choć dołacze się do głosów że za "wykop zamiast tunelu" pomysłodawca do końca życie powinien popylać z miotła i sprzątać ten "twór" A że rowerzyści potrawią narzucić swoją wole w budzecie obywatelskim? potrafią się zmobilizować w 6 tys to i wygrywają, samochodziarze czy motocykliści nie mogą tego zrobić to przegrywają i są w czarnej d..e prawa demokracji. Co do obietnic wyborczych padających z lewa i prawa - zwłaszcza z prawa - powiem tak po owocach ich poznacie. A owoce panów obiecujących piękną i bogatą Łódź mogliśmy poznać w trakcie ich zachowania jak Łodzi odbierano: caracale, pomysł na hub przeładunkowy z Chinami, zachodnią obwodnicę miasta, tunel średnicowy w pierwotnym terminie czy "szkolny burdel" jaki nam zafundowano w mieście po reformie i można by jeszcze sporo wymieniać. W tych wyborach głosujemy lokalnie na rozwój miasta nie na szyld partyjny i wole widzieć tam czlowiek z którym jeśli chodzi o etykietke mi nie po drodze niż człowiek który idąc po linii partyjnej do chwili obecnej raczej szkodził niż pomagał swojemu miastu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaszczomb Opublikowano 11 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2018 3 hours ago, Mur67 said: A niby jak ma się jezdzić i niby jak porawić sytuację drogową większej części Łodzi bez rozpieprzenie kilkudziesięciu budynków aby zadowolić kierowców trzypasmówką w miejsce wąskiej ulicy? wystarczy nie zwężać obecnych 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mur67 Opublikowano 11 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2018 9 minut temu, jaszczomb napisał: wystarczy nie zwężać obecnych Nie nie wystarczy Trzeba spojrtzeć prawdzie w oczy, Wiekowe mista jak Łódź za chwile całkowicie zapchają się samochodami - na mojej uliczce za dzieciaka na 300 metrach parkowały 2-3 samochody. Dziś jak wracasz z pracy o 15-16. nie ma gdzie zostawić samochodu. Znaczy można 300-400 metrów dalej na miejscu do tego przeznaczonym, ale "rodak" woli się wj***ć na trawnik bo "bliżej". Niestety jak ludzie nie chcą słuchać glosu rozsądku - trzeba to na nich wymusić. BTW jak teraz bijemy pianę o takie rzeczy - wyobraż sobie co by się stało - również na forum - jak władze Łodzi (niezależnie od barw klubowych) zaproponowały by rozwiązanie rodem z Berlina, Hamburga, Stutgartu: Sąd administracyjny w Berlinie wydał we wtorek orzeczenie nakazujące władzom stolicy Niemiec wprowadzenie od połowy 2019 roku zakazów wjazdu starszych samochodów z silnikami Diesla na co najmniej 11 odcinków ulic o dużym natężeniu ruchu. Zakaz ma dotyczyć samochodów osobowych i ciężarowych spełniających normy czystości spalin Euro 1 do 5. Na początku bieżącego roku w Berlinie było zarejestrowanych ponad 200 tys. samochodów osobowych tej kategorii. Nie będą one mogły wjeżdżać między innymi na śródmiejskie ulice Leipziger Strasse i Friedrichstrasse. Władzom Berlina (czyli jego rządowi krajowemu zwanemu senatem) sąd nakazał ponadto sprawdzenie możliwości objęcia zakazem także 117 innych odcinków ulic o łącznej długości 15 kilometrów. W tym celu senat musi do końca marca przyszłego roku uchwalić nowy plan utrzymania czystości powietrza. Panie toż to powstanie ludowe mamy... Ja nie moge swoim kopcącym struclem do miasta wjechać? A uj z tym że przy okazji truje setki ludzi. 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaszczomb Opublikowano 11 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2018 a niech wprowadzają, zabiją centrum tak jak zabili kilińskiego (chyba, że dziwnie pojawi się tam zaraz 'odpowiedni inwestor' odkupujący za bezcen lokale od bankrutów i ulica wróci do życia). Będzie pusta betonowa pustynia i wtedy będą szczęśliwi. Dla mnie spoko. 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mur67 Opublikowano 11 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2018 aha to jak sie nie da samochodem wjechac to pustynia będzie.... patrz Pan to chyba za dużo spalam jak Amsterdam odwiedzam - tam masz cholerne ograniczenia w ruchu samochodów w centrum a cholera jak bym chciał żeby tak Łódź taką pustynią byłą 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaszczomb Opublikowano 11 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2018 13 minutes ago, Mur67 said: aha to jak sie nie da samochodem wjechac to pustynia będzie.... patrz Pan to chyba za dużo spalam jak Amsterdam odwiedzam - tam masz cholerne ograniczenia w ruchu samochodów w centrum a cholera jak bym chciał żeby tak Łódź taką pustynią byłą Kiedy ostatni raz byłeś na Kilińskiego? Chyba dawno temu - to jest definicja pustyni, tak samo jak nasza Fabryczna i reszta NCŁ w weekend gdy biurowce są zamknięte. 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaquzie Opublikowano 11 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2018 PANOWIE (piszę specjalnie wielką czcionką), Albo wracamy do tematu, albo zaraz pousuwam wszystkie wpisy nie na temat. 1 Cytuj W uszach szum, w oczach łzy, a na liczniku 33 😆 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaszczomb Opublikowano 11 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2018 28 minutes ago, jaquzie said: PANOWIE (piszę specjalnie wielką czcionką), Albo wracamy do tematu, albo zaraz pousuwam wszystkie wpisy nie na temat. W takim razie proszę o wskazanie co jest tematem tego wątku, bo jeśli polityka i dokonania kandydata wraz z ekipą rządzącą, to wszystkie posty są na temat. 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaquzie Opublikowano 11 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2018 Temat jest o Motocykliście w Radzie, a nie o orzeczeniach Sądu w Berlinie czy o tym jak się Wam ciężko jeździ po Łodzi, po Amsterdamie, czy o Fabrycznej i biurowcach.. 🤔 Wierzę, że umiemy czytać ze zrozumieniem A jeśli macie potrzebę pogadać dalej w innym temacie, proponuję założyć nowy temat - chętnie pomogę przenieść posty stąd. 0 Cytuj W uszach szum, w oczach łzy, a na liczniku 33 😆 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mur67 Opublikowano 11 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2018 6 godzin temu, jaszczomb napisał: Kiedy ostatni raz byłeś na Kilińskiego? Chyba dawno temu - to jest definicja pustyni, tak samo jak nasza Fabryczna i reszta NCŁ w weekend gdy biurowce są zamknięte. Kilińskiego to doskonały przykład na to że jak Polak samochodem nie wiedzie to znaczy że to miejsce nie istnieje. Wracając do tematu - na Tomka nie zagłosuje - bo to nie mój okręg ale wg mnie spełnia wymagane kryteria - są wymierne efekty jego pracy dla miasta i mieszkańców ze szczególnym uwzględnieniem jednej grupy :). Bajkopisarze i kandydaci którzy przypominają sobie o mieście tylko podczas wyborów niech spadają - i to niezależnie od przynależności partyjnej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spons78 Opublikowano 13 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2018 Dnia 11.10.2018 o 19:28, Mur67 napisał: Wracając do tematu - na Tomka nie zagłosuje - bo to nie mój okręg ale wg mnie spełnia wymagane kryteria - są wymierne efekty jego pracy dla miasta i mieszkańców ze szczególnym uwzględnieniem jednej grupy . Szkoda, że nie mieszkasz w moim okręgu - każdy głos się przyda A co do działań, dzięki za dobrą ocenę. Staram się. Mam jeszcze pomysły na kolejne lata (już na Forum pojawił się wątek o śluzach motocyklowych - idealnie by było aby zmienić przepisy i dopuścić motocykle do śluz rowerowych). A swoje działania nie ograniczam tylko do spraw motocyklowych. Pamiętajmy, że aby cokolwiek zrobić trzeba szukać partnerów w Radzie i Urzędzie. W pojedynkę trudno. 0 Cytuj Mój kanał na YouTube https://youtube.com/tkacprzak Bezpieczne miejsca postojowe dla motocykli. FanPage - https://www.facebook.com/postojmotocyklelodz/ Buspasy dla motocyklistów! FanPage - https://www.facebook.com/pages/Buspasy-dla-motocyklistow-Lodz/379016688918647 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julian85 Opublikowano 14 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2018 Dnia 13.10.2018 o 16:19, Spons78 napisał: dopuścić motocykle do śluz rowerowych A propos śluz rowerowych, możesz mi wytłumaczyć, jaki jest sens istnienia czegoś takiego? i jak to jest umocowane prawnie? 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spons78 Opublikowano 15 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2018 Śluzy rowerowe są zdefiniowane w PoRD - art 2 pkt 5b) - śluza dla rowerów – część jezdni na wlocie skrzyżowania na całej szerokości jezdni lub wybranego pasa ruchu przeznaczona do zatrzymania rowerów w celu zmiany kierunku jazdy lub ustąpienia pierwszeństwa, oznaczona odpowiednimi znakami drogowymi; Art. 33 ust. 1a. - Kierujący rowerem może zatrzymać się w śluzie rowerowej obok innych rowerzystów. Jest obowiązany opuścić ją, kiedy zaistnieje możliwość kontynuowania jazdy w zamierzonym kierunku i zająć miejsce na jezdni zgodnie z odpowiednio art. 33 ust. 1 lub art. 16 ust. 4 i 5. Wprowadzono je, aby rowerzyści mogli szybciej opuścić skrzyżowanie. Szczególnie chodzi o skręcanie w lewo na skrzyżowaniu. 1 Cytuj Mój kanał na YouTube https://youtube.com/tkacprzak Bezpieczne miejsca postojowe dla motocykli. FanPage - https://www.facebook.com/postojmotocyklelodz/ Buspasy dla motocyklistów! FanPage - https://www.facebook.com/pages/Buspasy-dla-motocyklistow-Lodz/379016688918647 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mur67 Opublikowano 23 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2018 To chyba już można pogratulować i życzyć dalszej owocnej pracy dla miasta 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spons78 Opublikowano 25 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2018 W niedzielnych wyborach otrzymałem 4612 głosów (w tym głosy Forumowiczów), za co serdecznie dziękuję. Działam dalej. Do zobaczenia na spotach 2 Cytuj Mój kanał na YouTube https://youtube.com/tkacprzak Bezpieczne miejsca postojowe dla motocykli. FanPage - https://www.facebook.com/postojmotocyklelodz/ Buspasy dla motocyklistów! FanPage - https://www.facebook.com/pages/Buspasy-dla-motocyklistow-Lodz/379016688918647 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spajd Opublikowano 25 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2018 Proszę bardzo:)...a korzystając z okazji zapytam jaki pomysł motocyklowy teraz będzie na „tapecie”?:) 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi