Skocz do zawartości

Oc Z Nw Czy Bez?

AndrzejCBR

Rekomendowane odpowiedzi

Ja nie mam żadnych zniżek, nigdy nie miałem na siebie żadnego pojazdu więc za krótki okres posiadania prawka i wiek mam zwyżki, w Warcie mi powiedzieli prawie 500zł jak pojemność motocykla, ale w PZU na szczęście już lepiej 281zł (OC) + 66zł (NW) kilka osób polecało żeby opłacić NW więc jest.

Do pokrycia ewentualnych dalszych kosztow leczenia np

toć właśnie o tym mówię, a nie do końca jestem pewien czy pokryją koszty leczenia twego plecaka jeśli z twojej winy kolizja ze zwykłego OC

Powyższy post jedynie wyraża opinię autora w dniu dzisiejszym.W dniu jutrzejszym ani w każdym innym następującym po tym terminie dniu - nie może on służyć przeciwko autorowi. Ponadto autor zastrzega sobie prawo i możliwość zmiany poglądów bez podawania przyczyny. Przed przeczytaniem należy skontaktować się z lekarzem lub farmaceutą. Po przeczytaniu jedynie z PSYCHIATRĄ :ph34r:

Zawsze gdy zapier***am, boję się, się że z przeciwka spotkam takiego samego poje**a jak ja.

Siwutek, pracowałem w ubezpieczeniach i za utratę palca u prawej ręki masz szanse dostać z NNW 500-800zł :biggrin:

Generalnie nie widzę sensu płacenia NNW i go nie płacę od dawna. Sens jest wtedy, gdy doznasz jakiegoś urazu wymagającego rehabilitacji, a o takiej w NFZ może Ci opowiedzieć Macix, bo chyba u niego widziałem tę tematykę. Wtedy z NNW dostajesz np 1000 - 3000 zł w zależności od obrażeń i masz za co iśc sobie prywatnie na jakieś masaże i zabiegi poprawiające Twoją kondycję. Bo jaki sens dostać np kilka tys zł za utratę kończyny? Wg mnie żaden, no chyba że na dobrą protezę.

Uważajcie na NNW z sumami ubezpieczenia np 100 000 zł. Tam ta kwota jest przeważnie od śmierci a w przypadku inwalidztwa lekkiego czy ciężkiego czy też kosztów rehabilitacji ogromna kwota nagle maleje do 10 - 15 tys :biggrin:

Wiadomo, każdy ma inne podejście do życia i inne oczekiwania. Ja osobiście NNW polecam tylko ludziom co są nieuleczalnie chorzy i o tym wiedzą i chcą zapewnić dostatnie życie rodzinie (wypłata od śmierci z NNW jest najwyższa i jeśli jest to śmierć w wypadku komunikacyjnym wynosi najczęściej 200-300% sumy ubezpieczenia, więc może to być i 300 tys zł przy 100 tys SU. Dodam jeszcze od siebie, że w większości warunków umowy jest wzmianka o nieważności ubezpieczenia jeśli zawierający wiedział (tylko poprzez potwierdzone badanie lekarskie), że jest nieuleczalnie chory. No ale to musi Ci udowodnić zakład ubezpieczeń...

Jak się jeżdżąc nie przewrócisz to się jeździć nie nauczysz...

Witam nadszel czas by oplacic moj motocykl z pzu przyszlo mi 233 zl na caly rok z NW choc nie mam znizek jest tam napisane ze 60% za bezszkodowosc a to pierwszy pojazd na mnie i nigdy nie bylem wspolwlascicielem. Bez NW musialbym zaplacic 133 zl i tak sie zastanawiam czy z NW czy bez jak sprawa wyglada u Was? Oplacacie sobie NW czy raczej stowke zostawiacie na benzynke?

Coś mi tu nie gra... Ktoś się pomylił w ubezpieczalni albo coś kręcisz :P Jak to możliwe, że jak nie masz zniżek z tego co mówisz a przyszło Ci 133 zł??? Ktoś podarował Ci 60 % za free??? Ja obecnie nie mam zwyżki za wiek oraz posiadania prawa jazdy przez okres mniejszy niż rok, mam bodajże 35 % zniżki w PZU i płacę 144 zł...

Swoją drogą to też pewnego rodzaju kur****o panuje w PZU ponieważ jak rozmawiałem z kolegą, który jest agentem, aby mieć 60 % trzeba jeździć 8 lat bezszkodowo. Już nie pamiętam ale chyba w 4 i 6 roku naliczają nie 10% tylko 5 % zniżki. A druga sprawa, jak sprzedałem moto i następne kupiłem po 3 miesiącach to ten okres 3 miesięcy nie wlicza do całości okresu ubezpieczenia... Cwane to PZU :P Ale i tak właściwie na rynku jeśli chodzi o ubezpieczenie OC dla motocyklistów mają najtaniej.

Jeśli chodzi o NNW to już nie opłacam. 99 zł płacić za jakąś śmieszną kwotę tego ubezpieczenia to trochę rozbój w biały dzień. Co ciekawe, jak zaczynałem jeździć 5 lat temu to bez zniżek a nawet z zwyżkami płaciłem mniej za OC z NW niż teraz posiadając zniżki... Trochę to śmieszne...

• 2 lata później...

Troszkę odkopuję ale pytanie brzmi, czy ktoś w ostatnim czasie wykupił ubezpieczenie w formie online? Chodzi mi o takie miejsca jak porównywarka typu http://superpolisa.pl/ tak z ciekawości, zacząłem szukać informacji odnośnie taniego ubezpieczenia. I jak przeliczyłem moje obecne (odnowione 2 miesiące temu) to bym tutaj miał o jakieś 40% taniej (liczę motor + samochód) i teraz pytanie czy jest sens przerwać obecne i wykupić w ten sposób? 

Niezle zakamuflowana reklama porownywarki :P

I tak wszyscy wiedza

ze nikt i nic nie przebije Przemski`ego hie hie hie....

"Ja chcę, żeby moja Łódź rosła, żeby miała pałace wspaniałe,
ogrody piękne, żeby był wielki ruch, wielki handel i wielki pieniądz..."

Troszkę odkopuję ale pytanie brzmi, czy ktoś w ostatnim czasie wykupił ubezpieczenie w formie online? Chodzi mi o takie miejsca jak porównywarka typu http://superpolisa.pl/ takz ciekawości, zacząłem szukać informacji odnośnie taniego ubezpieczenia.

Jestem zarejestrowany na kilku takich stronach i regularnie dzwonią do mnie robić mi ofertę... bo w sumie nic mnie to nie kosztuje a żuczki dzwonią i się produkują. Zapewniam Cię drogi kolego, że wcale nie jest tam tanio. Chyba, że w jakimś szczególnym przypadku. Mi od 3 lat nie potrafili złożyć jakiejkolwiek sensownej oferty.

Polecam naszego forumowego kolegę - @Przemski.

Mi za OC + NNW w PZU zawołali 229 zł, ale raczej skorzystam z obu  :smile:  (60% znizki z kat. B).

Zastanawia mnie tylko AC, 400 zł za honde varadero z 2004 (sorry za mały offtop, ale tez o ubezpieczaniu  :smile: )

Aidekk - piszesz ze można zrezygnować z ub. OC  i odzyskać proporcjonalnie koszt. To samo działa w AC ?

Po sezonie bym zrezygnował z AC, schował sprzęt i tyle. Kasując AC po sezonie zrobiłbym sobie AC tylko na pół roku.

Ewentualnie - na początek zimy wziąłbym nowe OC (w tym samym dniu zrezygnował i zawarł nową umowę), przeczekał zimie i na sezon wziąłbym AC, które trwałoby tylko do końca OC, więc do końca sezonu. Problem polega na tym, że OC muszę brać już teraz, i AC wzięte na ten sezon bez żadnych dodatkowych operacji trwałoby cały rok, również zimę.

Chyba, ze na zimę zamknąłbym OC (w tym również AC) i wziął nowe tylko OC na zimę/sezon, + dołożył AC na sezon,

Aidekk - piszesz ze można zrezygnować z ub. OC  i odzyskać proporcjonalnie koszt. To samo działa w AC ?

Nie wiem czy tak samo działa w AC bo nie próbowałem, trzeba by przeczytać w OWU. Poza tym już trochę wypadłem z obiegu, to raz. Dwa, zmieniły się od tego czasu przepisy, głównie chodzi mi o zmianę przedłużania OC z automatu. A tutaj może być w związku z tym więcej zmian. Trzeba by poczytać albo pytać agenta, który wciąż pracuje w branży ;)