Ace Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Na samym początku witam wszystkich!Mam na imię Damian i mam 20lat.I chodź prawdopodobnie zakup mojego pierwszego motocykla nastąpi za jakieś 3 lata kiedy zdam prawko na A,chce się was wszystkich doradzić, ponieważ ma być to przemyślany zakup. Czemu już teraz zaczynam szukać motocykla? Moim zdaniem jesli wybiorę motocykl już teraz, nie zmienie raczej decyzji a przez te trzy lata zmieni się ewentualnie jego cena lub kupię młodszy rocznik a przy okazji zdąże na każdy wsiąść i zobaczyć jak się na nim czuje.Teraz coś o mnie i czego aktualnie wymagam. 1.WZROST:178 2.WAGA:110 3.Mieszkam na wsi więc nie musi być to mały motocykl by jeździć między korkami 4.Bede nim jeździł "wokół komina" a w wakacje chciałbym nim wyruszyć 2-3 razy na odległość około 600km by nad morze lub w góry na wycieczkę można było nim wyruszyć 5.przeważnie będę jeździł sam chodź czasem chciałbym zabrać dziewczynę jako pasażerke i właśnie z nią wyruszyć na dłuższą podróż np góry 6. Doświadczenie: Romet komar jeździłem nim w wieku 8-12 lat potem coś się popsuło tata nie chciał naprawić ja się balem że go bardziej popsuje i został sprzedany(bardzo teraz żałuję ;c), aktualnie skuter 50cc oraz czasem od brata ciotecznego funbike 50cc 6. Jakie motocykle mi się podobają?: Choppery,Cruiser,Nakedy,Szosowo-turystyczne. Sporty fajnie wyglądają ale to nie dla mnie. 7.Gotowka jaka będę chciał przeznaczyć to około 8-10 tyś(ubranie z innego budżetu będzie) A więc sami widzicie że ciężko bedzie chyba coś dla mnie znalesc bo sam nie wiem czego konkretnie chce.Dlatego tak wcześnie szukam motocykla i proszę was o pomoc byście pomogli mi wybrać coś co chodź w połowie spełnia moje wymagania. Ps. No oczywiście ważne zeby nie trzeba było co miesiąc z nim do mechanika lub zainwestować w własną stację ;p 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosaEzg92 Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2016 http://motocykle-lodz.pl/forum/4-powitalnia/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rebel Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2016 (edytowane) Temat rzeka. Moim zdaniem dla ciebie najlepsze: Hornet, Bandzior, Fazer. Każdy z nich ma wady i zalety, każdy rider inaczej polubi te maszyny. Ja jeździłem na każdym z nich, i najbardziej polubiłem Fazera potem Horneta a Bandzior też był OK - prosty jak cep w serwisowaniu. Kup co będzie w dobrym stanie i jeździj. Po 3 motocyklu już będziesz wiedział jakim chcesz jeździć dłużej i jaki będzie najlepszy do twoich potrzeb. Trochę jak z kobietami :-) Jedna rada przed zakupem.NIE PATRZ NA CENĘ, patrz na stan techniczny. Wszystko oczywiście w założonym budżecie. Czasem lepiej kupić starszy ale zadbany i w miarę pewny niż nowszy a szczepan czy tam ulep - jak zwał tak zwał. Ale to wszystko to prawdy już dawno objawione. Horneta będzie ciężko kupić, one mają specyficzną ramę, bardzo "kruchą". Wystarczy mały paciak a rama idzie w p... a. Ciężko znaleźć coś do jazdy bez przeszłości. Za 10k Cebulionów wyrwiesz FZ6 czy Fazer z początkowych lat produkcji, z silnikiem na wtrysku (ten z kominami pod d*pą). Polecam ten wybór. Edytowane 22 Sierpnia 2016 przez Rebel (wyświetl historię edycji) 0 Cytuj Live slow!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychoslav Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2016 .I chodź prawdopodobnie zakup chodź czasem chciałbym no już idę, idę.. a do rzeczy - ja rozumiem błędy ale różnica między "chodź" i "choć" jest bardzo znacząca. aż razi w oczy a jeszcze bardziej do rzeczy: 1. na początek niech jednak będzie to mały motocykl (pojemnościowo, nie od razu na litra może ) 2. ciężko będzie coś wybrać bo podoba Ci się praktycznie wszystko 3. przy Twoich gabarytach (bez obrazy ) szukałbym czegoś rozmiarowo dużego, bo na małym będziesz wyglądał jak na psie Bandit, Fazer, ze słabszych może V-strom - też całkiem spory, ale jak siądziesz z plecaczkiem i bagażami moze okazać się że brakuje mocy może VFR800 ale to już duży i dość mocny motocykl tak naprawdę wybór jest ogromny. najlepiej jakbyś wpadł kiedyś na spot i pooglądał sobie, może właściciele pozwolą i d*pkę usadzić 1 Cytuj "proste drogi są dla szybkich motocykli, kręte dla szybkich motocyklistów" SV1000S Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aidekk Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Horneta na pierwsze moto odradzam, zwłaszcza jeśli ktoś ma "syndrom skurczu nadgarstka" i lubi odkręcić. Bandit 600, Fazer/FZ6,Mały Vstrom,Hyosung GT650P. Cebula czy XJ600 odpadają bo będą za małe gabarytowo. Z pewnością proponowałbym przysiąść się do Hondy NC700S/NC700X (tudzież nowszej wersji 750) - skrzynia DCT, kufry w standardzie z katalogu i kilka szyb, oraz pojemny schowek w miejscu zbiornika paliwa to coś w sam raz dla turysty. Pytanie zasadnicze: z jakimi prędkościami chcesz latać? Bo Ty + pasażerka + 3 kufry spowodują, że w każdym słabszym moto braknie Ci mocy na bardziej dynamiczne przyspieszenia. Jeśli wyjazdy nad morze/w góry kilka razy w roku i prędkość autostradowa, to nakeda bym odrzucił.No i pytanie zasadnicze: jaki budżet! 0 Cytuj Jak się jeżdżąc nie przewrócisz to się jeździć nie nauczysz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rebel Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Horneta na pierwsze moto odradzam, zwłaszcza jeśli ktoś ma "syndrom skurczu nadgarstka" i lubi odkręcić. Bandit 600, Fazer/FZ6,Mały Vstrom,Hyosung GT650P. Cebula czy XJ600 odpadają bo będą za małe gabarytowo. Z pewnością proponowałbym przysiąść się do Hondy NC700S/NC700X (tudzież nowszej wersji 750) - skrzynia DCT, kufry w standardzie z katalogu i kilka szyb, oraz pojemny schowek w miejscu zbiornika paliwa to coś w sam raz dla turysty. Pytanie zasadnicze: z jakimi prędkościami chcesz latać? Bo Ty + pasażerka + 3 kufry spowodują, że w każdym słabszym moto braknie Ci mocy na bardziej dynamiczne przyspieszenia. Jeśli wyjazdy nad morze/w góry kilka razy w roku i prędkość autostradowa, to nakeda bym odrzucił. No i pytanie zasadnicze: jaki budżet! Budżet napisał do 10 tysi. Hondy NC odpadają, zresztą te motocykle są moim zdaniem kompletnie do d... Wogóle nie mają charakteru. Już prędzej małe MT. Hujsony ponoć fajne na pierwsze moto, jeździ parę osób tutaj, zapytaj. 0 Cytuj Live slow!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ace Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2016 (edytowane) no już idę, idę.. a do rzeczy - ja rozumiem błędy ale różnica między "chodź" i "choć" jest bardzo znacząca. aż razi w oczy Wiem że to żadne wytłumaczenie ale pisałem na tel, duże paluchy, słownik włączony i płata figle czasem 1. na początek niech jednak będzie to mały motocykl (pojemnościowo, nie od razu na litra może ) 2. ciężko będzie coś wybrać bo podoba Ci się praktycznie wszystko 3. przy Twoich gabarytach (bez obrazy ) szukałbym czegoś rozmiarowo dużego, bo na małym będziesz wyglądał jak na psie 1. Jak najbardziej, nie mówię "nie" litrowi ale też nie nastawiam się na niego. Ma to być rozsądny zakup a więc coś mi podpowiada by na razie litr zostawić sobie na później 2. Podoba się sporo lecz jak kolega wyżej napisał nakeda odrzucę już na starcie bo jednak w trasę nim będzie ciężko. A więc zostają choppery,cruiser, szosowo-turystyczne. 3. Dla mnie nawet lepiej, bardziej mi się podoba motocykl który chociaż wygląda na spory. Horneta na pierwsze moto odradzam, zwłaszcza jeśli ktoś ma "syndrom skurczu nadgarstka" i lubi odkręcić. Bandit 600, Fazer/FZ6,Mały Vstrom,Hyosung GT650P. Cebula czy XJ600 odpadają bo będą za małe gabarytowo. Z pewnością proponowałbym przysiąść się do Hondy NC700S/NC700X (tudzież nowszej wersji 750) - skrzynia DCT, kufry w standardzie z katalogu i kilka szyb, oraz pojemny schowek w miejscu zbiornika paliwa to coś w sam raz dla turysty. Pytanie zasadnicze: z jakimi prędkościami chcesz latać? Bo Ty + pasażerka + 3 kufry spowodują, że w każdym słabszym moto braknie Ci mocy na bardziej dynamiczne przyspieszenia. Jeśli wyjazdy nad morze/w góry kilka razy w roku i prędkość autostradowa, to nakeda bym odrzucił. Ja raczej dość spokojnie poruszam się po drodze. Chociaż słyszałem że na moto ludzie się zmieniają i lubią odkręcić Fajne te Hondy ale jednak trochę nie na mój budżet Z jaką prędkością będę zamierzał się poruszać? Pewnie około 100-120 może czasem więcej jak motocykl pode mną da rade, jak się na jakąś fajną drogę wyskoczy, ale bez jakichś wielkich szaleństw. Dzisiaj się dowiedziałem że wujo dostał w jakimś rozliczeniu chyba XJ600, trzeba się przejechać przymierzyć i zobaczyć jak bym na tym wyglądał, a może nie będzie właśnie tak źle. Edytowane 23 Sierpnia 2016 przez Ace (wyświetl historię edycji) 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jcb Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Miejsce zamieszkania i wzrost sugerują jakieś trystyczne enduro - może Honda Transalp ? 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aidekk Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2016 2. Podoba się sporo lecz jak kolega wyżej napisał nakeda odrzucę już na starcie bo jednak w trasę nim będzie ciężko. Wiele lat przejeździłem na nakedach (miałem same nakedy aż do tego roku bo mi się bardziej podobają) i jeśli się lata głównie trasy a nie po mieście, to nie jest to najlepsze rozwiązanie. 3. Dla mnie nawet lepiej, bardziej mi się podoba motocykl który chociaż wygląda na spory. Więc sugerowana MT07 odpada, to nie jest duże i stabilne moto. 0 Cytuj Jak się jeżdżąc nie przewrócisz to się jeździć nie nauczysz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Logan Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Jedyną (w warunkach drogowych- o innych zastosowaniach teraz nie piszę) zauważoną przeze mnie wadą Bandita jest nieco zbyt miękkie zawieszenie. Warto wziąć pod uwagę duże gabaryty- 600 i 1200 różnią się jedynie silnikiem i skrzynią, a w efekcie wyszło duże gabarytowo 600 i "normalne" 1200, a nie pokurczone 1200 w rozmiarach 600 O dynamice nie piszę, bo przyspieszenia brakuje mi dosłownie we wszystkim. V-max w okolicy 220 na budziku. Najgorsza prędkość do podróży we dwoje z bagażem, to 110km/h- za słabo na 6-tkę, za głośno na 5-tkę- tak więc zaleca się jazdę do 100 na 5-tym i od 120 na 6-tym, z jak najszybszym dokręceniem 5-tki do zmiany Z uwzględnieniem tych cech i tak uważam Bandita za świetny wybór. Rozważyłbym także BMW F650GS (Aprilię Pegaso 650) z singlem Rotaxa 48KM, jeżeli posądzasz się o ciągoty do zbytniego odkręcania manety. Są to bardzo wdzięczne maszyny do jazdy solo i sam zaczynałem od F650. Są także bardzo tanie w użytkowaniu. 0 Cytuj Konfucjusz: Powiedz mi, a zapomnę. Pokaż mi, a zapamiętam. Pozwól mi zrobić, a zrozumiem. 2010-2012: BMW F650 '95 48KM; 2014-2018: Suzuki GSF Bandit S 600 '96 78KM "Smokey"; 2017-: AJP PR3 240 Supermoto '17 23KM "Rowerek" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ace Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Miejsce zamieszkania i wzrost sugerują jakieś trystyczne enduro - może Honda Transalp ? Musiałbym to zobaczyć i dotknąć, bo jak na razie jakiekolwiek enduro i podobne no niczym mnie do siebie nie przyciągały Wiele lat przejeździłem na nakedach (miałem same nakedy aż do tego roku bo mi się bardziej podobają) i jeśli się lata głównie trasy a nie po mieście, to nie jest to najlepsze rozwiązanie. A najdłuższą trasę mniej więcej ile nim pokonywałeś?Bo w trasach mi chodzi o to żeby nim nad to morze,mazury czy w góry czyli jakieś 400-600km dało rade bez jakichś bardzo dużych bóli dojechać, nawet już pomińmy bagaże a sam komfort jazdy jaki jest?. W ciągu roku myślę max 2-3 takie wypady bym robił nie więcej. Reszta mojej jazdy była by wokół domu no około do 50km w jedną stronę?Bo wiadomo z kumplami gdzieś pojeździć czy cokolwiek. Więc sugerowana MT07 odpada, to nie jest duże i stabilne moto. I akurat jak na początku mi nie podobały się nakedy to dzięki MT07 je właśnie polubiłem, no nie wiem w sumie czemu ale coś co mi się w niej spodobało xD 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi