Skocz do zawartości

Potrzebna Porada Prawna

krzychoslav

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc!

Mamy moze na forum prawnika? Lub ktos ma kogos znajomego, przyjaciela, kochanka? :biggrin: potrzebuje porady prawnej zwiazanej z zatrzymaniem prawa jazdy, bo to co robia urzedy nie ma raczej nic wspolnego z dzialaniem zgodnie z obowiazujacym prawem :smile:

P.S obiecuje szeroko opisac moj skromny przypadek gdy wszystko sie skonczy. :smile:

Pozdro :smile:

Wysłane przez gołębia pocztowego

"proste drogi są dla szybkich motocykli, kręte dla szybkich motocyklistów"

SV1000S

icon3.png

tak, a najlepsze jest to że każdy urząd i policja u których byłem usiłują zmyć z siebie odpowiedzialność, gdybym miał każdemu wierzyć wyszłoby na to, że decyzję wydaje Bóg..

co w sumie przy obecnie miłościwie panującej nam partii nikogo by nie zdziwiło, jednakże wygląda na to, ze decyzja jest podejmowana z powietrza, przez powietrze, i tak dalej :smile: bardzo ciekawe stanowiska, ale poczekam aż wszystko dobiegnie końca zanim zacznę pisać więcej :smile: 

SV1000S

icon3.png

gdybym miał każdemu wierzyć wyszłoby na to, że decyzję wydaje Bóg.. co w sumie przy obecnie miłościwie panującej nam partii nikogo by nie zdziwiło

Znaczy się - za poprzedniej rządzącej przywieźli by Tobie do domu i jeszcze przeprosili? hahaha :smile: No ja takich układów nie miałem... :riding:  Przypomnij sobie kto ten przepis wymyślił :smile:

jakbym wygral wybory zniosl bym ten przepis ! :smile:

i w ogole znióslbym ograniczernia prędkości dla moto oraz zabronił jechać lewym pasem puszkom ! :biggrin:

(rozpoczynam kampanie wyborcza ! )

Sa te strony typu "anuluj mandat", te porady tam nie sa wystarczajace ? sporo tam tego. Na szczescie ja jeszcze nie musiałem korzystać :smile:

Korzystałem z anuluj mandat. Nawet trochę się zaprzyjażniliśmy:D Plecam - skuteczne to to.

Powodzenia Krzychu.

...You can be better than that..

╭〔︶︵︶〕

Krzychu..oddaj prawko bo szkoda czasu a termin leci dopiero od oddania do wydzialu komunikacji..ja przerobilem temat az po sad apelacyjny..kupa kasy poszla ..niby bylem na prawie i co z tego..gdybym oddal od razu juz bym mial z powrotem..szkoda nerwow ,kasy i czasu..a adwokacina rozlozyl rece ... dodam ze kwitu podczas zatrzymajia nie oddalem..jak chcesz konkretow to dawaj na priv ..jestem na swiezo z tymi sprawami.

Wysłane z mojego GT-P5200 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez dan-erłan (wyświetl historię edycji)

ale ja kwit oddałem już dawno. w dniu zatrzymania, czyli jutro będą równo 2 miesiące od zdarzenia :smile: teraz bawię się w innym temacie :smile: choćby to że na pytanie dlaczego bez wyroku z sądu są zatrzymywane uprawnienia - przecież zgodnie z domniemaniem niewinności dopóki sąd nie wyda wyroku skazującego (nie przyjąłem mandatu więc póki co nie jestem winny zarzucanego mi czynu). kto w tej sytuacji bawi się w sąd i uznaje mnie winnym zarzucanego mi czynu, skoro sąd tego nie zrobił? policja? wydział praw jazdy? starosta? nikt nie potrafił mi odpowiedzieć, policja mówi że oni wysyłają takie pismo bo muszą, dalej urząd że zatrzymują bo jak dostali pismo - to muszą ;)

innymi słowy - nawet jeżeli jedziesz z kamerą w samochodzie która na 100% udowadnia Twoją niewinność, dopóki sąd nie wyda wyroku uniewinniającego masz przejebane :smile: a jak widać po moim przykładzie - mijają jutro 2 miesiące a nie ma nawet wyznaczonego terminu rozprawy :smile:

aha, jeszcze. nawet jeżeli odwołujesz się od decyzji administracyjnej od zatrzymania uprawnień to i tak są one zatrzymane, bo tak :smile: a od kolegi prawnika dowiedziałem się, ze bijąc się z organem wydającym decyzję o zatrzymaniu uprawnień, jeśli cała batalia potrwa dłużej niż rok to mimo niewinności - musisz zrobić od nowa kurs i zdać egzamin, bo zatrzymanie dokumentu potrwało de facto dłużej niż 12 miesięcy (przynajmniej tak zrozumiałem jego słowa). choroba, ciężka choroba toczy ten kraj :smile:

SV1000S

icon3.png

Generalnie jest dobry burdel... np sad apelacyjny ma miesiac czasu na decyzje ...a tlumaczenie przeciagniecia terminu sa w stulu" bo okres uropowy" i co im zrobisz???nic..walka z wiatrakami..tak samo jak z pismami ...piszesz jedno a oni odpowiadaja swoje ktore nijak sie ma do twojej argumentacji..jakas masakra normalnie..najciekawsze sa kwestie interpretacji..kazdy swoje bo tak mu sie wydaje..zero spojnosci prawa

Wysłane z mojego GT-P5200 przy użyciu Tapatalka

dlatego się bawię trochę, dla potomnych później opiszę mój skromny przypadek po prostu ;)

generalnie rzecz biorąc - tak szybko chcieli nas, obywateli, karać, że stworzyli przepisy których nie są w stanie pojąć, a już na pewno nie posługiwać się nimi

najzabawniejsze do tej pory zdanie, jakie usłyszałem to :

"ZABIERANIE PRAWA JAZDY NIE JEST KARĄ" (!sic)

poza tym parę dni temu Trybunał Konstytucyjny stwierdził że jest to złe w obecnej formie, która nie przewiduje stanu wyższej konieczności (np. rodząca żona chociażby, i tak stracisz prawko).

Edytowane przez krzychoslav (wyświetl historię edycji)

SV1000S

icon3.png

╭〔︶︵︶〕

Zabrałem głos w temacie, bo mam taką samą sytuację - byłem niegrzeczny [ i to sporo ponad normę w zabudowanym :biggrin: ] i ''żółty'' strzelił mi fotkę z tyłu -_-

I teraz czekam....

Co do tych wpisów co do zatrzymania PJ - nie ma znaczenia czy się je odda czy nie twierdząc że się go zapomniało - policja czy ITD przesyła dane o fakcie do bazy danych natychmiast i jest problem przy przypadkowej kontroli bo policja jest zobligowana do sprawdzenia czy kontrolowany ma uprawnienia czy nie utracił np. przez przekroczenie punktów karnych i w tym przypadku zostanie potraktowany jak by uprawnień nie posiadał czy ma ''plastik'' czy nie. Naczytałem się o tym że można wywalczyć sądownie cofnięcie decyzji o zatrzymaniu PJ ale co z tego jak to trwa dość długo? Poważny problem może powstać podczas wypadku, bo do czasu otrzymania oficjalnej decyzji o wygranej sprawie kierujący jest traktowany tak jak by nie posiadał uprawnień, a co będzie jeśli nie uda się tej sprawy wygrać? Rozmawiałem z ludźmi z ''tamtej strony'' i takie wiadomości pozyskałem :smile: Tak że jeżeli ktoś nie pracuje jako kierowca zawodowy to nie wiem czy jest sens się szarpać. Jeżeli to nie jest tak to proszę o konkretną poprawkę, bo też bym się ucieszył w tej sytuacji :smile:

jakbym wygral wybory zniosl bym ten przepis !

Darku, od razu widać, ze nie rozumiesz polityki. Po co znosić coś, co zrobiła poprzednia partia rządząca skoro można to wiecznie zwalać na nich i używać jako argumentu? Kto przy zdrowych zmysłach zabrałby sobie takiego asa? Wprowadzili, kadencja się skończyła, przejdzie do historii. Tak się robi politykę. Unieważniając tę ustawę daliby pożywkę opozycji i zabrali sobie argument przeciwko nim.

Jak się jeżdżąc nie przewrócisz to się jeździć nie nauczysz...

@karmin

Zoltymi podobno moga sie teraz podcierac tylko, wygasly im chyba w kwietniu prawa do obslugi tych urzadzen (oraz rejestratorow przejazdu na czerwonym swietle) i nie maja nawet prawa wysylac wezwania do zaplaty mandatu. Poza tym na podstawie zdjecia nie mozna zatrzymac uprawnien, bo przepis jest skonstruowany w taki sposob, ze zatrzymac uprawnienia moga tylko zatrzymujac dokument, a zatrzyma dokument moga tylko ujawniajac czyn na miejscu - czyli suszarka lub wideorejestrator (jesli dadza rade Cie dogonic).

Poki co radze sobie bez papugi, zbieram informacje bezposrednio z urzedow, skorzystalem z porady kolegi, ktory przedstawil to z puntu widzenia przepisow i tego co robia urzednicy, jednoczesnie zaznaczajac ze przepis to bzdura

Tak to wlasnie jest gdy chce sie za wszelka cene jak najszybciej dowalic obywatelowi :smile:

Najlepsze jest to ze pomimo kilku logicznych argumentow panowie policjanci nie potrafili przyznac sie do bledu. Szkoda ze nie mialem przy sobie kartki i dlugopisu bo bym im to pieknie rozrysowal ;) mlodzi, gniewni, musieli sie wykazac. A moze mscili sie za 30 motocyklistow ktorzy wczesniej im uciekli :smile:

P.S anuluj mandat przewertowalem cale chyba w tym temacie i polowe innych zakamarkow internetu :smile:

SV1000S

icon3.png

Mam w naturze dosyć spore samozapoarcie i może to to a może fart.

Dzięki pismom i odrobiny pomocy żadne wezwanie ze straży miejsckiej, GDTiD czy innych radrówców nie było zakończone na ich korzyść. Sprawa sądowa również była orzeczona na moją korzyść. Owszem to jest czas nawet i 2 lata, ale wszystko jest do wygrania.
Trzymam kciuki.

╭〔︶︵︶〕

ale ja kwit oddałem już dawno. w dniu zatrzymania, czyli jutro będą równo 2 miesiące od zdarzenia :smile: teraz bawię się w innym temacie :smile: choćby to że na pytanie dlaczego bez wyroku z sądu są zatrzymywane uprawnienia - przecież zgodnie z domniemaniem niewinności dopóki sąd nie wyda wyroku skazującego (nie przyjąłem mandatu więc póki co nie jestem winny zarzucanego mi czynu). kto w tej sytuacji bawi się w sąd i uznaje mnie winnym zarzucanego mi czynu, skoro sąd tego nie zrobił? policja? wydział praw jazdy? starosta? nikt nie potrafił mi odpowiedzieć, policja mówi że oni wysyłają takie pismo bo muszą, dalej urząd że zatrzymują bo jak dostali pismo - t...:smile:

@krzychoslav, jak coś - pisz na priv. A prawko sie zatrzymuje na podstawie decyzji administracyjnej wydanej przez starostę. To prawo administracyjne, a nie karne. Na decyzje można złożyć odwołanie do Samorządowego Kolegium Odwoławczego (SKO);

Edytowane przez Spons78 (wyświetl historię edycji)

Mój kanał na YouTube https://youtube.com/tkacprzak

Bezpieczne miejsca postojowe dla motocykli. FanPage - https://www.facebook.com/postojmotocyklelodz/

Buspasy dla motocyklistów! FanPage - https://www.facebook.com/pages/Buspasy-dla-motocyklistow-Lodz/379016688918647

@krzychoslav, jak coś - pisz na priv. A prawko sie zatrzymuje na podstawie decyzji administracyjnej wydanej przez starostę. To prawo administracyjne, a nie karne. Na decyzje można złożyć odwołanie do Samorządowego Kolegium Odwoławczego (SKO);

Owszem, mozna. Tylko ze mimo odwolania decyzja zapadla i uprawnienia sa zatrzymane. Nie wiadomo ile potrwa do wydania decyzji przez SKO, a dopoki decyzja nie zapadnie - dokumentu nie odzyskam, nawet jesli bedzie to ponad te 3 miesiace, dlatego bardziej oplaca sie poczekac. Niestety ten fakt moze zostac wykorzystany przeciwko mnie w sadzie orzy sprawie o mandat - skoro nie odwolalem sie do SKO to dla nich moze oznaczac ze przyznaje sie do winy.. A to po prostu jest bardziej "oplacalne" przy droznosci naszych polskich sadow..

SV1000S

icon3.png

Faktycznie, odwoływanie sie do SKO trwa wiecej niz 3 miesiące. Poza tym, pozniej moze byc jeszcze skarga do Wojewódzkiego Sadu Administracyjnego (od SKO). Sprawa o wykroczenie trwa rownolegle - i nie powinna byc łączona z postępowaniem administracyjnym.

I jeszcze jedno - jak przyjąłeś mandat - sprawa sie kończy. Jeśli odmówiłeś - sprawa bedzie zbadana przez sąd. Czyli rozumiem, ze nie przyjąłeś mandatu. Ostatnie orzeczenie Trybunału Konstytucyjnego ws braku zapisania w procedurze kontratypów (siła wyższa, etc) jest bardzo ciekawe. Co ważne Trybunał uznał, ze sama decyzja administracyjna nie jest naruszeniem Konstytucji. http://trybunal.gov.pl/rozprawy/komunikaty-prasowe/komunikaty-po/art/9388-zasady-zatrzymania-prawa-jazdy/

Edytowane przez Spons78 (wyświetl historię edycji)

Mój kanał na YouTube https://youtube.com/tkacprzak

Bezpieczne miejsca postojowe dla motocykli. FanPage - https://www.facebook.com/postojmotocyklelodz/

Buspasy dla motocyklistów! FanPage - https://www.facebook.com/pages/Buspasy-dla-motocyklistow-Lodz/379016688918647

oczywiście. i co z tego wynika - że nawet mając nagrane na kamerce że jechałeś 50 km/h a pan w mundurku (celowo nie używam sformułowania "policjant", bo zdaję sobie sprawę, że są osoby którym to miano się należy i nie chcę ich obrażać - Ci którzy mnie zatrzymali zdecydowanie nie zasługują by nosić mundur policyjny) stwierdzi że było tam np 110 to zatrzymuje prawo jazdy. i choć masz nizbity dowód że jesteś niewinny, 3 miesiące z głowy. chore.

SV1000S

icon3.png

Co najzabawniejsze w tej sytuacji. Pan w niebieskim (juz na komendzie) z ktorym sie klocilem stwierdzil, ze zatrzymanie prawa jazdy na 3 miesiace NIE JEST KARĄ. To czym k**wa jest, nagrodą za dobre sprawowanie w podstawówce?!

SV1000S

icon3.png

żyjesz w czasach, gdzie banda pseudopolicjantów dostała odznaczenie za to, że dali się pobić przez pijanych wojskowych, a Ci wojskowi dostali karę za to, że nie dali się położyć na glebę przez jakiś leszczy :biggrin:

takie czasy

Edytowane przez Darek_Lodz (wyświetl historię edycji)

żyjesz w czasach, gdzie banda pseudopolicjantów dostała odznaczenie za to, że dali się pobić przez pijanych wojskowych, a Ci wojskowi dostali karę za to, że nie dali się położyć na glebę przez jakiś leszczy :biggrin:

takie czasy

przy takim przedstawianiu rzeczywistości to etat w 'Wiadomościach' dostaniesz od ręki :biggrin:

takie czasy

Ale pierwszy po mordzie dostal kelner

i jego jakos nikt nie odznaczal :sad2:

Proponuje zalozyc osobny watek

bo dyskusja zaczyna przyciagac ciekawe argumenty ;)

"Ja chcę, żeby moja Łódź rosła, żeby miała pałace wspaniałe,
ogrody piękne, żeby był wielki ruch, wielki handel i wielki pieniądz..."