Skocz do zawartości

Niedzielna Szkoła - Czyli Jak Zejść Na Kolano By Nie Skończyło Się Raną!

karpiu

Rekomendowane odpowiedzi

7 minut temu, Marttino napisał:

Fajny ten amortyzator skrętu 

Generalnie polecam serie filmików Dave Moss. Spora garść wiedzy o zawieszeniu i ustawianiu. Niektóre sąniestety płatne, ale starsze z przed 6lat+ są całkiem bezpłatne. Jednak jak ktoś znajdzie setup swojego motocykla to warto zapłacić moim zdaniem te 5zł za filmik.

...You can be better than that..

╭〔︶︵︶〕

• 1 miesiąc temu...

Angielski wymagany.
Przypomnienie małe po sezonie, bo wczoraj śniegiem sypało i kaczki odlatywały ;)

╭〔︶︵︶〕

Dnia 1.09.2017 o 12:58, Piuriel napisał:

Proste. Nie hamować w zakręcie i nie przymykać gazu.

Dobra , dobra ale pokonywanie zakrętu z krechą nie jest takie łatwe. Zbyt miękkie opony, ciepło , trochę gazu i koło ucieka. Chyba drugi przykład był dobry jak motoman przygotował się do ślizgu w zakręcie i zostawił krechę. Ach tylko pomarzyć.

large.593303dbf0906_NapisthebeginerR.jpg.d8326e9181116ec3f6b8722b716ec5c8.jpg

Dokładnie. W Zakręt wchodzimy z taką predkością jaką wcześniej sobie zaplanowaliśmy. Ustawianie moto poslizgiem do zakrętu żeby go zacieśnić to już wyższa szkoła jazdy :smile:

• 1 miesiąc temu...

No fajny filmik :smile: Rossi jaki młodziutki ;) podobało mi się o hamowaniu, fajnie widać jak wtedy zawieszenie pracuje... Jakoś na hamowaniu zawsze mało się skupiałem a to jednak istotny element.

...

Dokładnie. Ten filmik ma duże odniesienie, bo uzywa motocykla bez wspomagaczy. Takiego na jakim wiekszosc z nas jezdzi. Bez kontroli trakcji, abs itp.

╭〔︶︵︶〕

Na pewno nowa pozycja ze względu na zmianę sprzętu spowoduje powrót do podstaw u mnie więc jadę na Kulikowisko z @OSK TURBO Pabianice

jak tylko się pojawią terminy. Potem klasycznie, jak najwięcej wyjazdów na tor i szlifowanie techniki, szkolenia itp. Bardzo chętnie jakiś wypad zaliczę również na winkle gdzieś. :smile:

╭〔︶︵︶〕

I właśnie tu jest problem. Chciałem CBR F4i ale siedziałem na takiej i podobno wyglądam śmiesznie. CBF1000 też mi się podoba. I cały czas po głowie chodzi mi Bandit 1250. 

Na to co sobie wymarzylem póki co po prostu mnie nie stac. A mówię tu o nowym MT09.

Szfagier mój ma F4i. Myślę, że możemy się zgadnąć jakiegos dnia po świętach i sobie usiądziesz.

CBF miłe moto, ale Tobie bardziej pasuje naked. A kawa z800 ?

╭〔︶︵︶〕

Piuriel, miałeś na myśli kawasaki z 800 czy z750? Tak czy inaczej to już sporo wyższy budżet niż 12 k. 

Karpiu, a myślałeś o Suzuki gsr? W tej cenie już możesz wyhaczyc fajne egzemplarze ale mocą toto nie powala. Jakbyś chciał się jeszcze do f4i przymierzyć to zapraazam. Za 12 tys kupisz już egzemplarz z ostatniego roku produkcji 

Raczej właśnie z750. Można kupić ale coś ok 2004 - 2006 roku.

Gsr jest piekny ale chciałbym 750 a to już przekracza mój budżet :smile:

Odezwę się po świętach i podjade żeby się z cbr przymierzyć. 

• 1 miesiąc temu...

Warto posłuchać jak Dave mówi co trzeba robić na motocyklach "for big boys" :smile:

Angielski wymagany.

╭〔︶︵︶〕

• 4 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Nie wiedziałem gdzie to wrzucić, ale chyba tu pasuje najbardziej.

DYkDBERX0AAmOCu.jpg

Mamy tutaj kolejny styl jazdy. Motocykl maksymalnie prostowany a zawodnik zwiesza się z niego zamiast robić jakieś chore kąty złożenia w zakręcie.
Ja tu widzę same zalety, bo mamy więcej trakcji a co to daje to chyba nie trzeba tłumaczyć..
Co ciekawe w pewnym sensie tego stylu uczą na Kulikowisku :biggrin:

╭〔︶︵︶〕

Mega fota można mu dane z wyświetlacza sczytać :smile:

SSN Szybko Spranie Niebezpiecznie

• 2 miesiące temu...
Szkoła Motocyklowa Turbo

Motocykliści giną bo nie potrafią hamować a co dopiero ominąć przeszkodę w trakcie hamowania to bardzo trudny temat i trzeba dużo ćwiczyć.

Polecam wszystkim motocykl z ABS to świetne rozwiązanie szczególnie dla niedoświadczonego motocyklisty :D 

• 2 miesiące temu...