Skocz do zawartości

Kupno/sprzedaż Moto... Podatek

Rebel

Rekomendowane odpowiedzi

Zdrowych/wesołych kochani...

Moja siostra zapragnęła MT03, jednak nie jest do końca przekonana co do tego wyboru (ja też) jeździła na małej Diviersion logicznym byłoby XJ6 ale nie o tym chciałem.

Padł pomysł, żeby pojechać po moto. I teraz tak: przywożę motocykl  z DE czy NL, siora zrobi pareset km i stwierdzi, że nie dla niej, wtedy sprzedaż a kupujący podpisuje umowę z "niemcem". OK, o ile ktoś będzie chciał tak kupić moto.

Wersja druga (bardziej legit i chyba tej będziemy się trzymać): kupuję moto i przerejstrowywuję na siebie/siostre. Siostra jeździ i za miesiąc chce sprzedać. Powyżej 6-mcy nie płaci się podatku a do 6-mcy płaci się podatek. I teraz pytanie o TEN podatek. Od jakiej kwoty  się go płaci? ile się go płaci i gdzie.

Wiem, że to wygląda jak pytania młodego handlarza ale nie znalazłem w necie jakichś "zdroworozsądkowych" odpowiedzi, dlatego Wam d*pę zawracam.

Dzięki

AK

Edytowane przez Rebel (wyświetl historię edycji)

Live slow!!!

Podatek zapłacisz tylko jeśli sprzedasz pojazd drożej niż go kupiłeś, a chcesz go sprzedać przed upływem 6 miesięcy od kupna. Tak więc jeśli go sprzedasz za mniej bądź nie odnotujesz zysku na sprzedaży to nie masz obowiązku płacić podatku  - bo ten dotyczy obrotu kwotą i sprzedaży z zyskiem czyli wzbogacenia się.

EDIT: Troszkę to zawiłe, jak będziesz miał jakieś pytania daj znać.

Edytowane przez Matik (wyświetl historię edycji)

Podatek zapłacisz tylko jeśli sprzedasz pojazd drożej niż go kupiłeś, a chcesz go sprzedać przed upływem 6 miesięcy od kupna. Tak więc jeśli go sprzedasz za mniej bądź nie odnotujesz zysku na sprzedaży to nie masz obowiązku płacić podatku  - bo ten dotyczy obrotu kwotą i sprzedaży z zyskiem czyli wzbogacenia się.

EDIT: Troszkę to zawiłe, jak będziesz miał jakieś pytania daj znać.

a sprzedaż mam zgłosić w US? jakiś kwit wypisać? w US pewnie z "książeczek" biorą cene

Live slow!!!

tak, zgłaszasz do US, podatek przy sprzedaży drożej niż kupiłeś to 18% od przychodu (czyli np jak kupisz auto za 20k zapłacisz za nie 400 zł podatku w US przy kupnie i potem sprzedasz za 25 k to płacisz 18% od kwoty 4600pln)

uwzględniasz to jaki przychód w rozliczeniu podatkowym :smile:

"proste drogi są dla szybkich motocykli, kręte dla szybkich motocyklistów"

SV1000S

icon3.png

Jesli uda ci sie sprzedać za te samą kwote lub odnotujesz straty to nie masz obowiązku płacić tego podatku. Ponadto z tego co mi wiadomo a rejestrowałem już pare moto to nigdy żadnej książki na moto nie wyciagali a kwote brali z mojej umowy kupna itp. I tak wpisywałem w pcc-3.

U mnie ksiazke wyciagali jak placilem podatek od kupna cbr :biggrin: i szukali czy wartosc nie zanizona przypadkiem :smile:

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

"proste drogi są dla szybkich motocykli, kręte dla szybkich motocyklistów"

SV1000S

icon3.png

• 1 rok później...

podpinam sie pod temat; kupie pojazd od handlarza z zagranicy ktory wystawi mi vat-marze-podatku 2% nie place? dalej,pojazdu nie oplacalem ani nic (nie przerejestrowalem, brak oplat,tlumaczen itp),pojazd mi sie znudzi po miesiacu i chce je sprzedac, mozna tak? jak to wyglada?:)

Pzdr

12 minut temu, jaszczomb napisał:

Sprzedać możesz, ale kupujący nie zarejestruje go, więc pewnie wróci do ciebie żebyś opłacił, albo zabierał moto z powrotem (ja tak właśnie zrobiłem)

dlaczego? w innych postach w tym dziale pisano ze nie ma obowiazku przerejestrowywac itp

17 minut temu, jaszczomb napisał:

nie musisz przerejestrować, ale od podatku się nie wywiniesz

jezeli dostane fakture vat od sprzedajacego to nie musze oplacac podatku z tego co mi wiadomo