Skocz do zawartości

Jak Zacząć Przygodę Z Motocyklem

AleksanderX

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, jestem Aleksander i mam nadzieję że nie zostanę zlinczowany bo nie wiem czy wsadziłem post do dobrej kategorii a nie widziałem nigdzie podobnych tematów. Sam z żadnych forum nigdy nie korzystałem i mam nadzieję że nie popełniłem żadnego strasznego błędu.
Chciałbym zacząć od tego że motocyklami zafascynowany jestem od dzieciaka. Przez większość czasu były to ścigacze. Ale od kiedy na jednym ze zlotów ktoś przewiózł mnie na swoim Cruiserze zupełnie zmieniłem swoje podejście do tego, zacząłem bardziej marzyć o czymś bardziej właśnie klimatycznym, cięższym, nie wiem jak to określić. I tak mi zostało od tamtego czasu. Problem w tym że na fascynacji się skończyło. Nie czytałem o motoryzacji nigdy za bardzo, nie interesowałem się tym i tak dalej. Jedynie podziwiałem i marzyłem. A że jestem coraz starszy i mimo że dopiero za kilka lat pewnie będę miał swój pierwszy motocykl, to chciałbym już jakoś zacząć.
Problem w tym że nie wiem jak zacząć. Chciałbym w przyszłości kupując motocykl znać jego części, wiedzieć jakiej są jakości. Krótko mówiąc wiedzieć co mam pod sobą w czasie jazdy i czy mogę na tym polegać. Umieć naprawić swoje małe cudo w razie potrzeby i wiedzieć co się w nim zepsuło. Jedyne co do tego czasu ustaliłem, to że zanim kupię motocykl rozejrzę się za dobrym kaskiem, rękawicami, butami, jakimiś wzmocnianymi spodniami. Chciałbym jedynie oszczędzić swoją ramoneskę która wydaje mi się że na motocykl będzie odpowiednia. Potem w wieku 18 lat zdać prawo jazdy A2 a potem w wieku 20 na A. I w momencie kiedy byłbym już przygotowany znając się na motocyklach a nie tylko marząc, mając prawo jazdy i strój oraz jakieś doświadczenie jeżdżąc motocyklami znajomych czy z kursów, kupić swój własny. 
I tutaj po długiej pewnie nie potrzebnej historii pytanie do członków forum, czy są jakieś strony, książki z których można było by się dowiedzieć całej mechaniki działania motocykla, silników, tego z czego się składają te maszyny, z czego jakie firmy słyną, czym się kierować przy kupnie odzieży, bo obecnie jedyne co wiem od dawna to to że marzę o własnym cruiserze/chopperze. 
A to nie wystarczy. Tak jak mówiłem, nie chcę jeździć nie wiedząc na czym i dlaczego to jeździ a z każdym problemem dzwonić do mechanika.

Jeszcze raz przepraszam jeśli to forum nie jest od tego i życzę miłego dnia (a raczej nocy ;) )

Forum jak najbardziej jest do tego żeby zadawać pytania jeśli tylko dotyczą szeroko pojętej tematyki motocyklowej :smile:

Jedynie mógł byś najpierw odwiedzić powitalnię i tam coś o sobie skrobnąć.

Pytanie czego nie wiesz i co byś chciał wiedzieć bo internet jest przebogaty w informacje dotyczące tego jak działa silnik, skrzynia biegów czy zawieszenie w motocyklu. Jednak moim zdaniem najlepszą metodą na poznanie budowy i sposobów naprawy czy regulacji jest kupno możliwie prostego używanego sprzęciku który można sobie samemu rozebrać i złożyć. 

Z twojego posta wnioskuję że jesteś dość młody więc możesz zacząc od motoroweru napędzanego silnikiem typu 139 FMB, jest nawet taki chopperek. Konstrukcja tego silniczka jest prosta, a przede wszystkim w necie masz milion filmików instruktażowych jak to rozebrać i złożyć.

Natomiast od siebie proponował bym żebyś jednak na początek zastawnowił się nad motocyklem w klasycznej formie nakeda, na takim moto najłatwiej nauczć się podstaw właściwej techniki jazdy a to jest moim zdaniem ważniejsze nawet od wiedzy na temat budowy motocykla. 

1. Prawidłowo, że zakładasz budżet na kask i ubiór. Co do kupowania wcześniej, tu bym nie przesadzał. Nigdy nie wiesz w jakim kolorze kupisz maszynę i czy to co kupiłeś wcześniej będzie pasować. Aby uniknąć szukania motocykla w jedynym słusznym kolorze polecam po prostu odłożyć budżet gdzieś do skarpety i nie tykać (nawet jak do moto braknie!).
2. Co do mechaniki, to musisz najpierw wiedzieć co kupować. Pogadaj z użytkownikami konkretnych maszyn - oni Ci dużo powiedzą. Zawitaj może do Iron Horse'a - tam masz dużo fanów ciężkich maszyn i pewnie po piwie sporo się nasłuchasz. Ja bym zaczął od tego czego szukam (konkretny model, lub chociaż zawęzić wybór do 2-3) i wtedy czytał. Inaczej szkoda czasu.

3. Na forum jest masa użytkowników. Znajdź kogoś z opowiadającą Ci maszyną i pisz na priv. Wątpię, że ktoś będzie miał Ci to za złe. Najwyżej nie odpisze :smile:

Zmieniłem tez temat posta na moim zdaniem bardziej odpowiedni. Pozdrawiam :smile:

Jak się jeżdżąc nie przewrócisz to się jeździć nie nauczysz...

Nie napisałeś ile masz lat, albo przeoczyłem. Są jeszcze kategorie A1, i AM. Znaczna część ludzi którzy jeżdżą na 125'tkach mają tylko kat. B, ale są też tacy co zdali kat. A1. A w takich 125'tkach jest spory wybór, kupisz i "ścigacza" i cruisera. 

Uczyć się na pamięć każdej możliwej usterki nie ma sensu, tak zawsze wszystko wychodzi w praktyce.