Nikita Opublikowano 6 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2016 Hej! Mam pytanie ostatnio dość mocno myślę, rozmawiam z ludźmi i jestem w kropce. Chciałabym jeździć na motocyklu, ale nie czuje się na tyle silna by wyjechać na drogę z tak ogromną maszyną. Nie mam prawka na auto i to też jest pewna przeszkoda. Póki co uwielbiam jazdę (jako plecak, ale to nie to samo...) Chciałabym jeździć na swoim. Myślałam pierw zacząć od czegoś prostego i niezbyt szybkiego. Dlatego ktoś mi radził motorower tylko na dowód mogę jeździć a w przyszłości zrobić sobie prawko i już bym mogła mieć opanowane biegi itp. aby się przesiąść na motocykl. Tylko to czy to dobre rozwiązanie i czy na czwartkowe zloty jakbym podjechała motorowerem dziwnie by to nie wyglądało?? Bo jednak to zloty motocyklistów. Hmmm poradźcie coś. 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gary Opublikowano 6 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2016 Hej, to nie rodzaj/wielkość/moc motocykla czynią z człowieka motocyklistę. W Twojej sytuacji (brak prawka) w grę wchodzi pojemność 50ccm (50 centymetrów sześciennych).Nie powinno to ważyć dużo, może (nie musi) mieć biegi więc opanujesz sobie pracę gaz/sprzęgło/biegi i hamulce. Pamiętaj, że jesli ma być bezpiecznie to jeszcze jakiś moto-ubiór by się przydał:kask (obowiązkowo), rękawice, buty, ochronna odzież (całe moto-ciuchy lub wersje miejsce/cywilne z ochraniaczami). Jeśli nie masz prawka to trzeba ogarnąć przepisy. Są kursy na dwuśladowe pojazdy. Kolega robił sobie taki u Pałgana i jest zadowolony. To nie jest obowiązkowe i nie ma po tym egzaminu ale jeśli nie masz prawka, to uważam to za "must have". Nie słuchaj ludzi nie mających nic wspólnego z motocyklizmem. Oni nie mogą Ci doradzać. Zacznij od tej małej pojemności, nawijaj kilometry. Nie wypuszczaj marzeń, jeździć, jeździć jeździć... jak Ci się spodoba, zrobisz prawko, kupisz coś większego. Powodzenia, wytrwałości... Na forum jest kolega "ktosLDZ", który jezdzi 50ccm i sobie chwali. Może zagadaj do niego w temacie wyboru sprzętu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nikita Opublikowano 6 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2016 (edytowane) ja poważnie do tego podchodzę mam kurtkę motocyklową kask zbieram powoli ciuchy spodnie skórzane też mam ogólnie próbowałam coś na motocyklu kolegi ale ciężko wysoki ja jestem dość niska i tez to problematyczne jest. Ale mam kursy w domu na prawko więc uczę się aby znać przepisy. Póki co ciężko jest ogólnie bo bardzo bym chciała pojechać ale w tym sezonie nie bardzo chciałam pierw zacząć od stroju a potem jakaś maszyna (bezpieczeństwo numer jeden) zbieram wiedzę na temat motocykli itp. nie jest to jakieś widzimisię poważnie do tego podchodzę! wiem że 50ccm wchodzi w grę tylko na dowód (zawsze można zdjąć blokadę :Pi dobić do 80 ) jak już się opanuje tę podstawę . Są ludzie co jeżdżą i mówią że kupowanie motoroweru jest bezsensowne że lepiej zaczekać i kupić motocykl inni zaś mówią że można kupić nabrać pewności i opanować jazdę zawsze można sprzedać i kupić motocykl nawet ten 125 i potem dopiero już te z najwyższej półki no nie wiem jestem szczerze mówiąc rozbita... Edytowane 6 Lipca 2016 przez Nikita (wyświetl historię edycji) 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salat Opublikowano 6 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2016 ja właśnie zaczynałem od 50ccm i nie żałuję, co prawda potem na kursach różnych okazało się że parę złych nawyków nabrałem ale myślę że możesz obserwować tematy o mikro szkoleniach dla 125 jakie prowadzi od czasu do czasu MotoTomasz.i wziąć w takim szkoleniu udział. Generalnie jets to całkiem fajny sposób na rozpoczęcie przygody z dwoma kołami 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kande Opublikowano 6 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2016 Ja też zaczynałam na 50tce i jestem pewna że gdyby nie to, to napewno tak łatwo później nie zrobiłbym prawa jazdy. To na pewno nie jest strata czasu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafalek_s Opublikowano 6 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2016 Jak masz kurtkę i kask, to jeszcze rękawice są konieczne. Masz kogoś kto by Ci doradził przy zakupie jakiegoś moto? A może masz jakiś ulubiony model klasy 50ccm? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marr Opublikowano 6 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2016 Ja bym jednak proponował zrobić kurs na kategorię AM (mniej niż połowa ceny kursu kat. A). Jazda po drogach bez znajomości przepisów drogowych to nie jest dobry pomysł. Nie mając prawa jazdy ani doświadczenia z jednośladami będziesz musiała jednocześnie uczyć się zachowania na drodze i techniki jazdy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebol Opublikowano 6 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2016 Chyba większość z Nas zaczynała od motoroweru ,niczym to nie ujmuję a szkoli obsługę w operowaniu sprzętem i zapoznaniem się z techniką .Powoli schodkami do przodu .Tak jak pisze @marr mile widziane liźnięcie przepisów w między czasie ,aby było miło i bezpiecznie .Przy prędkości motorowerka widzi się dużo więcej znaków hehehee ale to zaleta a nie siara Latając na plecaczku również można obserwować i wyciągać wnioski ,chyba że latanie powyżej 200km/h to wtedy tylko więcej mamy do czynienia z wiarą niż z wiedzą hehehehe..Sporo osób lata na bzyczkach i są zadowoleni,tym bardziej ,że teraz to nie ma jak w komarku max 45km/h tylko 80km/h 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nikita Opublikowano 6 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2016 Rękawice mam na oku więc już sukces czyli mówicie że to nie jest lipa pomykac na motorowerze extra ze tak myślicie a z kursem może i jest w tym racja bo faktycznie nie pewnie się czuję aby wyjechać na drogę dopiero spełniam swoje marzenia chce stopniowo na nie skakać na głęboką wodę.póki co jestem przezucanym plecakiem hmmmmm.... jak ktoś weźmie to wezmie😆co zrobic dlatego zależy mi na swojej maszynie 😊 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karolka Opublikowano 6 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2016 (edytowane) Ja też radziłabym iść najpierw na prawdziwy kurs. Masz 26 lat, tak? To może lepiej idź na typowe prawko A1 czy A2? A2 chyba, bo to jest od 18 lat (nie jestem pewna). Szczególnie jak piszesz, że niepewnie czujesz się na drodze. Jazda jazdą, ale to przepisy i odruchy/nawyki na motocyklu są najważniejsze. I jeszcze głowa na karku, ale po wpisach widzę, że chyba z tym wszystko ok Pozdrawiam. Edytowane 6 Lipca 2016 przez Karolka (wyświetl historię edycji) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karwoj25 Opublikowano 7 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2016 Masz 26 lat, tak? To może lepiej idź na typowe prawko A1 czy A2? A2 chyba, bo to jest od 18 lat (nie jestem pewna). A po co jakieś A2, skoro w tym wieku robi się pełne A i jest spokój? Tym bardziej, że dla kategorii A2 motocykl jest ten sam co dla pełnego A. 2 Cytuj GS500 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafalek_s Opublikowano 7 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2016 (edytowane) Dla mnie wybór masz taki: 1. Kupić bzyka 50ccm i śmigać. 2. Iść na kurs kat. A, pojeździć motorem kursowym, zdać i zdecydować co dalej. Moim zdaniem w Twoim przypadku zabawa w A1, A2 itp. nie ma sensu. PS. A jak u Ciebie sprawa z kat. B? Planujesz zrobić? Edytowane 7 Lipca 2016 przez rafalek_s (wyświetl historię edycji) 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karolka Opublikowano 9 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2016 A racja, racja. Myślałam, że aby zrobić kategorię A to trzeba mieć wcześniej jakiekolwiek prawo jazdy na motocykl. No to wybór - albo mały śmig albo duży śmig 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi