Skocz do zawartości

wydarzenie_FLM_Tuchola.png

Zapraszamy na Zlot Forum Łódzkich Motocyklistów  - więcej informacji tutaj.

Zimowanie Moto - Czy Po Zakreceniu Kranika Lepiej Wypalić Paliwo Z Przewodów?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, wiem że oklepany temat i szukałam info na forum ale nie znalazłam odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie - może ktoś z was pomoże?!

Przygodę z moto zaczęłam w tym roku i to moje pierwsze zimowanie. Z całej tematyki zimowania nie wiem tylko jednej rzeczy. Czy po zakreceniu kranika lepiej wypalić paliwo z przewodów itd czy tylko zakręcić kranik i tak zostawić?

Dodam tylko że moto zimuje w nieogrzewanym garażu.

Opublikowano

Jak na moją wiedzę techniczną to lepiej zostawić ciecz (paliwo) aby uniemożliwić utlenianie (korozje). Polecam też dodatek stabilizujący paliwo aby zminimalizować efekt "starzenia" paliwa.

Opublikowano

A w jakim celu chcesz "wypalić" to paliwo ?

" The helmet hides feelings that cannot be understood " - A. Senna

Opublikowano

Możesz zostawić paliwo w gaźnikach (bo rozumiem że o nie Ci chodzi, a nie o jakieś przewody) ale po zimie, czyli kilku miesiącach postoju prawdopodobnie będziesz musiał to zwietrzałe paliwo z nich zlać bo może nie chcieć silnik na nim odpalić.

W takim między innymi celu wypala się (lub zlewa) paliwo z gaźników na dłuższy okres postoju. Jak zasilanie silnika jest na wtrysku "problem" nie istnieje.

Supermoto se kupili... Terrorysty je&ane...  :P   SUPERMOTO LDZ
       Inspekcja Rowów Przydrożnych   :riding:                                                                          https://web.facebook.com/MM-Garage-1003360043043536/?ref=aymt_homepage_panel