Skocz do zawartości

Obrotomierz Faluje Cbr 125

leniuchmichał

Rekomendowane odpowiedzi

CBR 125, od jakiegoś czasu w zakresie obrotów 7-12 tyś faluje mi wskazówka obrotomierza. no mega upierdliwe :smile:

Silnik się dobrze wkręca na obroty nic nie przerywa a wskazówka nie może się zdecydować jaką wartość pokazać

Przeczyściłem 90% wtyczek i złączek i bez efektu. Miał ktoś podobne doświadczenia ??

Chciał bym wyeliminować wszystkie opcje zanim zakupie zestaw wskaźników.

SSN Szybko Spranie Niebezpiecznie

a sprawdzałeś  może kompresję? Może tutaj zaczyna się coś dziać, btw falowanie jest na zimnym czy ciepłym silniku

Masz jakąś sprawę to napisz. Chcesz hejtować? To się bujaj.. 

Falowanie jest tylko na obrotomierzu silnik jest ok. występuje w zakresie 7-10 tyś obrotów. Silnik się wkręca idealnie a wskazówka pokazuje co chce

Lata jak prędkościomierz w maluchu :smile: może to lepiej zobrazuje sytuacje :smile:

Dziś wyjmę obrotomierz z obudowy i wypsikam go jakimś kontaktem, może podczas mycia myjką ciśnieniową gdzieś woda wlazła i zaśniedziało coś

• 1 miesiąc temu...

Czy mógłbyś powiedzieć co było przyczyną bo w moim pojeździe dzieje się coś podobnego. I krew mnie zalewa jak widzę żyjący sobie własnym życiem obrotomierz.

Nie dam 100% ale powodem falowania jest uszkodzony silniczek obrotomierza. Obrotomierz nie jest połączony linka z silnikiem :P układ scalony odczytuje impulsy i przekłada je na prąd który obraca silniczek. Prawdopodobnie silniczek sie uszkodził. W moim moto mam problem z drżeniem prędkościomierza.

...

:smile:

Nauczyłem się z tym żyć. Ale tak jak pisał @Rogal jest coś jest z elektronika obrotomierza. Mam żarówkę do wymiany, a w tym modelu bez zdjęcia licznika operacja ta jest ciężka do wykonania. Więc przy okazji psiknę jakimś cudownym środkiem smarująco penetrującym na elektronikę obrotomierza i zobaczymy czy się polepszy czy się %^&*!*&^

Dam znać o efektach

Edytowane przez leniuchmichał (wyświetl historię edycji)

Mlody125 dobrze kojarzę ze jeździsz rometem? Jeżeli tak to niestety w tych pojazdach to norma.

Widać niestety tak. Cóż, zapytałem bo "a nóż, widelec" jakiś amerykański naukowiec odkrył sposób na tę usterkę.

to może mi ktoś podpowie.. :P

u mnie za to dzieje się tak - przebieg całkowity znika, dzienny zostaje (albo i nie.. różnie bywa). ale nie to najzabawniejsze

obrotomierz przestaje działać

prędkościomierz.. cóż. z gpsem 199 *oczywiście po niemieckiej autobahnie*, prędkościomierz pokazywał jakieś heh, 85-90 o ile dobrze pamiętam. 

ktoś coś? :biggrin:

"proste drogi są dla szybkich motocykli, kręte dla szybkich motocyklistów"

SV1000S

icon3.png