Skocz do zawartości

Moto pali olej

Bartosz m

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jestem tu nowy i mam pytanie dotyczące oleju silnikowego . Posiadam CBR 954rr i mam problem bo motocykl ma przejechane 48 tys km i zaczął brać/palić olej czy można zastosować jakiś inny niż 10w40 jak do tej pory żeby zmniejszyć zużycie oleju np.10w50 lub jakiś inny i czy to się sprawdzi i czy nie uszkodzi silnika . Proszę o pomoc może ktoś z was już to praktykował ?

Edytowane przez Bartosz m (wyświetl historię edycji)

Ułłaaa, temat niczym długi jak moda na sukces a odpowiedź niczym święty gral :P 

Z mojej zgromadzonej wiedzy na przepalanie oleju zwiększenie jego lepkości nic nie da. W50 oznacza, że może być stosowany w gorętszych warunkach klimatycznych. Np w Portugalii gdzie lato daje się we znaki. 

Co do lepkości, gęstości, środków czyszczących itp to napisano książki i magiczne 10w40 gdzie ludzie przypisuje wszystkie parametry to tylko wierzchołek góry. Tak naprawdę każdy olej ma inne parametry i symbol 10w40 czy tam 10w50 ich nie określa. 

Ale co do twojego pytania, bo zapewne chcesz zwiększyć gęstość oleju aby ten uszczelnił silnik, obawiam się, że w silniku motocyklowym tak to nie zadziała. Mało

tego, ostatnio widziałem filmik potwierdzający, że przejście co prawda samochodu z oleju półsyntetycznego na pełno syntetyczny i to z jego płukaniem bardzo pomogło. 

...

Ile zuzywa oleju na 1000 km? Kopci z wydechu? Jakie sa przedmuchy z odmy?

Jaki olej jest wlany do silnika?

Edytowane przez ktos (wyświetl historię edycji)

Modjo Garage-mechanika pojazdowa-507-098-858. Zapraszam

20 godzin temu, ktos napisał:

W jakich warunkach kopci?

Przy przyspieszaniu czy przy schodzeniu z obrotow?

Przy przyspieszaniu podczas schodzeniu z obrotów nie zauważyłem tak samo jak na postoju podczas dodawania gazu zakopci

Dnia 3.09.2018 o 00:26, Rogal napisał:

Ułłaaa, temat niczym długi jak moda na sukces a odpowiedź niczym święty gral :P 

Z mojej zgromadzonej wiedzy na przepalanie oleju zwiększenie jego lepkości nic nie da. W50 oznacza, że może być stosowany w gorętszych warunkach klimatycznych. Np w Portugalii gdzie lato daje się we znaki. 

Co do lepkości, gęstości, środków czyszczących itp to napisano książki i magiczne 10w40 gdzie ludzie przypisuje wszystkie parametry to tylko wierzchołek góry. Tak naprawdę każdy olej ma inne parametry i symbol 10w40 czy tam 10w50 ich nie określa. 

Ale co do twojego pytania, bo zapewne chcesz zwiększyć gęstość oleju aby ten uszczelnił silnik, obawiam się, że w silniku motocyklowym tak to nie zadziała. Mało

tego, ostatnio widziałem filmik potwierdzający, że przejście co prawda samochodu z oleju półsyntetycznego na pełno syntetyczny i to z jego płukaniem bardzo pomogło. 

Obawiam sie ze bedzie podbieral olej pierscieniami,gestszy olej nie pomoze,954 slynie z porysowanych cylindrow.

Mozesz sprobowac z inna marka oleju,np. Valvoline,Mobil 4T,Bel-Ray.

Zastanawiam się nad płukanka do silnika i puzniej dodać ceramizer na świeży olej jeśli to nie pomoże to zostaje warsztat  . Nie chce go sprzedawać tylko dlatego że pali olej a poza tym nie będę komuś kota w worku wciskał zrobię płukankę +ceramizer i moze inna markę oleju tak jak napisałeś i zobaczymy efekt dam znać co wyszło . Dzięki i pozdrawiam. 

Ceramizer z zalozenia ma zmniejszac opory tarcia,moze Ci sie slizgac sprzeglo.

Jesli juz to tylko plukanke i nowy olej np Valvoline 10w50.