Skocz do zawartości

wydarzenie_FLM_Tuchola.png

Zapraszamy na Zlot Forum Łódzkich Motocyklistów  - więcej informacji tutaj.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

kolega szuka małego viadra. W łódzkiem dość trudno o ten sprzęt. Znalazł 3 ogłoszenia:

http://otomoto.pl/oferta/honda-varadero-honda-varadero-125-xl-kat-b-2004r-ID6yl0X9.html#fb7b8ba762

http://otomoto.pl/oferta/honda-varadero-xl-125-kat-b-2008r-wtrysk-ID6yocZB.html#fb7b8ba762

O tym WM Motors z Emili, znalazłem nieco niepokojący wątek:
http://motocykle-lodz.pl/topic/10219-kupno-uszkodzonego-motocykla/?hl=emilia

Nie znam Hondy ani modelu, więc na zakup będzie trzeba wynajać mechanika aby obejrzał temat i zminimalizował ryzyko kupienia miny.

Czy ktoś słyszał o tym sprzedawcy?

http://otomoto.pl/oferta/honda-varadero-xl-125-v-niemcy-model-2007-niemcy-1-wl-ks-serwisowa-tip-top-ID6yoMkF.html#fb7b8ba762

pozdrawiam,

gary

Opublikowano (edytowane)

jak kupowalem swoje pierwsze moto wlaśnie w emili to byłem zielony w moto, znajomy który ze mną jechał tez tylko troche się znał (czy nawet mniej niż trochę).

Temat, który linknales jest mój, to co moge dopisać już po czasie użytkowania:

1. Żona sprzedawcy ma swoją kancelarię, założyli sobie taką tam "spólkę rodzinną". Mąż handluje, żona odpowiada na pisma :smile:

2. W moim moto wszystko bylo malowane (zbiornik też, zresztą był nawet trochę "korygowany", wlew paliwa nie do końca pasował, minimalne różnice) i beznadziejnie lutowane (po taniości). Oczywiście o tym przekonałem się po pierwszym szlifie (szlifie, nie gongu :smile: ) jak zawiosłem do malowania plastiki. Wszelkie możliwe uchwyty zegarów były lutowane. Lusterka i klamki wymienione (nie zwróciłem uwagi, ładnie wyglądały więc jako amator stwierdziłem - ok).

3. Elektryka również robiona dziwnie, już nie pamiętam szczegółów ale mechanik u którego serwisowałem, stwierdził że coś tam było grzebane.

4. Przegląd jest robiony na lewo, ja jeszcze amator uwierzyłem że niedziałające światełka to kwestia "stojącego" długo motocykla. Pomijając świało z Anglii ten motocykl nie powinien przejść przeglądu (głównie światła migaczy i stopu). Niby pierdoły, ale wystarczające aby przeglądu nie przejść. Ja swojego przeglądu na tym motocyklu nie robiłem.

Do tego podczas rejestracji musiałem wracać do nich po nowy wypis z przeglądu, bo był błąd na karcie przeglądu który dostałem od sprzedawcy.

5. Motocykle są w większości niezarejestrowane, więc z jazdą próbną też jest różnie. Na jednym z pism dostałem informację ze ja (kupujący) miałem rozruch motocykla więc nie ma mowy o wadach ukrytych, mimo że rozruch to tylko uruchomienie motocykla na słoneczku. Swoją droga - gdy już było nieco zimniej, motocykl nie odpalał. Do robienia była linka ssania,gaźniki i coś tam jeszcze (na ciepło to każdy odpali B) )

6. Do tego kwestia zaniżonej faktury i "napalenia się" na kupno z mojej strony.

Jesli się zdecydujesz, bądź przygotowany że faktura będzie zaniżona (podkreślam, o tym dowiedziałem się już w dniu przywiezienia motocykla i właściwego zakupu, cena i tak była taka sama jak na olx) i dobrze udokumentuj wniesioną kaucję, tak z "ostrożności".

Ty doświadczenie pewnie już jakieś masz, do tego ja na forum zarejestrowałem się po kupnie motocykla. Nie mówię, ze tam wszystkie sztuki są jakieś słabe, ale uważałbym.

Ja popełniłem chyba wszelkie możliwe błędy amatora, ale człowiek uczy się na błędach.

Sam motocykl jeździł prosto, hamował itp itd, ale wtopiłem trochę kasy i ten motocykl nie był warty swojej ceny, tyle wiem.

Z mojej strony proponuję Ci zarejestrować się na fb Varadero 125, jak będe w domu mogę dać linka. Jestem tam i co jakiś czas ktoś wkleja swoje wiadro, wyglądają na znaaaacznie lepsze (choć fakt, też nie z Łodzi)

Edytowane przez Darek_Lodz (wyświetl historię edycji)
Opublikowano (edytowane)

Hej Darek, 

wielkie dzięki za tak obszerną odpowiedź. Na moto nie jeżdże od wczoraj ale Hondy i tego modelu nie znam więc mogę ogólnie popatrzeć. Z tym forum Viadra, to już namierzone, kolega się zarejestruje.

Sam mam dwie sztuki od "forumowiczów" i to chyba najlepsza (choć nie 100% gwarancja). Ładna jest ta w Błaszkach. Może ktoś coś napisze o sprzedawcy.

Edytowane przez gary (wyświetl historię edycji)
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Pojechaliśmy do WM-Motors, ocenić moto, nie człowieka bo to tego trzeba czasu ;-)

http://otomoto.pl/oferta/honda-varadero-honda-varadero-125-xl-kat-b-2004r-ID6yl0X9.html#fb7b8ba762

Moto prezentuje się lepiej niż na fotkach. Była glebka na prawej stronie, brakuje wypełnienia pod zegarami, prawego lusterka i czasem nie działa przełącznik kierunków.

Poza tym, trudno było się do czegoś doczepić. Jazda testowa wypadła pomyślnie. Kapcie z 2015. Jeśli nie ma tam jakiegoś ukrytego wała to dokonaliśmy dobrego zakupu.

Sprzedający w tej cenie przygotowuje moto do rejestracji w PL, zmienia olej + filtr, zakłada nowe lusterka i przywozi moto do Łodzi.

Poczekamy, pojeździmy, zobaczymy.

• 1 rok później...
Opublikowano

@garyi jak wyglądała sprawa z fakturą, również zaniżona? czy możesz coś powiedzieć więcej po roku od kupienia? 
Również mam upatrzony motocykl od tego handlarza, jedyna wada to lewy kierunek nie zawsze zaskoczy (miał to naprawić), oraz co mnie najbardziej kuje to, że chce kombinować na fakturze i u mnie..

Opublikowano

Kierunek faktycznie naprawił więc tutaj OK. Czy olej faktycznie wymieniony - jak to to rozsądnie sprawdzić? Jak będę kontaktował się z kolegą, który ujeżdża to wiaderko to zapytam jak ostatni serwis wypadł.

Z tym zaniżeniem na fakturze to ryzykujesz tyle, że jeśli będzie wał, a Ty udowodnisz mu (przed sądem?) że to ukrył to dostaniesz tyle kasy ile na fakturze, a nie tyle ile przekazałeś do ręki. Generalnie teksty jak to u handlarza (po zakupie) - szybko szybko, bo ja nie mam czasu itd. ;-)  

Opublikowano

@gary dzięki za odpowiedź. Będę bardzo wdzięczny za info od kolegi, dzisiaj chciałem dokończyć deal.