Żółtodziub_Z_Łodzi Opublikowano 8 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2016 Hej! Planuję w tym roku zakupić pierwszy motocykl. Nie ukrywam, że chciałbym choppera lub cruisera. I mam do Was prośbę. Co doradzacie na początek? Jaką pojemność silnika, którą markę? Nie ukrywam, że nie chciałbym na początku czegoś, czego nie będę w stanie opanować. Z góry dziękuję za wszelkie opinie i podpowiedzi 0 Cytuj
StefanPL Opublikowano 8 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2016 Podstawowy błąd, masz prawko? jakie maszyny ci sie podobają, jak tak w ciemno to polecam yamahe virago 535 0 Cytuj
Burza Opublikowano 8 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2016 Cześć. Poszperaj na forum, ten temat się przewija. Generalnie to podaj ile masz wzrostu i wagi. Osobiście jeżdżę 3-ci sezon Virago 535 i jest to moje pierwsze moto. Sprzęt nadaje się do miasta ze względu na swoje gabaryty, można między autami się przeciskać, co o moim nowym nabytku nie da się powiedzieć, szczególnie jak są założone kufry (GS 1150). Dłuższe trasy po kiepskich asfaltach są męczące, po szutrach raczej nie polecam. Mam 185cm wzrostu i 90kg, jeśli jesteś wyższy to może poszukaj Intrudera. Żywotność Yamahy jest bez zarzutu. Pozdro 0 Cytuj
AndrzejM Opublikowano 8 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2016 Parametry moje jak kolegi powyżej. Jeżdżę Virago 750, sprawdza się wszędzie (trasa i miasto), ale za rok, dwa lub trzy zmienię na coś większego ( chyba ) 0 Cytuj Nie spieszy mi się, ale lubię jeździć
Sulik Opublikowano 9 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2016 Vulcan 900, Virago, Honda Shadow 750. To jest chyba złota trójca pierwszych cruiserów dla początkującego. 0 Cytuj
Żółtodziub_Z_Łodzi Opublikowano 10 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2016 Mam 175 cm wzrostu i ważę 80 kg. Bardzo podoba mi się Honda VTX, ale nie wiem czy na początek nie będzie to za mocna maszyna dla mnie. Prawko jest w trakcie robienia. Jak dobrze pójdzie to lipiec-sierpień będzie (mam nadzieję) Będę jeździć na pewno w dłuższe trasy jak już nabiorę doświadczenia więc zależy mi na wygodzie i niezawodności. 0 Cytuj
Sulik Opublikowano 10 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2016 (edytowane) 172 / 74 jeździłem na vtx 1300 i odradzam. Sam się przymierz i spróbuj oczywiście ale dla mnie ta maszyna ma fatalne hamulce (pojedyńcza tarcza), i jest bardzo mało zwrotna w porównaniu ze Yamahą Strykerem (w Europie to chyba XVS1300) w tej samej klasie.o VTX1800 bym zapomniał przy twojej masie. Jest zdecydowanie za ciężką jednostką dla naszych gabarytów (również mówię ze swojego doświadczenia). Przymierz się do Kawasaki Vulcan Mean Streak 1600 (1500 ma dużo zawodnych modeli, 1600 jest poprawiony) - nie wiele większa masa od Hondy, lepsze osiągi, troszkę bardziej sportowy charakter silnika, doskonałe zawieszenie i super podwójne hamulce. Świetnie się prowadzi i można dostać go w dobrych pieniądzach. Edytowane 10 Czerwca 2016 przez Sulik (wyświetl historię edycji) 0 Cytuj
Fizyk Opublikowano 10 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2016 Przymierz się drag stara 1100 Przy twoich gabarytach akuratny i moc do ogarnięcia 0 Cytuj
Żółtodziub_Z_Łodzi Opublikowano 10 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2016 Dzięki Wam za wszystkie porady Wybór będzie ciężki. Tyle świetnych maszyn... trzeba wygrać w totka 0 Cytuj
Sulik Opublikowano 10 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2016 Mój szef miał w garażu miejsca parkingowe: Poniedziałek, Wtorek, Środa... etc. Na każdym inny motocykl. No ale właśnie... albo w totka albo ukraść 0 Cytuj
Fizyk Opublikowano 11 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2016 Nic nie mówiłeś o ograniczeniach budżetowych Z tańszych sprzętów poszukaj czegoś w pojemności 800 Ja zaczynałem od suzuki maraudera i bardzo dobrze wspominam opinie w waleniu się w zakręt i wężykowaniu są mocno przesadzone. Kupując coś poniżej 1litra pamiętaj jednak aby mieć na uwadzę moc danej maszyny bo zdarzają się muły które po sezonie będziesz chciał wymienić 0 Cytuj
StefanPL Opublikowano 13 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2016 I tu ciekawostka, jak chcesz ładne i dopracowane moto to kolega z forum chce sprzedać swoją shadow'kę bo planuje wymianę http://motocykle-lodz.pl/topic/11805-honda-shadow-vt750-c2-ace/ 0 Cytuj
Żółtodziub_Z_Łodzi Opublikowano 13 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2016 Nic nie mówiłeś o ograniczeniach budżetowych Niestety Bill Gates stwierdził, że jednak nie jestem jego synem i nie da mi kieszonkowego Myślę o jakiejś maszynie do 6-8 tysi 0 Cytuj
Sulik Opublikowano 13 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2016 (edytowane) Myślisz o VTXie i chcesz go kupić za "do 8 tyś" ? To chyba mało realne. w takim budżecie to chyba tylko virago 535. albo vulcan 800. ale na bank będą "do roboty" Edytowane 13 Czerwca 2016 przez Sulik (wyświetl historię edycji) 0 Cytuj
StefanPL Opublikowano 13 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2016 Przyznam się ze z tym "do roboty" to na dwoje babka wróżyła, przede wszystkim dla tego ze jeżeli dobrze ocenisz/ktoś znajomy się zna/ mankamenty i cena jest adekwatna to lepiej się na tym wychodzi oczywiście nie finansowo, a pod względem użytkowym. Potwierdzam to na swoim przykładzie bo po kupnie moto robiłem hamulce razem z tarczami i serwis zawszenia. Teraz mam pewność ze wszystko jest ok. Zanim znajdziesz dobry egzemplaż nie odpicowany specjalnie z niską ceną to trochę jeszcze ci sezonu minie 0 Cytuj
Fizyk Opublikowano 13 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2016 W tym budżecie przychodzi mi do głowy sprzęt mojego brata tj. Kawasaki EN 500 sprzęt leciwy ale żwawy i wszystko cyka jak należy a nosi się z zamiarem sprzedaży więc jak byś był zainteresowany to na priv mogę Ci dać do niego telefon Jeszcze na kask i ubiór powinno wystarczyć 1 Cytuj
Burza Opublikowano 14 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2016 Za jakieś 2 tygodnie, jak moje drugie moto wyjedzie z serwisu, to Virago 535 idzie na sprzedaż. 0 Cytuj
Żółtodziub_Z_Łodzi Opublikowano 14 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2016 Dzięki Muszę przemyśleć na spokojnie. Niestety budżet początkowy wielki nie jest, ale i wymagań nie wiadomo jakich nie mam. Po prostu chcę cieszyć się jazdą 1 Cytuj
Romson Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Nie patrz na wagę moto, ważne żebyś nóżkami sięgał do gruntu. Pierwszym moim motorem po kursie na prawko, był Intruder 1500 VL. Po kilku dniach nie czujesz wagi, szczególnie podczas jazdy. 0 Cytuj
KosaEzg92 Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Przez rok chyba podjął decyzję 😊 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi