ridrick Opublikowano 20 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2013 (edytowane) Kultura to jest na zachodzie. W Polsce to jedynie strach przed utratą lusterka. Ta jasne. Większość to tylko pier.. o tym urywaniu lusterek dla popisu przed łykającą każdy kit gawiedzią. Już dawno mówili nawet w tv że można, zachowując szczególną ostrożność Mogą sobie mówić. Nie ma przepisów, które pozwalają/zabraniają takiej jazdy. Temat nie jest uregulowany wprost, tylko próbuje się stosować jakieś przepisy, które trochę pasują: zachowanie bezpiecznej odległości, przekraczanie linii i pas ruchu. Chyba jeszcze coś było. Najlepsze, że na śląsku w zeszłym roku była cała kampania propagująca taką jazdę pod patronatem policji Edytowane 20 Czerwca 2013 przez ridrick (wyświetl historię edycji) 0 Cytuj Motocyklistą nie staniesz się z chwilą kupna motocykla !!! Jest to pasja, którą trzeba poczuć całym sercem, rodzi się pewien rodzaj więzi 'człowiek-maszyna', dająca sens życiu i uczucie wolności jakiej nikt nie jest w stanie dać nam na tym świecie. Pasja ta staje się najmocniejszym narkotykiem, który rządzi naszym życiem. Nawet gdy ją porzucimy zostawia za sobą pustkę, jakiej nie da się wypełnić niczym innym !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike1976 Opublikowano 8 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 ja też przejezdzałem kilka razy przy niebieskich i no problem,gorzej z niektórymi burakami którzy jeszcze dobijają aby ich nie ominąć,na szczęście coraz wiecej osob sama odjeżdza ,pewnie część też śmiga...... 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Logan Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2014 Nie ma przepisów, które pozwalają/zabraniają takiej jazdy Co nie jest zabronione, jest dozwolone 1 Cytuj Konfucjusz: Powiedz mi, a zapomnę. Pokaż mi, a zapamiętam. Pozwól mi zrobić, a zrozumiem. 2010-2012: BMW F650 '95 48KM; 2014-2018: Suzuki GSF Bandit S 600 '96 78KM "Smokey"; 2017-: AJP PR3 240 Supermoto '17 23KM "Rowerek" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crucial Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2014 Co nie jest zabronione, jest dozwolone Gorzej przy ewentualnej stłuczce/kolizji w takiej sytuacji. 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gonia Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2014 Jak samochody stoją możesz wyprzedzać z prawej jak i z lewej strony zachowując-bzdura nie wprowadzaj w błądJakoob jak samochody stoją to nie ma manewru wyprzedzania tylko jest to omijanie co do wyprzedzania z prawej strony dłuższa historia obszar zabudowany dwa podkreślam wyznaczone pasy ruchu muszą być poza obszarem zabudowanym 3 wyznaczone pasy ruchu lub dwa wyznaczone pasy ruchu na drodze jednokierunkowej wyłączając niebezpieczny zakręt i dojazd do wierzchołka wzniesienia chodzi o znaki ostrzegawcze!!Jazda w korkach inna sprawa przepisy słabo to regulują można się powołać na Konwencje ale temat śliski 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ridrick Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 (edytowane) ,gorzej z niektórymi burakami którzy jeszcze dobijają aby ich nie ominąć, Na debili nic nie poradzisz. Byli, są i będą ale oby jak najmniej. na szczęście coraz wiecej osob sama odjeżdza ,pewnie część też śmiga...... Za to wk.. mnie jeden z MITów motocyklowych opublikowany między innymi na łamach ścigacza Mit Nr 16 – Kierowcy w korku robią mi miejsce, bo są mili i lubią motocyklistów Kierowcy stojący w korku, szczególnie długo stojący w długim korku, nie lubią nikogo. Robiąc miejsce motocykliście bardziej czynią to z troski o własny lakier i lusterka, niż z chęci ułatwienia życia motocykliście zatem oni są tylko pier.. złamasami, którzy ustępują ze strachu . Ciekawe czy tyczy się to tez nas samych (kolegów ze scigacz.pl też) jak musimy poruszać się puszką i z uśmiechem na pyskach puszczamy tych na moto zasmuceni, że gnijemy w tym korku To takie polskie jak zajeżdżają to są drętwe ch... ale jak puszczają to są drętwe strachliwe ch... - wiecznie źle Edytowane 10 Stycznia 2014 przez ridrick (wyświetl historię edycji) 2 Cytuj Motocyklistą nie staniesz się z chwilą kupna motocykla !!! Jest to pasja, którą trzeba poczuć całym sercem, rodzi się pewien rodzaj więzi 'człowiek-maszyna', dająca sens życiu i uczucie wolności jakiej nikt nie jest w stanie dać nam na tym świecie. Pasja ta staje się najmocniejszym narkotykiem, który rządzi naszym życiem. Nawet gdy ją porzucimy zostawia za sobą pustkę, jakiej nie da się wypełnić niczym innym !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trupi2441 Opublikowano 10 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2014 Jak można wyprzedzać coś co stoi hehe 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spons78 Opublikowano 20 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2014 Nie mylmy wyprzedzania z omijaniem. Nie mówię już o wymijaniu 0 Cytuj Mój kanał na YouTube https://youtube.com/tkacprzak Bezpieczne miejsca postojowe dla motocykli. FanPage - https://www.facebook.com/postojmotocyklelodz/ Buspasy dla motocyklistów! FanPage - https://www.facebook.com/pages/Buspasy-dla-motocyklistow-Lodz/379016688918647 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek30 Opublikowano 28 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 Jak się da przecisnąć - to trzeba próbować. 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PIT Opublikowano 28 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 (edytowane) To takie polskie jak zajeżdżają to są drętwe ch... ale jak puszczają to są drętwe strachliwe ch... - wiecznie źle Ale to Ty sam taką tezę przedstawiłeś w powyższym poście, bo nie zgadzasz się z tym Mit Nr 16 – Kierowcy w korku robią mi miejsce, bo są mili i lubią motocyklistów - nie kumam o co Ci biega w końcu. Chyba lepiej żeby krążył w środowisku powyższy mit (abstrahując od tego, że nie wszyscy zjeżdżają z tego samego jednego powodu) niż żeby ci mili kierowcy przeczytali, że zatem oni są tylko pier.. złamasami, którzy ustępują ze strachu . i zaczęli zajeżdżać drogę, żeby pokazać kto tu jest większym złamasem/kozakiem. Edytowane 28 Października 2014 przez PIT (wyświetl historię edycji) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rytel Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 Czasem z motocyklisty staję się rowerzystą - reakcje kierowców czterech kółek są jeszcze gorsze. 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej Ołubek Opublikowano 14 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2015 Panowie i Panie. W kwestii wyprzedzania (bądź omijania innych pojazdów, jeśli stoją) proponuję przede wszystkim zapoznać się z treścią art. 24 ustawy Prawo o ruchu drogowym. Podaję linka do ustawy: http://prawo.legeo.pl/prawo/ustawa-z-dnia-20-czerwca-1997-r-prawo-o-ruchu-drogowym/dzial-ii_rozdzial-3_ruch-pojazdow/?on=01.04.2015 Jeśli zastosujemy się do powyższych zasad (art. 24 dotyczy wyprzedzania, omijanie jest w art, 23), a także do innych reguł, takich jak możliwość przekraczania poziomych linii, itd., to odpowiedź na pytanie zadane w temacie stanie się banalnie prosta. Innymi słowy - tak, przy zachowaniu szczególnej ostrożności, braku przekraczania podwójnej ciągłej, przy wystarczającej widoczności, bez utrudniania ruchu innym uczestnikom, przy założeniu, że pojazd wyprzedzany nie rozpoczął wyprzedzania, czy nie zasygnalizował zmiany kierunku ruchu, przy założeniu, że na danym odcinku drogi nie obowiązuje zakaz wyprzedzania, można wyprzedzać. Problem polega tylko i wyłącznie na tym żeby zrobić to z głową, ostrożnie, nie utrudniać innym i nie łamać oczywistych zakazów. I teraz bardzo ważna informacja - jazda po linii nie jest jej zakazanym przekroczeniem. Więcej info na priv dla zainteresowanych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinsebastian1 Opublikowano 9 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 Witam. Chciaiłbym się podzielić sytuacją z dzisiaj dotyczącą omijania aut stojących w korku. Jechałem ulicą Pomorską i przed skrzyżowaniem z Edwarda był korek więc omijałem sobie autka jak zwykle bo linia przerywana i nagle jakiś wszechwiedzący z golfa jadąc z przeciwka skręcił na mnie i prawie mnie wbił w stojące samochody. Zaczął coś krzyczeć że powinienem stać w korku. Co było dalej nie bedę pisał bo ja zbyt nerwowy jestem. Pozdrawiam 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ridrick Opublikowano 9 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 Co było dalej nie bedę pisał bo ja zbyt nerwowy jestem. Zajebałeś mu z kasku ?? Bo jak nie to szkoda Jak mnie wk.. tacy szeryfowie w pojazdach różnych (niestety na moto też się trafiają ) 4 Cytuj Motocyklistą nie staniesz się z chwilą kupna motocykla !!! Jest to pasja, którą trzeba poczuć całym sercem, rodzi się pewien rodzaj więzi 'człowiek-maszyna', dająca sens życiu i uczucie wolności jakiej nikt nie jest w stanie dać nam na tym świecie. Pasja ta staje się najmocniejszym narkotykiem, który rządzi naszym życiem. Nawet gdy ją porzucimy zostawia za sobą pustkę, jakiej nie da się wypełnić niczym innym !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_r Opublikowano 7 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2015 A ja się podzielę takim małym spostrzeżeniem. Byłem w ten weekend nad morzem - trasa Rumia - Władysławowo. o ile się nie mylę WSZYSCY (a w najgorszym wypadku 90%) kierowcy na blachach GA - trójmiejskich elegancko zjeżdżali do prawej krawędzi, żeby można było wyprzedzić nawet jak coś jedzie z naprzeciwka. Wracając był korek-tragedia (jak to zwykle na tej drodze) i to samo GA ustępowali, pomagali jak mogli, warszawiacy powiedziałbym 50-50. Ale weź traf na jakiegoś gościa z EL na blachach, a nie daj Boże EPA, czy EZG. Nieoragnięte zawalidrogi. Nie mówię, że wszyscy, kierowcy są różni, zwróciłem tylko uwagę na ogólną tendencję. A tak poza tym to się zgadzam z: [...] Problem polega tylko i wyłącznie na tym żeby zrobić to z głową, ostrożnie, nie utrudniać innym i nie łamać oczywistych zakazów. Z głową, bezpiecznie i na spokojnie 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi