Skocz do zawartości

Prawko... Tylko jakie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam 16lat i chcialbym kupic motocykl/motorower dla siebie, ale mam powazny problem. Za pol roku koncze 17 czyli bede akurat miedzy A1, a A2 i zastanawiam sie czy jest sens robic prawko na AM (najtansze ze wszystkich kategorii A. Znalazlem szkole za 600zl) skoro rok pozniej mialbym mozliwosc zrobienia A2 (podaje rok, a nie poltora poniewaz sezon w tym roku dobiegl konca). Myslalem zeby kupic jakas Yamahe 50 i u siebie w szkole przeszlifowac silnik i wstawic cylinder 90.

Co forumowicze twierdza na ten temat? :smile:

Opublikowano

jest jeszcze coś takiego jak A1 (125 cc do 11kW mocy). powiem tak - moim zdaniem zależy to od Twoich chęci a przede wszystkim finansów. jeśli chcesz i możesz sobie na to pozwolić to dlaczego nie? zawsze przez rok w jakiś sposób zapoznasz się z jazdą na 2 kółkach co zapewni Ci lepszy (łatwiejszy) start w świat większych motocykli :smile:

"proste drogi są dla szybkich motocykli, kręte dla szybkich motocyklistów"

SV1000S

icon3.png

Opublikowano

Moim zdaniem nie ma sensu robić AM, zrób A1, wtedy AM dostaniesz z automatu. Będziesz miał uprawnienia do jazdy sprzętami do 15 KM, większość osiąga 100 kmh na początek wystarczy. Oczywiście zawsze wszystko zależy od finansów.

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, krzychoslav napisał:

jest jeszcze coś takiego jak A1 (125 cc do 11kW mocy). powiem tak - moim zdaniem zależy to od Twoich chęci a przede wszystkim finansów. jeśli chcesz i możesz sobie na to pozwolić to dlaczego nie? zawsze przez rok w jakiś sposób zapoznasz się z jazdą na 2 kółkach co zapewni Ci lepszy (łatwiejszy) start w świat większych motocykli :smile:

Wiem, ze A1 moglbym zrobic ale jesli mam placic okolo 1100zl za jazdy, zeby za rok znowu placic podobna sumke to troche po portfelu mnie sciagnie. Glownie chodzi o trase szkola-dom bo komunikacji miejskiej mam dosc (dluugo by wymieniac wszystkie wady MPK), a tylko na weekend i w wakacje wyjezdzalbym robic konkretniejsze kilometry :smile:

Edytowane przez PaJaC (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Piszesz, że szkoda Ci kasy na A1, a chcesz robić o 500zł tańsze AM i nadal jeździć nielegalnie (90ccm) - gdzie tu sens i logika? Pchasz nogę w gips...

Podpowiem Ci, żebyś zrobił sobie po ludzku A1 i nie robił partyzantki. A żeby Cię tak nie bolało finansowo, to podzwoń po szkołach i popytaj o cenę kursów wyższych kategorii, jeśli robisz u nich A1. Są szkoły, które dla swoich kursantów mają niższe stawki za kursy kolejnych kategorii (A1, A2, A).

GS500 icon3.png

Opublikowano
9 godzin temu, karwoj25 napisał:

Piszesz, że szkoda Ci kasy na A1, a chcesz robić o 500zł tańsze AM i nadal jeździć nielegalnie (90ccm) - gdzie tu sens i logika? Pchasz nogę w gips...

Podpowiem Ci, żebyś zrobił sobie po ludzku A1 i nie robił partyzantki. A żeby Cię tak nie bolało finansowo, to podzwoń po szkołach i popytaj o cenę kursów wyższych kategorii, jeśli robisz u nich A1. Są szkoły, które dla swoich kursantów mają niższe stawki za kursy kolejnych kategorii (A1, A2, A).

Ah, no tak. Zapomnialem, ze niektore szkoly maja tam znizki jak sie robi u nich kilka razy. Dzieki za przypomnienie ;)

maxresdefault.jpg