Skocz do zawartości

Co mogło pójść nie tak????

A04

Rekomendowane odpowiedzi

Amortyzator zamontowany w okolicach 10 Lipca 2017, przejechał 700 km (3 tygodniowy urlop) po asfalcie pamiętającym zapewne Gierka. Po dzisiejszej wycieczce która zawiodła nas na szczęście nie daleko, skończyła się na skrzyżowaniu Wojska Polskiego/ Źródłowa . Finał był jak widać poniżej, pytanie brzmi jak dziura w asfalcie naprawdę niewielkiej wielkości mogła spowodować takie kuku (prędkość 35km/h)

20953467_1668662089842813_3029075789991087409_n.jpg?oh=299bd0a7bb444ff00efdbd0f666a70f1&oe=5A2921CC

Masz jakąś sprawę to napisz. Chcesz hejtować? To się bujaj.. 

Tez se nad tym zastanawiałem. Obstawiam ze może zanadrzu dokręcony do rang był amortyzator i nie pozostawiłem mu drobnego luzu. 

Zaznaczam ze jechała nim panienka 50kg+, wiec to tymbardziej dziwne 

A nie masz jakiś luzów na wahaczu, kiwaczce czy łożyskach przy zawieszeneiu ? 

Bardziej mi to wygląda jakby amor się rozprostował, przyblokował i nie mógł się zgiąć. Zablokować tłoczysko a amorku jest prawie nierealne . Prędzej podejrzewam, że coś w środku uległo awarii i przyblokowało wszystko, jakieś podkładki czy coś. Chociaż konstrukcja tego amortyzora (a ten jest bardzo prosty) jest tak banalna, że aż ciężko coś tam zepsuć. Chyba, że nie ma oleju w środku i pracował na sucho - to wtedy tak, mógł się przyblokować ale żeby aż tak ... ? 

Mówisz, że niedawno zamontowany amor. Kupiłeś go jako nowy, używany? Serwisowałeś go ? 

Kiepskie amortyzatory mają czasem takie luzy montażowe, że przy maksymalnym rozciągnięciu (minimalna odległość od tłoka do miejsca prowadzenia tłoczyska) można je wygiąć nieco w bok.

Jezeli w takim momencie pojawi się moment zginający (od ciasnych mocowań do wahacza i ramy) - nawet niewielki i  jednocześnie gwałtowna siła ściskająca to może się całość przyblokować - jak straci linię prostą to już nie ma odwrotu  i się wygina. 

Przypuszczam ,że tak własnie było wtym przypadku.

Zamówiłem nowy, również dedykowany do cross-a, zobaczymy ile ten  wytrzyma

2 godziny temu, rooland napisał:

A nie masz jakiś luzów na wahaczu, kiwaczce czy łożyskach przy zawieszeneiu ? 

Bardziej mi to wygląda jakby amor się rozprostował, przyblokował i nie mógł się zgiąć. Zablokować tłoczysko a amorku jest prawie nierealne . Prędzej podejrzewam, że coś w środku uległo awarii i przyblokowało wszystko, jakieś podkładki czy coś. Chociaż konstrukcja tego amortyzora (a ten jest bardzo prosty) jest tak banalna, że aż ciężko coś tam zepsuć. Chyba, że nie ma oleju w środku i pracował na sucho - to wtedy tak, mógł się przyblokować ale żeby aż tak ... ? 

Mówisz, że niedawno zamontowany amor. Kupiłeś go jako nowy, używany? Serwisowałeś go ? 

Nowka sklepowa, tylko coś mi nie pasowało w 2 dniu po montarzi ze nowy nie używany a farba zaczyna pękać jeżdżąc tylko po mieście. Nadmuchać stary amorek i zobaczę czy da radę go jeszcze użyć (tem co miałem zamontowany jako stary miał regulacje twardości poprzez nadmuchanie powietrza)  ale kiedy był zamontowany nie można było nadmuchać