Frager Opublikowano 12 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2018 Witam! Czy jest na forum osoba która ogarnia tematykę dronów?! Ale o co chodzi... przymierzam się do zakupu drona do amatorskiego latania. Przede wszystkim zależy mi na gabarytach i wadze, możliwości spakowania w plecak, pojechania na jakąś fajną miejscówkę i np. za pomocą opcji " follow me " nagrywania swojego ciapkowania. Do tego raz na jakiś czas nagrywki z wakacji, podróży więc generalnie chodzi o to aby można było spakować w plecak szybko, łatwo i wygodnie wypakować i zacząć filmować. Fajnie jakby była możliwość np. podpięcia do gimballa Gopro 5 i wtedy mamy możliwość filmowania w 4K, jeśli taka opcja wgl istnieje Budżet... 1600zł, z tego względu w grę wchodzą jak najbardziej sprzęty używane. Ze wstępnego śledztwa w temacie idealny wydaje się DJI Phantom 3 Advanced - kamera 2.7K, spory zasięg itp. jednak... jego gabaryty Średnio sobie wyobrażam jeżdżenie w terenie z dużym plecakiem i wożenie tego " ciarastwa ", co chwilę rozpakowywanie itp. udało mi się wyszukać najmniejszy produkt DJI czyli DJI Spark jednak z tego co się zdążyłem zorientować ma on gorsze parametry ;d Słabsza kamera, 2 osiowy gimball, krócej trzymają baterię itp. jednak jest niewątpliwie ogromna zaleta... jest on praktycznie wielkości Samsunga S8 w co aż trudno uwierzyć Z tego co udało mi się zorientować Sparkiem można też latać bez pozwolenia w mieście. Czy jest może na forum osoba która ogarnia trochę temat ? Czy ktoś z Was miał kiedyś te gadżety w rękach i bawił się tym trochę ? A może jest osoba która zamarzyła sobie takie ↓ ujęcia i też przerabiała ten temat ? 1 Cytuj you will never know me, you can only follow me. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ErR Opublikowano 12 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2018 Te ujęcie to z helikoptera. Przy takiej prędkości, dron wyładuje się w kilka minut a jak doskonale wiesz czym mniejszy tym mniejsze baterie i wiadomo. Ostatnio w pracy kupiliśmy drona takiego bardziej pro to postaram się go zabrać "na testy" na jakąś żwirkę - 5 sztuk baterii plus kamera 4k 60fps robi robotę A tak z innej beczki... widząc i doświadczając srogie gleby bałbym się wozić drona w plecaku 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frager Opublikowano 12 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2018 Wiem, że to z helikoptera Ale taki phantom do 60km/h da radę, aż taka mała prędkość to nie jest. 3 baterie to minimum A jak się nazywa ten bardziej pro ? Bierz, zajarałem się tematem i coś muszę wybrać. Patrząc na Twoją ostatnią glebę to fakt... myślę, że gdybyś miał drona w plecaku to niewiele by z Niego zostało Ale tak jak wspomniałem ma służyć nie tylko do moto ale i do innych amatorskich ujęć. 0 Cytuj you will never know me, you can only follow me. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ErR Opublikowano 13 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2018 My kupiliśmy https://aeromind.pl/product-pol-1764-Yuneec-Typhoon-H520-z-kamera-E90.html i do tego jeszcze kamerę termowizyjną, 5 baterii i kilka innych gadżetów Teraz jeszcze idzie mechanizm który pozwoli na działanie non stop bez użycia baterii na wysokości 40 metrów Phantoma miałem w rękach... to jest zabawka do filmowania wesel czy romantycznych wypadów Po drugie jak jedno śmigiełko padnie to on też leci na ziemię, dlatego lepiej 6ścio śmigłowe kupować bo tam możesz przynajmniej popełnić jakiś błąd 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frager Opublikowano 13 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2018 (edytowane) O Panie, nie pogadasz Jak wspomniałem, budżet jest skromny więc i skromnego, amatorskiego sprzętu szukam. Wszystko ma być dokumentowane w ramach pamiątki, wspomnień a nie być wykorzystywane w celach zarobkowych. Może ktoś jeszcze miał do czynienia z tym " ustrojstwem " ? O! Takie amatorskie nagrywki mam na myśli! Edytowane 13 Lutego 2018 przez Frager (wyświetl historię edycji) 0 Cytuj you will never know me, you can only follow me. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frager Opublikowano 2 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2018 W końcu...! Doleciał Padło na... DJI Spark-a! Tak na prawdę zadecydowała o tym cena, udało się znaleźć nowego w cenie używki Największe jak do tej pory zaskoczenie to... wymiary, mniejsze niż moja dłoń i sterowanie Sparka za pomocą gestów ręką. Na razie poznaje sprzęt i jego możliwość, ogarnę trochę latanie, sprzęt w plecak i na moto! 1 Cytuj you will never know me, you can only follow me. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek1 Opublikowano 10 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2018 Dnia 2.03.2018 o 12:44, Frager napisał: W końcu...! Doleciał Padło na... DJI Spark-a! Tak na prawdę zadecydowała o tym cena, udało się znaleźć nowego w cenie używki Największe jak do tej pory zaskoczenie to... wymiary, mniejsze niż moja dłoń i sterowanie Sparka za pomocą gestów ręką. Na razie poznaje sprzęt i jego możliwość, ogarnę trochę latanie, sprzęt w plecak i na moto! Oczywiście wstaw linka na forum! 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil25 Opublikowano 15 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2018 @Frager, jak oceniasz filmy nagrywane ze sparka? tez zastanawiam się nad zakupem tego sprzętu, ale chodzi mi tez po głowie mavic air - https://ars-online.pl/dji-mavic-air-arctic-white.html 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frager Opublikowano 15 Maja 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2018 7 godzin temu, Kamil25 napisał: @Frager, jak oceniasz filmy nagrywane ze sparka? tez zastanawiam się nad zakupem tego sprzętu, ale chodzi mi tez po głowie mavic air - https://ars-online.pl/dji-mavic-air-arctic-white.html Dla mnie są w 100% wystarczające. Między Sparkiem a Mavickiem różnic jest sporo, ja nie brałem pod uwagę Mavica raz ze względu na cenę a dwa ze względu na gabaryty. Uważam, że Spark jest najlepszym obecnie dostępnym na rynku dronem w przedziale 1500zł +/- jeśli chodzi o amatorskie latanie. Najgorsze tylko, że nie miałem jeszcze okazji do testowania Sparka z moto bo... sprzedałem moto 😜 Za to zrobił robotę na majówkowym wyjeździe. Jakość niestety zdecydowanie gorsza niż oryginalne zdjęcie zgrane z karty. Było blisko 0 Cytuj you will never know me, you can only follow me. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B3DNAR Opublikowano 16 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 Jeśli miałbym wybierać to chyba lepszy Air bo w sparku nie masz możliwości ustawienia ekspozycji itd 0 Cytuj Bednar Moto: https://www.youtube.com/channel/UCQm5eRSQ6IGDfC-RD3k62Ow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi