Skocz do zawartości

wydarzenie_FLM_Tuchola.png

Zapraszamy na Zlot Forum Łódzkich Motocyklistów  - więcej informacji tutaj.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Siema,
Szukajka nie pokazała mi takiego tematu więc zakładam.
Wymieniłem oponkę przód i chciałem się dowiedzieć czy są jakieś techniki docierania, bo to jest cholernie śliskie cholerstwo..
Coś na necie czytałem, że niektórzy domykają nową oponę papierem sciernym na mokro.. Nie wiem co o tym sądzić jak mam być szczery.
Jakieś własne doświadczenia, rady?
Wiem, że po prostu jeździć ostrożnie i powoli docierać, ale czy macie jakieś "patenty" na przyspieszenie tego procesu?

Dodam, że w moim przypadku opona przednia jest nowa.

Edytowane przez Piuriel (wyświetl historię edycji)

...You can be better than that..

╭〔︶︵︶〕

Opublikowano

Kiedyś jedną oponę starłem lekko papierem ściernym, ale w sumie nie wiem po co :smile: w sezonie zużywam kilka sztuk, jak założę nową to dwa kółka na spokojnie a potem juz ogień :smile:

Opublikowano (edytowane)

Na mokro???? :laugh2:  Pewnie ktoś użył zbyt drobnego papieru i mu guma z opony papier zakleiła, to se w wodzie moczył, jak amelinium :laugh2: Jak chcesz trzeć to gruby papier, powiedzmy 100 i wjo. Nowe gumy fabrycznie pokryte są jakimś gów..em, dlatego śliskie są. 

Edytowane przez Dawid Xrv (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Kiedyś jedną oponę starłem lekko papierem ściernym, ale w sumie nie wiem po co :smile: w sezonie zużywam kilka sztuk, jak założę nową to dwa kółka na spokojnie a potem juz ogień :smile:

Hehe, ale ja mam nieco inne moto i nie zrobię sobie paru kółek na dotarcie.

Tak się zagłębiłem w temat i chyba po prostu cierpliwie ją dotrę. Po ok 200km domknę papierem jak będzie trzeba i tyle.

╭〔︶︵︶〕

Opublikowano

A gdzie w lodzi zamykasz ta oponke?:smile:

Wysłane z mojego GT-P5200 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

pewnie na rondach na dellu ;)

Części do samochodów osobowych i dostawczych | Allegro

Opublikowano (edytowane)
A gdzie w lodzi zamykasz ta oponke?

W garażu ...papierem ściernym  ;)

Edytowane przez michal_lc4 (wyświetl historię edycji)

Supermoto se kupili... Terrorysty je&ane...  :P   SUPERMOTO LDZ
       Inspekcja Rowów Przydrożnych   :riding:                                                                          https://web.facebook.com/MM-Garage-1003360043043536/?ref=aymt_homepage_panel

Opublikowano

Dzięki matthewspl. Miałem na myśli, że nie zrobię sobie dwóch kółek i po sprawie jak na SM. Temat załozyłem, ponieważ byłem zaskoczony jak bardzo śliska była ta opona na początku. Dotknąłem hamulca i ją zblokowało co dosyć mocno zachwiało moją wiarę w siebie.

Cierpliwie się dotrzemy z tą oponą. Już wiem co i jak :smile: 

╭〔︶︵︶〕

Opublikowano

No i o tym mówię, że się nie da w moim przypadku dotrzeć jej na torze, bo nie mamy toru :biggrin: 

╭〔︶︵︶〕

Opublikowano

No i o tym mówię, że się nie da w moim przypadku dotrzeć jej na torze, bo nie mamy toru :biggrin:

Nie musisz jechać na tor, wystarczy parking pod tesco, albo przejedź się na treningi gymkhany i będziesz miał po kłopocie. Zresztą na torze jak przesadzisz, to cię pociągnie po kieszeni, a na parkingu to ucierpią tylko crashpady.

Opublikowano

Właśnie powoli do tego dochodzę. Zrobiłem nim dopiero jakieś 1200km a wcześniej miałem pod d*pą jakieś crossówki i inne z szeroką kierownicą oraz pozycją jak na koniu. 

Będzie dobrze. Dzięki za rady  :cheers:

╭〔︶︵︶〕

Opublikowano

Będzie czas i okazja do rozwinięcia tematu to zagaję, bo widziałem Twoje opony :biggrin: Docięte jak po California SBK school  :riding:

╭〔︶︵︶〕

Opublikowano

gymkhane polecam do domykania opon :P i pokonywania własnych oporów przed złożenieniem motocykla przy niedużej prędkości :smile:

"proste drogi są dla szybkich motocykli, kręte dla szybkich motocyklistów"

SV1000S

icon3.png

Opublikowano

Matthewspl. Załamać to ja proponuje się nad zrozumieniem czytanego tekstu :biggrin: Gdzie niepisałem że papierem dociera, domyka się oponę? Pisałem o usuwaniu powłoki która którą pokryte są nowe opony.

Opublikowano

Opony Continental tak jak moje roadattack 2 evo fabrycznie są pozbawione tej powloki. Pamiętam ze jedynki jeszcze ja miały. Ronda ma dellu będą w sam raz. Obok siebie mam drogę pokryta tłuczniem która załatwiła sprawę w przypadku jedynki.

Opublikowano

Mam Dunlop Qualifier. 
W dotyku i wyglądzie wyglądała jak przytarta już czy też pozbawiona tego sylikonu jednak pierwsze testowe hamowanie pokazało, że jest ślisko. 

╭〔︶︵︶〕

Opublikowano

DOT? A może bylo po prostu zimno.

Opublikowano (edytowane)

Było zimno i deszczowo :biggrin: W poniedziałek zmieniłem :biggrin: Fakt, że wracałem na suchym, ale było z 10*C
DOT 2015 ztcw.

Edytowane przez Piuriel (wyświetl historię edycji)

╭〔︶︵︶〕

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

mamy 21 wiek a wy o czarach hahaha opone zakładasz i zapierdalasz docieranie jest dla wyznawców ojca Rydzyka

Opublikowano

Łoooo matko!!! O czym wy tu piszecie. Wystarczy pojechać na della z matthewspl i zrobić parę kółek w okół della. Ja pozamykałem swoje oponki na dystansie 150 km. Trzeba sukcesywnie zwiększać pochylenie na moto i sprawa załatwiona. Wtedy nabiera się zaufania do opon i wiadomo na co je stać. P.S. Jestem ciekaw czy w motoGP albo WSBK  też docierają opony papierem ściernym :decayed: :decayed: :decayed: :decayed: :decayed::whip:

Opublikowano

W sumie to o Dellu zapomniałem a tam galanty asfalt. 

╭〔︶︵︶〕

Opublikowano

Jestem ciekaw czy w motoGP albo WSBK  też docierają opony papierem ściernym

Czytałem na Pomponiku że podobno tak  :decayed:  taki Janush Serwis, siedzisz przed kompem, docierasz (zamykasz) oponę papierem ściernym i zastanawiasz się co by tu, jak by tu, zamiast wyjść zrobić kilka kółek i mieć z głowy a przy okazji jest pojeżdżone  ;)

Supermoto se kupili... Terrorysty je&ane...  :P   SUPERMOTO LDZ
       Inspekcja Rowów Przydrożnych   :riding:                                                                          https://web.facebook.com/MM-Garage-1003360043043536/?ref=aymt_homepage_panel