Skocz do zawartości

Ciekawe Artykuły

ridrick

Rekomendowane odpowiedzi

w kwestii pieszych na przejściu

"W kodeksie drogowym ustawodawca wyraźnie preferuje pogląd, że przechodzenie przez jezdnię powinno odbywać się w wyznaczonych i odpowiednio oznaczonych miejscach, potocznie zwanych pasami. Samo przechodzenie jest związane z pewnymi zasadami, co ma za zadanie maksymalizację bezpieczeństwa pieszego. Jeżeli więc na drodze jest przejście, pieszy ma obowiązek z niego skorzystać. Osoba znajdująca się na pasach ma pierwszeństwo. I właśnie ta zasada budzi ciągłe wątpliwości. Pieszy bowiem nabiera praw do pierwszeństwa dopiero wtedy, gdy już znajduje się na przejściu. A wejść na przejście można tylko w sposób bezpieczny. Nie można więc wejść, nie bacząc na odległość jadącego pojazdu! Pieszego obowiązuje kodeksowa zasada szczególnej ostrożności przy wkraczaniu na jezdnię.

Przed wejściem na pasy pieszy musi upewnić się, czy nadjeżdżające pojazdy znajdują się w takiej odległości, by kierowca nie był zmuszony do gwałtownego hamowania."

http://moto.onet.pl/1676182,1,kto-ma-pierwszenstwo-na-przejsciu,artykul.html?node=3

Kocham motocykle, pytałam tatusia czy mnie na moto czasem nie robił, mówi że nie bo niewygodnie czyli widać jak wie to co najmniej raz próbował ...

A propos dziurek to bardzo smutna prawda. Sądzę że gdybyśmy mieli betonowe drogi mielibyśmy mniej problemów. Byłby nowe ale o mniejszej skali. Zresztą już jest wątek na ten temat i moje zdanie juz tam wyraziłem.

• 4 tygodnie później...

Może ktoś ochłonie, chociaż w to wątpię ;) . Czasami przyda się włożyć łeb w zaspę śniegu :P

http://www.scigacz.pl/Mozna,zap******ac,Oczywiscie,ze,tak,20507.html

Motocyklistą nie staniesz się z chwilą kupna motocykla !!!

Jest to pasja, którą trzeba poczuć całym sercem, rodzi się pewien rodzaj więzi 'człowiek-maszyna', dająca sens życiu i uczucie wolności jakiej nikt nie jest w stanie dać nam na tym świecie.

Pasja ta staje się najmocniejszym narkotykiem, który rządzi naszym życiem. Nawet gdy ją porzucimy zostawia za sobą pustkę, jakiej nie da się wypełnić niczym innym !!!

wydawcami są chłopaki z Vulkanerii

Dopiero dziś znalazłem, więc sprostuję: w naszej redakcji tylko jedna osoba jeździ w barwach VC (tą osobą jestem ja) :smile:

Pozdrawiam serdecznie

Jacek

A, co by nie było tak zupełnie "od czapy" to polecam "choppery po japońsku": http://www.caferacer.com.pl/?page_id=1040

Ci to mają pomysły... ;)

468x60b.jpg

• 3 tygodnie później...

za***iscie :smile: FZ1 geniealne moto - wiem po sobie ;) chyba pojde na egzamin (na 2, dostanę kat. A+) ;) nowincjuszom jednak nie zycze...

Edytowane przez jaquzie (wyświetl historię edycji)

W uszach szum, w oczach łzy, a na liczniku 33 😆

To raczej powinno znaleźć się w dziale HUMOR :smile:

Masakra, jak ktoś dobrze zauważył ciekawe czy ktoś się odważy na tym pojechać...

:P

Może po nowelizacji przepisów trzeba na placyku pomykać na jednym kole, może są za to jakieś punkty bonusowe? A mając FZ1 zawsze łatwiej wejść na koło.

Edytowane przez Tomi (wyświetl historię edycji)

Suzuki SV650S 2007 icon1.png

Pomysł zajeb.. wyobraźcie sobie teraz że tracicie prawko i trzeba jeszcze raz kurs zrobić i zdać egzamin ;)

Ciekawe co grozi za spier.... egzaminatorowi :P. Przecież to nie moja wina, że on nie nadąża na trasie.

Jest to pasja, którą trzeba poczuć całym sercem, rodzi się pewien rodzaj więzi 'człowiek-maszyna', dająca sens życiu i uczucie wolności jakiej nikt nie jest w stanie dać nam na tym świecie.

Pasja ta staje się najmocniejszym narkotykiem, który rządzi naszym życiem. Nawet gdy ją porzucimy zostawia za sobą pustkę, jakiej nie da się wypełnić niczym innym !!!

mój instruktor miał możliwość wyłączenia mi zapłonu na odległość :sad2: więc pewnie na egzaminie by to również zamontowali ;p ale jesli nie... to też ciekaw jestem co za to grozi :biggrin:

ój instruktor miał możliwość wyłączenia mi zapłonu na odległość :sad2: więc pewnie na egzaminie by to również zamontowali ;p ale jesli nie.

Jak tak to kolejne wyzwanie. Trzeba fz1 spier... poza zasięg  ;)

co nie będzie trudne przy FZ1 :smile: Tylko od razu wkręcać trzeba na wyższe obroty, bo FZ1 trochę zamula na niskich :biggrin:

W uszach szum, w oczach łzy, a na liczniku 33 😆

Przecież nie widać kto jechał.  Ja dziele sie motocyklem i tego dnia jeździło nas pięciu. Nie wiem kto siedział tym razem za kierownicą a film nie pozwala mi tego stwierdzić. Kombinezonem i kąskiem też sie zamienialismy. Proszę o dostarczenie materiału, który pozwoli stwierdzić kto prowadzil pojazd bo na podstawie tego filmu nie jest to możliwe. A najlepiej jak pojazd ma dwóch właścicieli albo jest na spółkę.

Link do aktualnego wypadku w Zgorzelcu ale ciekawie opisany. Myślę że i w tym kierunku powinna iść promocja motocyklistów

http://www.zinfo.pl/artykuly/11667

Wśród miłośników jednośladów zdecydowana większość, to ludzie przestrzegający przepisy ruchu drogowego. Są to osoby świadome zagrożeń, więc sami ich nie stwarzają, chroniąc swoje życie, swoich pasażerów jak i innych uczestników ruchu. Jednakże u części motocyklistów górę nad rozsądkiem bierze brawura i zbyt szybka jazda. Myślą, że są nieśmiertelni, że droga należy tylko do nich, ponieważ poruszają się maszynami, które do setki rozpędzają się zaledwie w kilka sekund. Nic bardziej mylnego. Właśnie takie zachowanie i sposób myślenia prowadzi do największych tragedii. Kierowcę w samochodzie osobowym chronią pasy bezpieczeństwa, poduszki powietrzne, strefy kontrolowanego zgniotu – kierowca motocykla ma jedynie kask. Przy nadmiernych prędkościach może on nie wystarczyć, żeby ocalić ludzkie życie.

:P

• 4 tygodnie później...

To kto chciał wstąpić do eurokołchozu? Kolejny wymysł durnych urzędników w UE :biggrin:

http://www.wiocha.pl/748284,Kolejny-genialny-pomysl-specy-od-wielkosci-dziur-w

Jak się jeżdżąc nie przewrócisz to się jeździć nie nauczysz...

To kto chciał wstąpić do eurokołchozu? Kolejny wymysł durnych urzędników w UE :biggrin:

Jeszcze pare durnych pomysłów i im dopier... ;)