Skocz do zawartości

Brak rejestracji na aktualnego właściciela przy zakupie motocykla

leniuchmichał

Rekomendowane odpowiedzi

Powoli zaczynam się rozglądać za nowym używanym motocyklem :smile:

Napotkałem kilka tematów gdzie właściciel po zakupie nie przerejestrował motocykla i sprzedaje wraz ze starą umowa zakupu plus obecna sprzedaży

Ktoś przerabiał tai temat ??.

Mam obawy że w pierwszej umowie mogą pojawić się błędy a nie chcę się kopać z wydziałami komunikacji i prostować sprawę.

SSN Szybko Spranie Niebezpiecznie

Michaś, jak popatrzysz na nasze, łódzkie  sprzęty, to co 4 na obce blachy... sam takie mam.

Jestem ciekawy jakie są doświadczenia osób kupujące od właściciela mającego umowę. Poprzednią Yamahę sprzedawałem bez rejestracji na mnie, kupujący się nie odzywali, więc chyba wszystko było w porządku. Tylko to była jedna umowa, a nie 15. Ważne, żeby żadnej umowy nie brakowało i była ciągłość.

To ja dodam swoje trzy grosze bo akurat jestem w temacie.
W zeszłym roku kupiłem motocykl od handlarza który kilka dni wcześniej kupił go od osoby prywatnej i nie przerejestrował. Spisaliśmy umowę, ja dostałem do tego jeszcze ich umowę kupna - sprzedaży.
Jako że ubezpieczenie było dopiero co opłacone a ja nie miałem czasu na papierologie to nie spieszyłem się z przerejestrowaniem motocykla (ważne jedynie żeby zapłacić podatek w urzędzie skarbowym).
Po roku czyli dopiero wczoraj wybrałem się do wydziału komunikacji z tymi papierami które miałem i nie było najmniejszego problemu, zarówno z rejestracją jak i wykupieniem ubezpieczenia.

Nie ma problemu ,że umowa jest na poprzednią osobę , swojego czasu prowadząc auto-handel mieliśmy na starą Micre 8 umów i bez problemu. Jedyne co jest ważne to ciągłość umów oraz poprawne dane na umowach.

Chyba jestem za idealny :smile:

Ale boje się tylko tych " poprawnych danych " no dobra zobaczymy ja to będzie ale znając moje szczęście w poszukiwaniach

to napisze laborant na koniec :smile:

"Poprawne dane" sprawdzasz u sprzedającego w dowodzie. A o jakie "poprawne dane" Ci chodzi? Te z dowodu rejestracyjnego? Są różne, szczególnie przy sprowadzanych motorach (sam mam moc na A2 wpisaną).

Jest jeszcze kwestia ubezpieczenia OC, sprzedający powinien zgłosić ten fakt ubezpieczycielowi (chyba 14 dni?). Ja oprócz umowy kupna-sprzedaży mam jeszcze pismo z PZU, które mówi, że wszystkie prawa i obowiązki z tytułu polisy OC przechodzą na mnie.

Chodzi mi o poprawne dane poprzednich właścicieli . Dane motocykla zawsze można potwierdzić

Ale jak dane pra pra właściciela będą błędne to nie chce się bujać z wyjaśnianiem, przykładowo błędny PESEL

14 godzin temu, julian85 napisał:

Jest jeszcze kwestia ubezpieczenia OC, sprzedający powinien zgłosić ten fakt ubezpieczycielowi (chyba 14 dni?). Ja oprócz umowy kupna-sprzedaży mam jeszcze pismo z PZU, które mówi, że wszystkie prawa i obowiązki z tytułu polisy OC przechodzą na mnie.

Prawda jest taka, że to sprzedającemu powinno na tym zależeć, w razie czegokolwiek to on by miał potem nieprzyjemności. Do mnie np. takie pismo przyszło po czasie pocztą.

Kupiłam Cebulke od @StefanPL w kwietniu i dopiero w połowie sierpnia wybrałam się do wydziału komunikacji by ją przerejestrować. Stefan jej na siebie nie przepisywał, więc w dowodzie są dane jeszcze niejakiego Bartłomieja. Wyposażona we wszystkie (tak myślałam) dokumenty udałam się na Smugową i guzik załatwiłam,  bo pani zażyczyła sobie oryginał umowy kupna sprzedazy Stefana i jego poprzednika,  a ja miałem tylko wydruk skanu owego dokumentu -.-' tak więc niedługo znów tam wbijam ;)

:rock:

Ja tu widzę nagminny proceder :smile: 

A tak off topic

To moto z pomieszana umowa odpadło po wczorajszych oględzinach, nie straszyło ale ilość wkładu w drobnice była zbyt duża :smile:

A jak już pisałem jestem za idealny :smile: