Skocz do zawartości

wydarzenie_FLM_Tuchola.png

Zapraszamy na Zlot Forum Łódzkich Motocyklistów  - więcej informacji tutaj.

7 4 19:25:57

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie kupno motocyklu. Jednak ponieważ nie mam nikogo ze znajomych, kto się NAPRAWDĘ zna na motocyklach, dlatego chciałbym zapytać Was, drodzy użytkownicy motocykle-lodz.pl :)

Jechałem motorem dosłownie raz w życiu, i to prawie dwadzieścia lat temu. Generalnie nie chcę robić prawa jazdy kat. A (mam B), szczególnie bez doświadczenia w jeżdżeniu motocyklem. Postanowiłem zakupić 125 z kilku powodów, uważam, że to idealna opcja dla mnie, skoro nie mam doświadczenia w jeździe, a potrzebuję środku transportu (szczególnie teraz, gdy jest ciepło)

Teraz do pytania - czego ja tak naprawdę powinienem szukać? Na co zwrócić uwagę przy szukaniu ? Czy jakieś modele/serie są z reguły lepsze, sprawniejsze, mniej awaryjne? Czy jakiś roczników powinienem unikać ? Ważę sporo, bo około 120 kg, czy ma to duże znaczenie przy wyborze modelu?

Dodam, że początkowo pewnie będę jeździł dosłownie 40 - 50 na godzinę, jednak kiedy już wyczuję motor to chciałbym mieć możliwość "depnięcia" - nie chciałbym skończyć z czymś podobnym do motorynki, które moim zdaniem są trochę.. nudne. Jeżeli nie osiągnę przynajmniej 120 na godzinę to byłbym w sumie mocno zawiedziony.

Nie ukrywam, że szukam motoru raczej w niskiej cenie - nie mam pewności, że to będzie "coś dla mnie". Najchętniej używany właśnie ze względu na budżet, chociaż widziałem kiedyś w Media Expert bodajże motory 125 w granicach 2000 zł (nowe). Podobno były to gówniane modele i bardzo awaryjne, w co jestem gotów uwierzyć, chociaż pewności mieć nie mogę.

Bardzo proszę o pomoc, każda odpowiedź zwiększy mój zasób wiedzy i informacji odnośnie tej kwestii, gdyż na dzień dzisiejszy jest ona ZEROWA :)

Pozdrawiam serdecznie!

Opublikowano

no musze cię sprowadzić na ziemię, bo żeby 125cc na kat. b pojechać 120, to byś pewnie musiał zmniejszyć wagę o połowę - no niestety fizyki nie oszukasz.

Opublikowano

Przy tej wadze musi być z Ciebie duży gość i na większości 125tek będziesz wyglądał jak byś na kocie jechał :) jedynie co mi przychodzi na myśl to Honda Varadero 125 - to duży motocykl ale drogi. Co do tej szybkości 120/godz - Honda NSR 125 na pewno ją przekroczy :) tylko że to jest sportowa 125ka i jest niezbyt wygodna.

Opublikowano

nie pogodzisz swoich oczekiwań z rzeczywistością.

Za mały budżet, za duże wymagania.

Jak nie jesteś pewien czy będziesz chciał się bawić w jeżdżenie to może na początek kup tego chinola i albo Cię zrazi do jazdy i nie wydasz kroci, albo jednak Ci się spodoba i przemyślisz budżet.

Tak jak koledzy napisali, albo rybka albo .......  :)

Powodzenia.

P.S.

Tak na marginesie zastanów się nad jazdami próbnymi u dilerów, zabulisz za paliwo, ale możesz sobie popróbować.

Nie spieszy mi się, ale lubię jeździć :smile:

Opublikowano
  W dniu 16.06.2018 o 07:25, kamin napisał(a):

Przy tej wadze musi być z Ciebie duży gość i na większości 125tek będziesz wyglądał jak byś na kocie jechał :) jedynie co mi przychodzi na myśl to Honda Varadero 125 - to duży motocykl ale drogi. Co do tej szybkości 120/godz - Honda NSR 125 na pewno ją przekroczy :) tylko że to jest sportowa 125ka i jest niezbyt wygodna.

Rozwiń  

nsr nie jest na kat b, generalnie żadne 2t 125cc nie pochodzi pod tą kategorię

Opublikowano
  W dniu 16.06.2018 o 18:24, jaszczomb napisał(a):

nsr nie jest na kat b, generalnie żadne 2t 125cc nie pochodzi pod tą kategorię 

Rozwiń  

O - to nie wiedziałem :)  A co to ma za znaczenie że 2t? To już nie pojemność limit mocy i limit mocy na wagę się liczy? :)

\

Opublikowano
  W dniu 21.06.2018 o 16:16, kamin napisał(a):

O - to nie wiedziałem :)  A co to ma za znaczenie że 2t? To już nie pojemność limit mocy i limit mocy na wagę się liczy? :)

\

Rozwiń  

to właśnie limit mocy jest tutaj najważniejszy - 2t przekraczają 15km więc z automatu odpadają

Opublikowano

2T z pojemności 125ccm daje większą moc maksymalną i nijak nie zmieścisz się w limicie 11kW. Co prawda zdarzają się egzemplarze 2T zarejestrowane na 11kW, ale to jest śliska sprawa ;)

GS500 icon3.png