Skocz do zawartości

wydarzenie_FLM_Tuchola.png

Zapraszamy na Zlot Forum Łódzkich Motocyklistów  - więcej informacji tutaj.

Mz Etz 250

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ;)

Chciałem po krótce opowiedzieć o swoim motocyklu.
Jest od od 1986 roku w mojej rodzinie.Pierwszy właściciel to wuje,drugi Tato a ja jako trzeci i jak na razie tak pozostanie.

Motocykl po gruntownej odbudowie którą zacząłem zimą w 2015 roku a skończyłem w sierpniu 2016 roku.Remont powstał od tego,że zdjąłem sprzęgło ale nie mogłem założyć ponieważ wcześniejszy mechanik,który robił tacie sprzęgło ułamał czop wału i wał był do wymiany.Plan był taki,że wyciągamy silnik,wymiana wału,łożysk i uszczelniaczy i do ramy lecz zmienił się po ocenie stanu ramy i innych elementów.Remont się rozszerzył i została rozebrana do ostatniej śrubki i tak też złożona. Zaliczyła piaskowanie,lakierowanie,wymiana wszystkich zużytych gum,elementów gumowych,zębatki,opony,dętki,łożyska,łańcuch (i tu z zapasów DDR),śrubek,wymiana szprych ocynkowanych na kwasowe,wymiana tylnej felgi(podbita była),polerki niklów,chromów,obręczy,szlif,tłok,pierścienie i wiele innych.Remont od serca więc kasa mała nie wyszła.Oczywiście wszystko z wyższej półki i tu polecam fanom MZ Etz 250 sklep między innymi: Intr-mot,b-e-t-c-h-e-r z allegro,jack motors. Zrobiłem na niej już 1204 km ;) Jak na razie była tylko jedna awaria,a mianowicie skrzynia się wypluła,ponieważ śrubka od kowadełka,która przesuwa tryby się poluźniła po 700-set kilometrach i musiałem dać drugą skrzynię. :sad2: Ale od tamtej pory gra i huczy wszystko.Jedynie do poprawy jest sprzęgło,ponieważ się wygniotły sprężyny DDR i nic po za tym.Służy jak należy.

IMG_20170605_200639.jpg

IMG_20170530_202432.jpg

IMG_20160925_135440.jpg

IMG_20160925_135258.jpg

Opublikowano

Ładna jest. Jak jeździłem na WSK to marzyłem o takiej, bo chłopaki mnie na takich jak Twoja mocno łoili. Dbaj o nią.

...You can be better than that..

╭〔︶︵︶〕

Opublikowano

pogratulować :smile:

ja upalałem czerwoną TS 350, więc byłem z tego drugiego obozu (ETZ vs. Jawa).

Pamiętam ten charakterystyczny dźwięk ETZki i zapach błękitnego dymu z wydechu ;)

Opublikowano

Miałem taką samą tyle , że w zielonym kolorze. Wszyscy przychodzili popatrzeć. W tamtym okresie tj. lat 80'tych to był najlepszy sprzęt. Bez problemu chodzi licznik. Oznaką dobrego i zdrowego silnika jest taki charakterystyczne "klaskanie". To super sprzęt, lekki i z dobrym przyśpieszeniem. Synonim motocyklizmu tamtych lat. Jak dla mnie full wypas.

large.593303dbf0906_NapisthebeginerR.jpg.d8326e9181116ec3f6b8722b716ec5c8.jpg

Opublikowano

Łezka się w oku kręci... Zrobiłeś kawał dobrej roboty, niech służy!

"Be yourself, no matter what they say!"

Sting

Opublikowano

Śliczności.

"Ja chcę, żeby moja Łódź rosła, żeby miała pałace wspaniałe,
ogrody piękne, żeby był wielki ruch, wielki handel i wielki pieniądz..."

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Oj miłe wspomnienia ☺śliczna.

• 3 lata później...
Opublikowano

Właśnie przede mną taka sama droga...

Zaczynam renowację mojej "250" z 1987 roku. Chciałbym do przyszłego sezonu odrestaurować motocykl (1922-2022) sto lat!

Widzę na fotkach że podczas remontu zainastalowałeś kwadratową pompę hamulcową. Chyba także to zrobię.

Jeżeli mógłbyś wesprzeć mnie swoim doświadczeniem w renowacji to byłbym wdzięczny.

Czy mógłbyś odezwać się do mnie na maila krzysztof.gru777@gmail.com