Krzysiek rst1000 Opublikowano 16 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2018 Chcę pożyczyć od kogoś motocykl na sobotę i niedzielę. Tylko street lub plastik od 120 koni mocy i powyżej. Tylko sprzęt w nienagannym stanie z AC. Biorę w sobotę rano i oddaję w niedzielę wieczorem. Płacę z góry. Zainteresowanych proszę o kontakt 602555087. Hej 0 Cytuj
kosmaty Opublikowano 16 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2018 weź z liberty, łatwiej 0 Cytuj https://www.hondapark.pl/pl/motocykle.html
Krzysiek rst1000 Opublikowano 16 Czerwca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2018 no tak, ale nie odbierają w niedzielę wieczorem, a ja pracuję w delegacji. Na stronie nie ma oferty wypożyczenia. 0 Cytuj
Krzysiek rst1000 Opublikowano 19 Czerwca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2018 Zadzwoniłem do Liberty i chciałem wypożyczyć Ducati 821. 300 za dzień plus 5000 kaucji. Po co ta kaucja jak motor ma AC? Czyli można wypożyczyć i postawić w salonie do pooglądania. Hahahaha ale zonk. 0 Cytuj
Roman Tracer Opublikowano 19 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2018 39 minut temu, Krzysiek rst1000 napisał: Zadzwoniłem do Liberty i chciałem wypożyczyć Ducati 821. 300 za dzień plus 5000 kaucji. Po co ta kaucja jak motor ma AC? Czyli można wypożyczyć i postawić w salonie do pooglądania. Hahahaha ale zonk. Tak mi się wydaje, że kaucja jest u większości wypożyczalni. 0 Cytuj
karwoj25 Opublikowano 19 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2018 1 godzinę temu, Krzysiek rst1000 napisał: Po co ta kaucja jak motor ma AC? A skąd wiesz jakie są warunki tego AC? Może jest wysoki wkład własny i twoja kaucja musi zrekompensować szkody o wysokości np. 3000zł, co w Ducati wcale nie jest takie trudne do zrobienia? Albo po prostu nie chcą wypożyczać moto wartego >60k zł pierwszemu lepszemu z ulicy. 2 Cytuj GS500
jaszczomb Opublikowano 19 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2018 obstawiam na to drugie - w końcu to nie jest typowa wypożyczalnia, tylko sklep, i chcą przekonać do zakupu a nie tylko dać pojeździć - jak ktoś nie ma 5k, to i tak nie kupi sprzętu 0 Cytuj
Roman Tracer Opublikowano 19 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2018 11 minut temu, jaszczomb napisał: obstawiam na to drugie - w końcu to nie jest typowa wypożyczalnia, tylko sklep, i chcą przekonać do zakupu a nie tylko dać pojeździć - jak ktoś nie ma 5k, to i tak nie kupi sprzętu Pewnie jedno i drugie. Ale miejmy na uwadze, że akurat w Liberty moto jakie wypożyczają to motocykle nowe. Więc kwota kaucji, tez w ich przypadku jest odpowiednio wysoka, aby zabezpieczyć się przed zbyt otwartym dostępem. Generalnie oferta na wypożyczenie motocykli jest droższa niż np wypożyczenie samochodu. Wynika to z faktu krótszego sezonu motocyklowego. 0 Cytuj
Krzysiek rst1000 Opublikowano 19 Czerwca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2018 Powiem szczerze, że komentarze mnie zaskoczyły: "nie chcą wypożyczać moto wartego >60k zł pierwszemu lepszemu z ulicy. " - tutaj to odezwała się prowincja z tej złej strony, brrrr aż wzdryga. "w ich przypadku jest odpowiednio wysoka, aby zabezpieczyć się przed zbyt otwartym dostępem. " - poglądy jak z PRL'u , Trochę panuje taka atmosfera napięcia, może z czasem do głosu dojdą ludzie o innych poglądach, czego wszystkim życzę. A wypożyczyć w ogóle bez kaucji można i także w Łodzi. Przestańcie bredzić. 1 Cytuj
jaszczomb Opublikowano 19 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2018 53 minutes ago, Krzysiek rst1000 said: A wypożyczyć w ogóle bez kaucji można i także w Łodzi. Przestańcie bredzić. no kurcze, to po co ten post? Wiesz, skąd brać bez kaucji, to bierz. Tak jak pisałem, liberty to nie wypożyczalnia tylko salon i mnie po prostu kaucja nie dziwi, tak samo jak Romana. 1 Cytuj
Darek_Lodz Opublikowano 19 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2018 nie ogarniam ... ktoś z oficjalnego sklepu ma "komuś" pożyczyć moto nowe za 60 k za .... free ? Bez kaucji ? Bo tak ? Bo z kaucją to prowincja i zascianek ? Dodaj do tego polityke - wina pisu/wina tuska (do wyboru). Jak można w ogóle wpaść na takie coś >.< jeszcze rozumiem znajomy motocyklista, który ma spore zaufanie - chociaż na tym można się ostro przejechać. 0 Cytuj
Krzysiek rst1000 Opublikowano 19 Czerwca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2018 (edytowane) Jaszczomb, czytać potrafisz? Pracuję w delegacji i nikt nie odbiera w niedzielę wieczorem. Czy to takie trudne do zrozumienia? Uważam dyskusję za skończoną, to nie ma sensu, jesteśmy z różnych światów. Edytowane 19 Czerwca 2018 przez Krzysiek rst1000 (wyświetl historię edycji) 0 Cytuj
karwoj25 Opublikowano 20 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2018 12 godzin temu, Krzysiek rst1000 napisał: tutaj to odezwała się prowincja z tej złej strony, brrrr aż wzdryga. Panie miastowy (z lepszej strony): jeśli prowincją nazywasz zdrowy rozsądek, to faktycznie inny świat. Prowadzisz firmę i bez żadnego zabezpieczenia wypożyczysz motocykl komuś, a kim wiesz tylko tyle, że ma prawo jazdy i chęć się przejechać? 12 godzin temu, Krzysiek rst1000 napisał: poglądy jak z PRL'u 12 godzin temu, Krzysiek rst1000 napisał: do głosu dojdą ludzie o innych poglądach Czekasz aż będą to twoje poglądy? Najpierw pytasz dlaczego jest kaucja na motocykl z AC, a jak ludzie odpowiadają, to wyjeżdżasz z PRLem albo prowincją, bo Ci się odpowiedzi nie spodobały 12 godzin temu, Krzysiek rst1000 napisał: A wypożyczyć w ogóle bez kaucji można i także w Łodzi. Przestańcie bredzić. Może podasz jakiś namiar na taką firmę? 1 Cytuj GS500
spowiednik Opublikowano 20 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2018 (edytowane) Khem, naprawdę bez żadnego obrażania się - rozumiem, że akurat masz tak, a nie inaczej poukładane życie i prace, ale większość zakładów pracuje w tygodniu, a niedziele ma wolną. To normalne i nie ma co się na to obrażać. Z tego co wiem, każdy salon w kraju i za granicą pracuje na podobnych zasadach, czyli na zasadzie kaucji przy wypożyczeniu. Najprawdopodobniej jest to właśnie przez wzgląd na ubezpieczenie, a dokładniej na zapis ubezpieczenia o kaucji. Informacja z przed miesiąca : znajomy pracuje w Belgii i pracują obecnie koło dużego i prestiżowego salonu samochodowego koło Antwerpii. Jest do wypożyczenia Rolls Phantom. Wypożyczenie za dzień 1000 Euro, ale kaucja w przeliczeniu około 50-60 tyś zł. Jak widać jest to praktyka ogólnie przyjęta w całej Europie, a na pewno w większości salonów w różnych krajach. Inaczej sprawy się mają z wypożyczalniami. Zazwyczaj profesjonalne wypożyczalnie pracują 7 dni w tygodniu i możesz oddać i zabrać w niedziele auto/moto. Poza tym mają inny rodzaj ubezpieczeń i o ile pamiętam ostatnie wypożyczanie samochodu, to żadnej kaucji nie było. Pewnie to ubezpieczenie jakoś przekłada się na koszt dzienny wypożyczenia, w zależności od umowy z ubezpieczalnią. Tylko nie mam pojęcia, czy w Łodzi taka wypożyczalnia jest - na samochody pewnie tak, ale co do motocykli to należałoby poszukać w necie. Natomiast mnie ogólnie Twoje zapytanie zdziwiło... mam kliku dobrych kumpli, do których mogę zadzwonić nawet o 3ciej w nocy i pożyczą mi własne moto bez pytania o nic - to chyba normalne wśród dobrych znajomych. Natomiast nikt kogo znam, nie wypożyczyłby obcej osobie motocykla na weekend. Wiadomo, że wszystko pewnie w którymś momencie mogło by się rozbić o kasę i najprawdopodobniej, koniecznie o kaucję, ale bez przesady. Większość ludzi mocno związuje się ze swoim jednośladem i raczej niechętnie wypożycza motocykl. Tak czy siak, życzę szczęścia i polecam poszukiwania wypożyczalni motocykli w google. Edytowane 20 Czerwca 2018 przez spowiednik (wyświetl historię edycji) 2 Cytuj
leniuchmichał Opublikowano 20 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2018 Popatrzcie szerzej na użyczanie lub wypożyczanie pojazdów do testów. Pracuję w branży 4 kółek i uwierzcie mi to co robią klienci z pojazdami które im są użyczane w różnych formach czy to do testów czy jako zastępcze podczas napraw mechanicznych lub blacharskich to jest jakaś masakra. Książkę można by napisać. Więc nie dziwcie się, że wchodząc z ulicy do jakiegokolwiek salonu samochodowego lub motocyklowego dostajecie na start ofertę ciężka do zaakceptowania lub mało realną do zrealizowania. Niestety ale branża musi się bronić przed wszelkiego rodzaju nadużyciami i kombinacjami ze strony cwaniaków którzy kombinują jak mogą. Ok zgadzam się na tym polu cierpią "normalni" klienci, którzy mają poszanowanie czyjejś własności. Ale gwarantuje wam, że jeśli jesteście lojalni danej firmie ( salon samochodowy lub motocyklowy ) i wyrobicie sobie relacje to użyczenie pojazdu za free jak zwrot nawet w niedzielę kiedy firma jest zamknięta nie stanowi żadnego problemu. I tak jak pisał @spowiednik wypożyczalnie samochodów mają inne polisy znacznie droższe, podpisujemy inne umowy które po przeczytaniu stawiają włosy dęba . Nie wiem czy ten post coś wniesie do dyskusji ale chciałem abyście spojrzeli na temat szerzej 1 Cytuj SSN Szybko Spranie Niebezpiecznie
MartaCrystal Opublikowano 20 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2018 (edytowane) Pracowalam w wypozyczalni aut, co ludzie robią z wypozyczanymi samochodami, to sie w głowie (i nie tylko) nie miesci. Niewazne, ze Polak, czy zagraniczny (obslugiwalam wynajem na caly swiat), niewazne jaka marka i stan auta, a wypozyczalismy od klasy econo az do naprawde luksusowych marek. Kaucja nie jest niczym nadzwyczajnym, a kazda wypozyczalnia z jaka pracowalismy (bylismy brokerem) miala wlasny grafik odbiorow. Zwyczajem byl wlasnie tzw "excess" na karcie kredytowej wypozyczajacego. Np. za tydzien wypozyczenia VW Passata 2-3 letniego (czesto wypozyczana kategoria w stylu "jade na wakacje z rodziną") excess (nie AC!) potrafil wynosic ok 1200-1500 euro. Rozumiem tu bol i żal "normalnych ludzi", ktorzy szanuja wlasnosc i po prostu chca pozyczyc to autko... ale są tez cwaniaczki, cale morze cwaniaczków... i stad ta kaucja. Edytowane 20 Czerwca 2018 przez MartaCrystal (wyświetl historię edycji) 2 Cytuj
Shido Opublikowano 20 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2018 (edytowane) Co do kaucji na motocykl z salonu można zobaczyć jeszcze jedną rzecz: Po pierwsze w razie W - naprawić trzeba z AC, no dobra ALE zniżki lecą równo, kolejna sprawa, taki motocykl już jest POWYPADKOWY co znaczy tyle że jego cena leci na łeb na szyje i gdyby nie kaucja firma byłaby stratna, dużo stratna, bo w ciągu tej jednej chwili motocykl może stracić kilka tysięcy na wartości. Pomijam już fakt, że niewiele osób chciałoby kupować powypadkowy sprzęt, w przypadku którego od jego niezawodności zależy życie kierownika. W przypadku typowo wypożyczalni, kwestia jest też taka, że ubezpieczenia są dużo droższe, bo ze względu na różnorodność klientów - jest statystycznie dużo większe ryzyko kolizji, więc ubezpieczalnia odpowiednio podbija stawki ubezpieczenia. Kolejna sprawa w razie wypadku wypożyczalnia która zarabia na sprawnych pojazdach, nie dość że wypada jej pojazd z floty więc dany pojazd nie przynosi zysków, to jeszcze firma ponosi koszty napraw, straty zniżek w ubezpieczeniu (nie wiem jak jest w ubezpieczeniu pojazdów na firmę, ale nie zdziwię się jak zniżki polecą na wszystkie pojazdy,a nie tylko uszkodzone) 15 godzin temu, Krzysiek rst1000 napisał: poglądy jak z PRL'u Jak widać to nie poglądy PRL'u to poglądy czysto kapitalistyczne i chronienie finansów firmy., bo żadna firma nie chce tracić kupy kasy na tym, by jakiś człowieczek mógł sobie pojeździć bez kaucji. Edytowane 20 Czerwca 2018 przez Shido (wyświetl historię edycji) 2 Cytuj
jaszczomb Opublikowano 20 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2018 No ale Krzysiek ciągle chce fajnego motóra w extra stanie bez wykładania gotówki, a wszyscy co mu nie chcą go dać, to analfabeci z prl'owskiej prowincji 3 Cytuj
Wojtas Opublikowano 20 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2018 Zawsze można wypożyczyć przyczepę ze stacji paliw. Tania, ma dwa koła, można oddać w weekend. 😊 3 Cytuj "Jadąc motocyklem ile się da, w ciągu 5 minut przeżywasz więcej niż inni przez całe życie"
Roman Tracer Opublikowano 20 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2018 Panie, Panowie, oczywiście nie biorę tego komentarza @Krzysiek rst1000 do siebie. Może źle zrozumiał mój przekaz. Ja rozumiem podejście Liberty, podobnie jak innych wypożyczalni, które biorą kaucję. Rozumiem także zróżnicowanie wysokości kaucji uzależnione od wartości motocykla. Spotkałem się z niższymi kaucjami za motocykle stare, których wartość jest dużo niższa.. Co prawda od kilkunastu lat po przeprowadzce z Łodzi mieszkam na prowincji (Starowa Góra). Ale z tego co kojarzę Rzgów jest dalej od centrum Łodzi😉 0 Cytuj
Krzysiek rst1000 Opublikowano 20 Czerwca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2018 Ja pier_dole ale super dyskusja. Drogie misiaczki link do oryginału jest tutaj: I pamiętajcie, żeby dobrze popierdolić to trzeba mieć telefon z Londynu. Ale chyba moje paszkwile nikogo nie obraziły, prawda? Znowu się forum ożywiło ... hahahaha. 0 Cytuj
Krzysiek rst1000 Opublikowano 20 Czerwca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2018 Zapomniałem się zapytać, czy w Łodzi można wypożyczyć elektryczny motorower na minuty, oczywiście bez kaucji . 0 Cytuj
spowiednik Opublikowano 20 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2018 (edytowane) Edytowane 20 Czerwca 2018 przez spowiednik (wyświetl historię edycji) 3 Cytuj
xanton Opublikowano 28 Lipca 2018 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2018 Kaucja jest po to, że szkody do 5k pokrywasz z własnej kieszeni - tak masz w umowie napisane. Czytałeś Krzysiek rst1000 warunki wypożyczenia? Inna sprawa, że w sytuacji W gdyby zaszła taka konieczność, że musisz zapłacić to bierzesz oświadczenie, że kasę na naprawę już wyłozyłeś. 0 Cytuj
Robaszek Opublikowano 31 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2019 Czyli ujmując. Płacę 300zł za dzień za super maszynkę a jak ją rozwalę to macie przecież AC. Ciekawe jak jest w przypadku prywatnej osoby tak pożyczającej motor w razie wypadku. Chyba ubezpieczyciel mógłby się wypiąć z odszkodowaniem jeśli w umowe nie ma wzmianku o pożyczaniu za kaskę innym ludziom. To nie PRL ale zdrowy rozsądek, że wołają zastawy. 0 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi