Skocz do zawartości

wydarzenie_FLM_Tuchola.png

Zapraszamy na Zlot Forum Łódzkich Motocyklistów  - więcej informacji tutaj.

Skrzywiona Kierownica

Rekomendowane odpowiedzi

RomanoItaliano
Opublikowano

Witam ,posiadam Junaka 126 i podczas wczorajszej jazdy wywaliłem się i nic wielkiego się nie stało tylko ,że kierownica przesunęła się w lewo 2-4 cm (koło się nie przesunęło). Chciałbym się dowiedzieć jak ją wyprostować ,bo w naprawach motocykli jestem zielony.

Wysłane z mojego HTC Desire 620 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Na początek polecam dział POWITALNIA.

Opublikowano

Kolega rafalek_s dobrze pisze. Najpierw powinieneś tam zawirta.

A teraz próbując odpowiedzieć ci na pytanie, "prostowanie"/ kształtowanie ponowne kierownicy to nie jest taka prosta sprawa. Przede wszystkim dlatego że kierownica w motocyklu jest mocowana w określony sposób i ponowne jej odkształcenie można uzyskać utrzymując to samo miejsce mocowania. Jeśli chodzi o samo przywrócenie podobnych pochyleń ja zrobił bym to za pomocą dźwigni (jakiejś rury o większej średnicy) próbując podgiąć w oczekiwaną stronę. Oczywiście manetki, wszystkie przełączniki ect. bym rozebrał, a rurę nakładał bezpośrednio na kierownicę + jakaś guma aby jej zbytnio nie po kaleczyć.

Lecz jeśli kierownica już kilkukrotnie była tak gięta to nie oczekuj zbyt wiele tylko ją wymień. Podczas wypadku bądź dzwona ludzkie ręce zaciskają się na kierownicy. Nie było by najfajniej jeśli jedna z manetek by została Ci w dłoni, a ty byś poleciał przez to do przodu.

Można kombinować tylko zawsze patrz na swoje bezpieczeństwo.

Opublikowano

Miałem podobnie i nie bawiłem się w prostowanie bo zawsze jest to ryzyko o którym pisze Stefan, a dodatkowo możesz zamiast wyprostować to skrzywić w innym miejscu. Nowa kiera to nie jest wielki wydatek zwłaszcza że w tym Junaczku masz zdaje się standardową kierownicę. Ja bym ci polecił wymierzyć i poszukać na alledrogo, a nuz pasuje od MZ a te można kupić poniżej 100 zł

Opublikowano (edytowane)

szukanie oszczędności w tym przypadku to jak szukanie śmierci

to nie są jakieś niesamowite kwoty abyś musiał prostować kierę

a ta oszczędność zemści się w najmniej odpowiednim momencie

tak zazwyczaj bywa...

... to tak troszkę jak z praniem prezerwatyw i używaniem jeszcze raz bo za pierwszym nie pękła i jest ok...

Edytowane przez adek (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Serio uważacie, że stalowa rura pęknie przy takim prostowaniu? To nie jest element odlewana, ta kiera została zrobiona właśnie przez wygninanie, więc jeżeli jest to twoja pierwsza gleba, to idź za radą Stefana i naprostuj ją sam.

RomanoItaliano
Opublikowano

Kolega rafalek_s dobrze pisze. Najpierw powinieneś tam zawirta.

A teraz próbując odpowiedzieć ci na pytanie, "prostowanie"/ kształtowanie ponowne kierownicy to nie jest taka prosta sprawa. Przede wszystkim dlatego że kierownica w motocyklu jest mocowana w określony sposób i ponowne jej odkształcenie można uzyskać utrzymując to samo miejsce mocowania. Jeśli chodzi o samo przywrócenie podobnych pochyleń ja zrobił bym to za pomocą dźwigni (jakiejś rury o większej średnicy) próbując podgiąć w oczekiwaną stronę. Oczywiście manetki, wszystkie przełączniki ect. bym rozebrał, a rurę nakładał bezpośrednio na kierownicę + jakaś guma aby jej zbytnio nie po kaleczyć.

Lecz jeśli kierownica już kilkukrotnie była tak gięta to nie oczekuj zbyt wiele tylko ją wymień. Podczas wypadku bądź dzwona ludzkie ręce zaciskają się na kierownicy. Nie było by najfajniej jeśli jedna z manetek by została Ci w dłoni, a ty byś poleciał przez to do przodu.

Można kombinować tylko zawsze patrz na swoje bezpieczeństwo.

Dzięki tylko nie wiem czy mnie dobrze zrozumiałeś ,bo ja się pomyliłem i nie skrzywiłem ,tylko ją przesunąłem i czy tego się nie da jakoś dokręcić ,bo przy kierownicy są różne śruby.

Opublikowano

Dzięki tylko nie wiem czy mnie dobrze zrozumiałeś ,bo ja się pomyliłem i nie skrzywiłem ,tylko ją przesunąłem i czy tego się nie da jakoś dokręcić ,bo przy kierownicy są różne śruby.

W takim razie wrzuć fotkę, żebyśmy wiedzieli jak to wygląda, bez tego to możemy tylko gdybać

RomanoItaliano
Opublikowano

W takim razie wrzuć fotkę, żebyśmy wiedzieli jak to wygląda, bez tego to możemy tylko gdybać

81316094ee6c2003276fb2f6b2138d0f.jpg1d27e3cfb4864e0be969495f4f4954f5.jpg0ae80cc78cb62f19b4450525dee1495f.jpg

Opublikowano

Czyli ta kierownica przesunęła Ci się w mocowaniu? Tzn. mocowanie trzyma na tyle słabo, że kiera się przesunęła podczas upadku? Chcesz poprawić jakoś to mocowanie?

Opublikowano (edytowane)

Kuchnia, Panowie nie ma co siać paniki. Zdejmij te 4 kapselki na środku kierownicy, poluzuj pod nimi śruby, ustaw kierownice jak potrzeba, dokręć porządnie i lataj.

Edytowane przez mih00 (wyświetl historię edycji)
RomanoItaliano
Opublikowano

Kuchnia, Panowie nie ma co siać paniki. Zdejmij te 4 kapselki na środku kierownicy, poluzuj pod nimi śruby, ustaw kierownice jak potrzeba, dokręć porządnie i lataj.

A to jakoś te kapselki trzeba podwarzyć czy normalnoe jakimś kluczem?

Opublikowano

To są pewnie plastikowe zaślepki, które są "na wcisk". Pewnie trzeba je podważyć. Pod mini pewnie będzie śruba na imbus albo na klucz sztorcowy. Pokombinuj.

Jak się boisz, nie wiesz jak, czujesz że nie dasz rady, nie masz narzędzi to zawsze pozostaje warsztat. Ta naprawa wydaje się tak prosta, że nie ma o czym pisać.