Antczak Opublikowano 26 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2017 Witam Chciałem po krótce opowiedzieć o swoim motocyklu. Jest od od 1986 roku w mojej rodzinie.Pierwszy właściciel to wuje,drugi Tato a ja jako trzeci i jak na razie tak pozostanie. Motocykl po gruntownej odbudowie którą zacząłem zimą w 2015 roku a skończyłem w sierpniu 2016 roku.Remont powstał od tego,że zdjąłem sprzęgło ale nie mogłem założyć ponieważ wcześniejszy mechanik,który robił tacie sprzęgło ułamał czop wału i wał był do wymiany.Plan był taki,że wyciągamy silnik,wymiana wału,łożysk i uszczelniaczy i do ramy lecz zmienił się po ocenie stanu ramy i innych elementów.Remont się rozszerzył i została rozebrana do ostatniej śrubki i tak też złożona. Zaliczyła piaskowanie,lakierowanie,wymiana wszystkich zużytych gum,elementów gumowych,zębatki,opony,dętki,łożyska,łańcuch (i tu z zapasów DDR),śrubek,wymiana szprych ocynkowanych na kwasowe,wymiana tylnej felgi(podbita była),polerki niklów,chromów,obręczy,szlif,tłok,pierścienie i wiele innych.Remont od serca więc kasa mała nie wyszła.Oczywiście wszystko z wyższej półki i tu polecam fanom MZ Etz 250 sklep między innymi: Intr-mot,b-e-t-c-h-e-r z allegro,jack motors. Zrobiłem na niej już 1204 km Jak na razie była tylko jedna awaria,a mianowicie skrzynia się wypluła,ponieważ śrubka od kowadełka,która przesuwa tryby się poluźniła po 700-set kilometrach i musiałem dać drugą skrzynię. Ale od tamtej pory gra i huczy wszystko.Jedynie do poprawy jest sprzęgło,ponieważ się wygniotły sprężyny DDR i nic po za tym.Służy jak należy. 2 Cytuj
Piuriel Opublikowano 26 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2017 Ładna jest. Jak jeździłem na WSK to marzyłem o takiej, bo chłopaki mnie na takich jak Twoja mocno łoili. Dbaj o nią. 2 Cytuj ...You can be better than that.. ╭∩╮〔︶︵︶〕╭∩╮
ro6ert Opublikowano 27 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2017 pogratulować ja upalałem czerwoną TS 350, więc byłem z tego drugiego obozu (ETZ vs. Jawa). Pamiętam ten charakterystyczny dźwięk ETZki i zapach błękitnego dymu z wydechu 0 Cytuj
Krzysiek rst1000 Opublikowano 27 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2017 Miałem taką samą tyle , że w zielonym kolorze. Wszyscy przychodzili popatrzeć. W tamtym okresie tj. lat 80'tych to był najlepszy sprzęt. Bez problemu chodzi licznik. Oznaką dobrego i zdrowego silnika jest taki charakterystyczne "klaskanie". To super sprzęt, lekki i z dobrym przyśpieszeniem. Synonim motocyklizmu tamtych lat. Jak dla mnie full wypas. 1 Cytuj
Lancet Opublikowano 28 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2017 Łezka się w oku kręci... Zrobiłeś kawał dobrej roboty, niech służy! 1 Cytuj "Be yourself, no matter what they say!" Sting
Bulba Opublikowano 1 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2017 Śliczności. 0 Cytuj "Ja chcę, żeby moja Łódź rosła, żeby miała pałace wspaniałe, ogrody piękne, żeby był wielki ruch, wielki handel i wielki pieniądz..."
gładki Opublikowano 24 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2017 Oj miłe wspomnienia ☺śliczna. 0 Cytuj
PrzemekN Opublikowano 29 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2017 Lepiej jak z fabryki 😆 Ładnie odnowiłeś. 0 Cytuj
Krzysztof.gru Opublikowano 26 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2021 Właśnie przede mną taka sama droga... Zaczynam renowację mojej "250" z 1987 roku. Chciałbym do przyszłego sezonu odrestaurować motocykl (1922-2022) sto lat! Widzę na fotkach że podczas remontu zainastalowałeś kwadratową pompę hamulcową. Chyba także to zrobię. Jeżeli mógłbyś wesprzeć mnie swoim doświadczeniem w renowacji to byłbym wdzięczny. Czy mógłbyś odezwać się do mnie na maila krzysztof.gru777@gmail.com 0 Cytuj
Mario74 Opublikowano 26 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2021 Cześć Na dzień dobry skorzystaj z powitalni. A później z tego https://forum.mz-klub.pl/ On tam jest i ja też. 0 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi