Skocz do zawartości

BMW F800 GS Adventure '2017

gary

Rekomendowane odpowiedzi

No wcale się nie dziwię z tym rozstaniem. Twój sprzęt także przyciąga wzrok. No to robimy jakiś mini zlot/przelot łódzkich GSów? @Michallica, @jaquzie? Może w tygodniu między 17:00 a zmrokiem?

• 2 tygodnie później...

Dziękuję. Zbliża się 4ty tysiąc. Miała być dzisiaj mała wycieczka na pół dnia i jakoś 360km się nawinęło. Wcale nie szybko... po prostu nie chce się zsiadać z tego motocykla.  

• 2 miesiące temu...

Pierwszy biały puch  deszcz ze śniegiem, końcówka roku, a człowiek wspomina sezon 2018 i myśli o kolejnym. Dla własnej i może jeszcze kogoś radości oka wrzucam kilka wspomnień z tego bardzo udanego roku 2018. 

Jezioro Orawskie - Słowacja
[Jezioro Orawskie]

P8174763.thumb.JPG.71f2beca55de8bd932aa2e3ea6091c2d.JPG
[Słowacja - droga wzdłuż południowego brzegu Jeziora Orawskiego]

P8174773.thumb.JPG.50e59116e1e468144578fd7221eb3659.JPG
[Słowacja, w tle Tatry Słowackie i kawałek PL]

P8174776.thumb.JPG.5cfd4f4539874b6305fbfa653b88bf9c.JPG
[Granica SK - PL. Wjazd do Chochołowa]

P8174787.thumb.JPG.902df604fdc6834462b52f374322485a.JPG
[Tego śpiącego ryczerza po lewej nikomu przedstawiać nie trzeba. Droga przez Gubałówkę w kierunku Kościeliska]

P8174703.thumb.JPG.0cf26ff8614838f284614eef887de360.JPG
[Góra Żar, Beskid Żywiecki]

P8174708.thumb.JPG.ff96569afa0980863e6df5d686c326b9.JPG
[Jezioro Żywieckie. Widok z góry Żar]

Koniec sezonu 2018
[Ostatnia focia przed odłączeniem aku i zazimowaniem moto. Może i tylko 4461km ale każdy kilometr z bananem na twarzy.]

Edytowane przez gary (wyświetl historię edycji)

Ja i mój GSik zaczynamy podróże w sezonie 2019.
Jak oczywiście czasu starczy.

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

172824.png

Zawsze bezpiecznie. Zawsze z głową.

• 2 miesiące temu...

I kolejny sezon rozpoczęty. Pod koniec lutego przegląd (nowe płyny), kilka kursów do pracy, a dzisiaj już luźno, okolice Łodzi. Z dodatków: wymieniłem plastikową osłonkę silnika, na mocniejszą i większą wersję ALU (od Merta Specials). Dzisiaj sporo było jazdy po polnych drogach i piachu... Chyba zacznę polować na tylni błotnik wewnętrzy. Dlaczego niemieckie umysły inżynierii wymyśliły tak beznadziejnie nieosłonięty montaż tylnego wahacza. Wszystko zachlapane, a to przecież mechaniczna ( i elektroniczna ) część!

IMG_20190310_123823.thumb.jpg.1605a4a266f7d3f24ed24e8bb4949f60.jpg

Po to byś go od czasu do czasu umył :D

no to kiedy grillujemy na działce? ;)

W uszach szum, w oczach łzy, a na liczniku 33 😆

Ja osłonę amortyzatora tylnego i elektroniki kupiłem ale nie mam czasu założyć jak narazie 212449e07d92819503bb243f2c76ede6.jpg

172824.png

Zastanawiam się właśnie też nad tym - 170zł na Ali ;)

Powiedz mi coś więcej o tym, wykonanie etc. a może ma ktoś już zamontowane i z praktyki coś powie?

Zastanawiam się właśnie też nad tym - 170zł na Ali
Powiedz mi coś więcej o tym, wykonanie etc. a może ma ktoś już zamontowane i z praktyki coś powie?
Ponoć jak ktoś lata po szutrach i po za asfaltach to się nie nadaje ponoć. Takie chodzą opinie.

172824.png

Panowie ale Wy tu chyba część do dużego GSa omawiacie?

• 1 miesiąc temu...

Namierzyłem, że małe chińskie rączki popełniły coś takiego, niby do mojego motocykla... koszt 85zl. Zamówiłem:
antyChlapacz00.jpg.8617ea46aee9cf2fbc15184b43a5d693.jpg

Oczywiście w oryginale nie pasowało, choć koncepcja była taka, żeby nie dziurawić motocykla tylko wbić się w fabryczne otwory. Kwadrans nad kuchnią gazową i materiałowi udało się nadać kształtu tak, że pasuję "idealnie" w fabryczne nadkole. Otwory z niemal "chirurgiczną" precyzją pokryły się z fabrycznymi. Finalnie bez użycia szlifierki kątowej, super glue czy migomatu, udało się to to zamontować i daje radę.

antyChlapacz02.thumb.jpg.e01b22463159d9cf2672292240ec6394.jpg

antyChlapacz01.thumb.jpg.f627799f63784d6b6f29958c63e632e7.jpg

antyChlapacz03.thumb.jpg.a1edee0522fd6160818f6778ca7d8112.jpg

Montaż owej osłony skutkuje jeszcze częstszą eksploracją dróg leśnych i polnych. Np. trasa LDZ - Jeziorsko/Tama/Warta przejechana w 80% po sypkim. Cóż za totalnie nowe doznanie:
szuter01.thumb.JPG.a3f46077ce3943de6167c8c4eca9299a.JPG

szuter02.thumb.JPG.0c9293e509c4ddcba5a16c0b2ab1a440.JPG

Mi przyszło do mojego z Ali (cuś takiego jak Fototom wstawił), ale mały skośny kolega zapomniał śrubki zapakować 🤔 więc kombinuję w okolicy, a chińczyka opieprzam ;)

Jeśli chodzi o śruby w Łodzi to polecam;
http://www.metalpol.net.pl/
Jeden z oddziałów jest na Przybyszewskiego. Znajdowali mi tam już śruby to Yamahy, Suzuki. Dobrej jakości metal. Dobór gwintów, końcówek, długości. 

• 1 rok później...

Hej!
Piszę trochę z partyzanta bo znalazłem ten wątek a sam szukam kufra do swojego GS'a. Jak Ci się sprawdza ten kufer Givi? Nie boisz się, że jest plastikowy? Latam często w terenie i myślę nad jakimś aluminiowym. Wybrałbyś znowu tak duży kufer do tego moto? Boję się, że będzie go czuć w trakcie jazdy a juz zwłaszcza w terenie.

Daj znać! Dzięki
Jacek

Edytowane przez Suchy-wolk
Reklama kontekstowa - wycięty post. (wyświetl historię edycji)

4 godziny temu, JacekGS napisał:

Hej!
Piszę trochę z partyzanta bo znalazłem ten wątek a sam szukam kufra do swojego GS'a. Jak Ci się sprawdza ten kufer Givi? Nie boisz się, że jest plastikowy? Latam często w terenie i myślę nad jakimś aluminiowym. Wybrałbyś znowu tak duży kufer do tego moto? Boję się, że będzie go czuć w trakcie jazdy a juz zwłaszcza w terenie.

Daj znać! Dzięki
Jacek

Zapraszamy do nas mamy szeroki wybór kufrów do różnych motocykli :)

Hej!

Daj znać! Dzięki
Jacek
Jest Polska firma, która robi aluminiowe kufry. I ludziska sobie je bardzo chwalą. Cena jest bardziej atrakcyjna niż te oryginalne.

Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka

172824.png

To może teraz ja spróbuję odpowiedzieć na pytanie, bo z całym szacunkiem @4ride.pl i @FOTOTOM ale nowy kolega nie pyta ani sklep ani o producenta :P

@JacekGS, niniejszy wątek obserwują moderatorzy, nie jeden z nich jeździł GSem lub ma do czynienia z marką BMW - sugeruję uszanować zasady tego zacnego Forum i zamiast na partyzanta - to przywitać się w forumowej powitalni: https://motocykle-lodz.pl/forum/4-powitalnia/

Odpowiadając na Twoje pytanie: Tak, wybrałbym jeszcze raz taki sam kufer chociaż nie jest on najlepszą opcją do tego motocykla.

We wszystkich poprzednich motocyklach miałem conajmniej plastikowy kufer centralny. To były sprzęty szosowo-turystyczne. Rocznie, około 5000-6000km robię po samym mieście/miastach, z elektroniką, dokumentami, książkami - kufer spisuje się tu idealnie. Wycieczki za miasto - tak samo.  Zamykam kask, kurtkę i idę "na lekko".

W GSie pierwszy raz zacząłem dostrzegać minusy kufra w terenie. Podczas wstrząsów, wertepów, dobić, korzeni itp - telepie się biedactwo. Ja zastanawiam się czy w końcu nie odpadnie. W teren bardziej wstrząsogenny niż szuter to moim zdaniem tylko miękki bagaż (producentów cała masa, od amerykańskich Mosko-Moto, przez Europejskie twory aż po zachwalane 21Brothers, Red Mammut - rodzimej produkcji).

Nie chcę powielać wiedzy znajdującej się w sieci. Np. ten zacny youtuber świetnie tłumaczy zady i walety każdego rozwiązania:
https://www.youtube.com/watch?v=TZTRVLwO51Q

Zależy gdzie jedziesz, gdzie jeździsz, jak, po czym. Ja czasem kufer zostawiam i jadę bez strachu, że odpadnie ale 90% czasu bardziej mi się przydaje niż przeszkadza.
Docelowo (jak tylko pokonam coroczny kryzys o sprzedaży moto) planuję dokupić coś z 21Brothers, żeby mieć pakownie, miękko, wodoszczelnie, środek ciężkości niżej i nie martwić się, że odpadnie. 

Metalowe (z polskich polecane Apduro) nie dla mnie. Ok, masz +10pkt do wyglądu ale dochodzi dodatkowa masa, większe ryzyko urazu w przypadku gleby, większe ryzyko uszkodzenia "pojemnika" niż w przypadku gleby z miękkim bagażem. 

• 3 miesiące temu...

Z bólem serca ale maszyna musi iść na sprzedaż :(

Szczegóły i cena w ogłoszeniu:
https://www.olx.pl/d/oferta/bmw-f800-gs-adventure-2017r-17500km-salon-polska-dodatki-CID5-IDJIfqE.html

Więcej zdjęć w galerii Google Photos:
https://photos.app.goo.gl/4hQC3bnwRhKcy5ar8

• 3 tygodnie później...

Łukasz chodzą słuchy, że sprzedałeś sprzynta? Zamykamy temat, czy nowy właściciel tu zagląda :D

Chcesz założyć działalność, a może już posiadasz? Odbierz 10% rabatu na usługi księgowości winfakt_logo_sygnatura.png

Polecam, sprawdziłem na własnym biznesie: www.infakt.pl

Ech, taki wątek nie uchowa się przed adminem-dilerem ;-)

Sprzęt sprzedany. To był bardzo dobry wątek. Temat do zamknięcia. Dzięki