lolo Opublikowano 11 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2016 Witajcie.Kilka dni temu wracając do domu na rondzie Inwalidów wskoczył mi pod koła pieszy (typowy Seba, JP100%, itd), na czerwonym bo jak zeznawał śpieszył się na tramwaj. Przyjechała policja, sprawca do wszystkiego się przyznał, wina w 100% po jego stronie. Na szczęście nic poważnego się nam nie stało, ale jak to oczywiście bywa w takich sytuacjach, motocykl już tak dobrze nie wygląda.Moje pytanie więc jest takie. Jak w takiej sytuacji uzyskać odszkodowanie, gdy sprawca nie ma OC na życie?Czy znacie jakiś warsztat, który zrobi kosztorys naprawy, którego mógł bym potem użyć w przypadku sprawy sądowej? 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafalek_s Opublikowano 11 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2016 (edytowane) STRAŻNIK FORUM ODPOWIADA: Zanim zaczniesz cokolwiek pisać przywitaj się w Powitalni i zapoznaj z regulaminem Przepraszam za przeoczenie. Edytowane 21 Września 2016 przez rafalek_s (wyświetl historię edycji) 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Sebol Opublikowano 11 Września 2016 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2016 I dlaczego typowy Seba????? 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucass Opublikowano 12 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2016 I dlaczego typowy Seba????? Haha trafne pytanie 0 Cytuj " The helmet hides feelings that cannot be understood " - A. Senna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rogal Opublikowano 12 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2016 Może stara do niego krzyczała akurat z okna "SEEEEEBAAAAA, KUP MI PO DRODZE k**wa KOPEREK!!!"Sry za OT Powodzenia z naprawą i w ogóle ;p 3 Cytuj ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychoslav Opublikowano 12 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2016 I dlaczego typowy Seba????? typowy Seba na mnie dzisiaj trąbił z autobusu MPK, ja nie wiem, nie znam Czy znacie jakiś warsztat, który zrobi kosztorys naprawy, którego mógł bym potem użyć w przypadku sprawy sądowej? myślę, że każdy warsztat jest w stanie zrobić Ci kosztorys naprawy. poza tym internet nie boli, wujek Google nie bije.. jest kilkanaście wątków na forach prawnych które dotyczą takiej sytuacji. kosztorys najlepiej niech sporzadzi biegły sądowy, bo od warsztatu może być zakwestionowany jako dokument prywatny - tzn że kwota zawyżona, bo skąd wiadomo że nie po znajomości? i tak dalej i tak dalej. poszperaj trochę wystaczy że pskopiujesz temat wątku ktory założyłeś i wkleisz w google. to nie takie trudne 2 Cytuj "proste drogi są dla szybkich motocykli, kręte dla szybkich motocyklistów" SV1000S Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silver Opublikowano 15 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2016 Aby uzyskać odszkodowanie od pieszego bez jakiegokolwiek OC musisz założyć mu sprawę cywilna, domagajac sie odszkodowania za ewentualny uszczerbek na zdrowiu i/lub zwrot kosztów za poniesione straty materialne( uszkodzony motocykl) Podczas rozprawy sedzia wyznaczy biegłego lekarza Sądowego i biegłego Sądowego od wypadków komunikacyjnych, który zbada przyczyny powstania wypadku i okresli stopień uszkodzenia pojazdu i przedstawi kosztorys naprawy. Żadne inne ekspertyzy, wyceny warsztatów. ASO itp nie beda wiarygodne ( bo beda opłacone przez ciebie ) i brane pod uwage. Długa droga przed Toba, chociażby przez długie terminy oczekiwania na biegłych ( i oby nie ) i terminy kolejnych rozpraw. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 21 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2016 Dzięki za liczne odpowiedzi. STRAŻNIK FORUM ODPOWIADA: Zanim zaczniesz cokolwiek pisać przywitaj się w Powitalni i zapoznaj z regulaminem To już załatwiłem dawno temu I dlaczego typowy Seba????? Tak się jakoś przyjęło w moim gronie określać dresów. Ten był nawet podobny do tego znanego z interentów Wracając do tematu. Owszem poszukałem, podzwoniłem do ludzi, którzy mieli podobną sytuację, a temat założyłem dlatego że może ktoś coś dopowie, kto pyta nie błądzi. Niestety sumując wszystkie zebrane informacje wynika że sprawa może ciągnąć się latami i są marne szanse na odszkodowanie, które pokryło by koszty chociaż w połowie. Mimo to spróbuję choćby dlatego że proponowałem sprawcy ugodowe rozwiązanie (czyli porycie połowy kosztów), które olał i urwał kontakt. Sezon i tak się kończy, więc motocykl może chwile postać, zobaczę co z tego wyjdzie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eramus Opublikowano 22 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2016 (edytowane) Typowy Seba Edytowane 22 Września 2016 przez eramus (wyświetl historię edycji) 0 Cytuj " Lepiej 30 minut później niż 30 lat za wcześnie " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spons78 Opublikowano 18 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 Dzięki za liczne odpowiedzi. Niestety sumując wszystkie zebrane informacje wynika że sprawa może ciągnąć się latami i są marne szanse na odszkodowanie, które pokryło by koszty chociaż w połowie. Mimo to spróbuję choćby dlatego że proponowałem sprawcy ugodowe rozwiązanie (czyli porycie połowy kosztów), które olał i urwał kontakt. Sezon i tak się kończy, więc motocykl może chwile postać, zobaczę co z tego wyjdzie. Dane faceta masz. Proponuję abyś wysłał mu listem poleconym (ze zwrotnym potwierdzeniem odbioru) wezwanie do zapłaty określonej kwoty, która ma pokryć koszt naprawy. Czemu chciałeś 50% a nie 100% - skoro to jego wina? Jak nie chce ugodowo - sprawa do sądu. I warto mu w piśmie napisać, ze to zrobisz - a jemu oprócz zwrotu kosztów naprawy dojdą sadowe plus np. Adwokat (chyba ze sam dasz radę). Nie zapłaci dobrowolnie - dojdzie koszt komornika. A to już duże koszty. Sa prawnicy, którzy sie w tym specjalizują. Sprawa faktycznie może trwać, ale jeśli była policja i masz spisane szkody to potem sad po wycenie biegłego (znów mu dojdą koszty) określi odszkodowanie. Do tego możesz dopisać straty, które wynikają z braku możliwości jazdy motocyklem (jeśli oczywiście takie są oprócz wkurzenia i braku sprawnego moto) 2 Cytuj Mój kanał na YouTube https://youtube.com/tkacprzak Bezpieczne miejsca postojowe dla motocykli. FanPage - https://www.facebook.com/postojmotocyklelodz/ Buspasy dla motocyklistów! FanPage - https://www.facebook.com/pages/Buspasy-dla-motocyklistow-Lodz/379016688918647 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marttino Opublikowano 19 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2016 jeśli chcesz nr do najlepszego adwokata od odszkodowań w łodzi daj cynk pv 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Konrad Opublikowano 21 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2016 W przypadku pieszego, który nie ma polisy OC w życiu prywatnym, pozostaje Ci dobra wola sprawcy do naprawienia szkody lub drogą sądowa. Wbrew pozorom wcale nie musi być "długa i wyboista" jeżeli powierzysz sprawę pełnomocnikowi profesjonalnemu (czyt radcy lub adwokatowi). I jeżeli nie uzna roszczenia dobrowolnie, to weź pod uwagę że to on jest na gorszej pozycji, bo już wskazany jako sprawca przez Policję (zakładam że również ukarany mandatem karnym z tytułu popełnionego wykroczenia "spowodowania zagrożenia bezpieczeństwa ruchu drogowego") - Sąd nie będzie badał "czy" Ci się należy, tylko przejdzie od razu do opcji "ile" Ci się należy. A tu jest już prościej: kosztorys naprawy sporządzi Ci na życzenie każdy serwis - w formie oferty naprawy. Istotna będzie stawka za roboczogodzinę, czy część będzie naprawiana czy wymieniona na nową, marka części - oryginał czy zamiennik, etc. Rozbieżności mogą być nawet rzędu kilkudziesięciu procent i wcale nie będzie to dziwne. Natomiast polecam Ci skorzystać z usług rzeczoznawców PZMot i zamówić u nich kalkulację naprawy. Rzeczoznawca określi co musisz wymienić a co możesz naprawić, ile roboczogodzin zajmie naprawa, przedział cenowy i dostępność części oryginalnych i alternatywnych (obowiązuje Cię zasada minimalizacji szkody - ważne!!!) tak aby naprawa pozostawała z zgodzie z aktualną wiedzą techniczną i stanem prawnym ( np. być może jest przepis który mówi że w przypadku motocykla po kolizji i uszkodzeniu konkretnego elementu warunkiem koniecznym dalszego dopuszczenia do ruchu jest dodatkowe badanie techniczne po naprawie). Mimo że i tak dla Sądu będzie to dowód prywatny, to rzeczoznawca jest jednak certyfikowany i to spośród rzeczoznawców wskazywani są biegli sądowi... a jak zapewne wiesz "w swoje gniazdo się nie..." więc raczej biegły nie podważy opinii kolegi Wg mnie w takiej kolejności:1. rzeczoznawca kalkulacja 2. serwis kosztorys 3. radca prawny dochodzenie roszczeń 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marttino Opublikowano 21 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2016 nic dodać nic ująć 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi