NoPel Opublikowano 10 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2012 Witam. Jak w temacie, mam na myśli głównie poduczenie się składania w zakręty, więc ktoś na motocyklu typu ścigacz/nakedByłbym bardzo wdzięczny. Parking jest na ul. Wycieczkowej, blisko ul. rogowskiej i kasztelańskiej. Jeszcze nie jestem pewny czy będę mógł, ale jeśli tak to sobota/niedziela 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Opublikowano 10 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2012 przyjedź na któryś zlot/spot 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pagbat Opublikowano 10 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2012 Nie wiem, ale ja na razie uczę się sam z siebie Przede wszystkim trzeba jeździć (no cóż lekkiego szlifa już zaliczyłem ) i podpatrywać jak ktoś obok nas jedzie, a teraz sporo motongów na drogach @editsory za śmiecenie, w końcu nie proponuje własnej pomocy 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NoPel Opublikowano 10 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2012 Ja też sam z siebie się uczę, i także miałem szlifa, tak się kończy schodzenie na kolanko z małym doświdaczeniem oponą 110 tył i wysoko położynym środkiem ciężkości :PAle już przeciwskręt opanowałem, kolano mam jakies 15-20cm od ziemi. Ale jednak chciałbym aby ktoś mnie pouczył, kto zna sie na tym. 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piyok Opublikowano 11 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2012 nie wiem co to za mania z tym kolanem...... to takie chyba trendy jest i cool.... http://motocykle-lodz.pl/public/style_emoticons/default/disgusted.gif 0 Cytuj nie ufaj, nie proś, nie bój się... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaquzie Opublikowano 11 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2012 no, niektórzy wolą mieć całe moto i nie być trendy i cool, a niektórzy wolą być trendy i cool i mieć kolano i poharatane moto ;)jak chłopaki wolą to 2, feel free, ich moto i ich trendy 0 Cytuj W uszach szum, w oczach łzy, a na liczniku 33 😆 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pagbat Opublikowano 11 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2012 Sory, ja z kolanem nie świruje, tylko po prostu mokry asfalt i lekki brak hamulców :/ 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aidekk Opublikowano 11 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2012 Osobiście potrafię dość mocno składać się w zakręty, kolano też ćwiczyłem i powiem szczerze - tylko na równej nawierzchni! W Polsce niestety dobra droga bez wybojów to tylko na jakiejś ekspresowej + okazyjnie jakiś parokilometrowy odcinek. Nie polecam jazdy na kolanie w deszczu czy tym bardziej na nierównej nawierzchni. Jeden dołek czy wybrzuszenie i leżycie, a jadąc w złożeniu kontrolować moto się da ale jest to znacznie ograniczone.Moim zdaniem - jeśli opanowałeś przeciwskręt to w zupełności Ci wystarczy. Coś od siebie - z tyłu mam 140stkę w moim Zippie i 2 czy 3 x próbowałem kolano. Przyczepność jest niska - chińskie opony w dodatku za wąskie i mają nieduży łuk, co może powodować właśnie to, że opona Ci się skończy. Jeździłem na kolanie CBR 1000 F i powiem, że ćwiczenie tego samego na oponie 110, 120 czy 140 (próbowałem wszystkimi) na ogół kończy się uślizgiem. Pół biedy jak wybronisz... ale te opony zwyczajnie nie są przystosowane do takiej jazdy! Opona do jazdy na kolanie ma inny kąt i długość na winklach. Na mojej 140stce jest to wykonalne - ale przy kilku ziarnkach piasku moto prawie mi się położył. Lekki uślizg + czułem już totalny brak stabilności. Polecam inne moto i inną oponę do takiej jazdy. Mój Zipp czy Romet to nie moto do takiej jazdy. Opanować dobrze jazdę, przeciwskręt, szykany (szybkie składanie się z boku na bok - i nie musi być aż na kolano) - to najważniejsze! 0 Cytuj Jak się jeżdżąc nie przewrócisz to się jeździć nie nauczysz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NoPel Opublikowano 11 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2012 Hehe, znaczy dla mnie winkle to jest to po co jest Motocykl , więc to dla mnie podstawa, ale juz sie w miare ogarniam z tym kolankiem, bedzie moto lepsze, bedzie kolanko. 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszZR7 Opublikowano 11 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2012 Fakt jak masz wąską oponkę to będzie ona lipnie trzymać w pełnym złożeniu.Ja skuterem mając oponę 140 schodziłem na kolanko ( trenowałem na rondzie ) 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piyok Opublikowano 11 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2012 no i szorujecie tymi kolanami (czytaj sliderami) po asfalcie czy tylko tak wystawiacie? 0 Cytuj nie ufaj, nie proś, nie bój się... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NoPel Opublikowano 12 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2012 Ja tak jak pisałem, szoruję butem, albo gumką od podnóżka, ale to zwykle skutkuje koniec równowagi,a kolanko do asfaltu ma okolo 10-20cm. 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszZR7 Opublikowano 12 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2012 Ja tak jak pisałem, szoruję butem, albo gumką od podnóżka, ale to zwykle skutkuje koniec równowagi,a kolanko do asfaltu ma okolo 10-20cm.Bo w momencie przycierania gumką/stopką tracisz równowagę.Zsuń pół dupska z siedzenia i wystaw kolano ( staraj się aby nie dotknąć gumką/stopką, a powinno być ok ) 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NoPel Opublikowano 12 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2012 Tzn może inaczej - Zsuwam się z siedzenia, tak że już mam nogę od zewnętrznej strony zakrętu wyprostowaną totalnie, a tyłkiem dotykam boku siedzenia. Ale butami czasem zaszoruję :/.Kolano wystawiam, na tyle na ile pozwalają mi spodnie motocyklowe, bo mają wzomocnień dużo, i ciężko w nich się jeździ, szcególnie ze to spodnie mojego Taty, który jest większy ode mnie. Ale względem motocykla kolano ma jakieś 70-80stopni (chodzi mi o kąt między motocyklem a kolanem). 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piyok Opublikowano 12 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2012 zalecam poczytać, warto http://www.motocykl-online.pl/artykuly/SZKOLA_JAZDY_Czesc_1_zakrety http://www.motocykl-online.pl/artykuly/SZKOLA_JAZDY_Czesc_2_zakrety_w_sportowym_stylu 0 Cytuj nie ufaj, nie proś, nie bój się... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi