Skocz do zawartości

wydarzenie_FLM_Tuchola.png

Zapraszamy na Zlot Forum Łódzkich Motocyklistów  - więcej informacji tutaj.

Gwarancja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam taki problem mam gwarancje na skuter zipp 50 ccm .Byłem przekonany ze gwarancja jest na 2 lata a gdy oddałem skuter do naprawy to powiedziano mi ze w książeczce  gwarancyjnej zippa  jest napisane ze  na rok lub 5000 kilometrów i co szybciej nastąpi to obowiązuję . A mam jeszcze wykupiona  dodatkową gwarancje i tam mi powiedzieli ze ta jeszcze nie obowiązuję bo jeszcze mam gwarancje producenta na dwa lata i teraz nie wiem co mam robić . W serwisie nie uznają już tej bo niby na rok a tamci nie bo za wcześnie chore

Opublikowano (edytowane)

A patrzyłeś co jest napisane w tej książce gwarancyjnej ? Jak jest napisane że na dwa lata, a Pan z serwisu mówi o roku to prosisz grzecznie żeby napisał papierek że nie podejmuję się naprawy i idziesz do uokik.

Edytowane przez Nervous (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

A patrzyłeś co jest napisane w tej książce gwarancyjnej ? Jak jest napisane że na dwa lata, a Pan z serwisu mówi o roku to prosisz grzecznie żeby napisał papierek że nie podejmuję się naprawy i idziesz do uokik.

Pokazał mi ze jest napisane ze na rok lub 5000 km ale to drugie ubezpieczenie nie chce przejąć tej naprawy bo sadza ze producent ma gwarancje na 2 lata i oni po tym okresie dwóch lat mogą wtedy  pokryć koszta naprawy. A  wszystko ma gwarancję na dwa lata tylko jak się kupuje na firmę to ma na rok .

Opublikowano

Gwarancja obowiązuję tyle ile gwarantowi się podoba, tydzień, rok lub dwa. Rękojmia obowiązuję jak słusznie stwierdziłeś 2 lata, więc nie bawiłbym się tylko udał do serwisu i złożył reklamacje na zasadzie rękojmi, nie gwarancji. Czego generalnie dotyczy usterka ?

Opublikowano

Gwarancja obowiązuję tyle ile gwarantowi się podoba, tydzień, rok lub dwa. Rękojmia obowiązuję jak słusznie stwierdziłeś 2 lata, więc nie bawiłbym się tylko udał do serwisu i złożył reklamacje na zasadzie rękojmi, nie gwarancji. Czego generalnie dotyczy usterka ?

Z tytułu rękojmi odpowiada sprzedawca, a jeszcze nie wiemy czy wspomniany serwis tę maszynę sprzedał? Gwarancja obowiązuje w każdym miejscu uznanym przez producenta, rękojmia dotyczy jedynie sprzedawcy.

Konfucjusz: Po­wiedz mi, a za­pomnę. Po­każ mi, a za­pamiętam. Pozwól mi zro­bić, a zro­zumiem.

2010-2012: BMW F650 '95 48KM; 2014-2018: Suzuki GSF Bandit S 600 '96 78KM "Smokey"; 2017-: AJP PR3 240 Supermoto '17 23KM "Rowerek"

Opublikowano (edytowane)

Kolego picek, wpierw trochę pojęć do wyjaśnienia.

Gwarancji udziela gwarant, czyli producent. Gwarancja może być na rok, na 5 czy 10. Obejmować sam silnik lub samą ramę albo samo lusterko. W skrócie co obejmuje i na jakich zasadach ustala producent w warunkach gwarancyjnych, dlatego warto sie z nimi zapoznać przed zakupem. Tyle jeśli chodzi o GWARANCJĘ!

Istnieje jeszcze coś takiego, jak ustawa o szczególnych prawach konsumenta, która przeszła sporą nowelizację 24 grudnia 2014 roku. Na jej podstawie możesz zgłosić wadę produktu z tytułu rękojmi do sprzedawcy. Mozesz to zrobić w ciągu dwóch lat od daty zakupu.

Jak już Logan wspomniał, rękojmia przerzuca odpowiedzialność na sprzedawcę i to on jest zobowiązany odpowiedzieć na twoje zarzuty wobec produktu.

Pamiętaj że podstawą do zgłoszenia reklamacji z tytułu rękojmi jest twoje podejrzenie że wada produktu istniała w chwili zakupu. Czyli musisz być przekonany o swojej racji. Nie może to być coś łatwego do obalenia przez producenta czy sprzedawcę. Powinien to być np jakiś wyraźny ubytek w materiale lub wprowadzenie w błąd, np prócz tego ze miało prać to jeszcze grać, ale tylko pierze ;)

Co do twojego problemu, wydaje mi się ze musisz sprawdzić dokładne warunki tej dodatkowej gwarancji. Moim zdaniem powinna ona przedłużać tą podstawową. Ale jeśli sprzedawca chce mieć masę problemów to reklamuj z tytułu rekojmi. Tylko reklamuj z głową. Odpowiednie pismo, z odpowiednimi stwierdzeniami itp itd.

Edytowane przez Rogal (wyświetl historię edycji)

...

Opublikowano

Nie wiem jutro dadzą znać co to i za ile

Opublikowano

Jeśli piszesz o dodatkowej gwarancji to masz na mysli zapewne dodatkowe ubezpieczenie sprzętu. I niezależnie od gwarancji producenta to ubezpieczenie ma osobne warunki. Może więc dojść do sytuacji, kiedy gwarancja producenta wynosi rok, a dodatkowe ubezpieczenie obowiązuje dopiero po 2 latach. Wygląda jednak na to, że warunków gwarancji ani ubezpieczenia nie przeczytałeś.

GS500 icon3.png

Opublikowano

Panowie najlepsze jest jeszcze to ze dzwoniłem do  firmy zipp i on potwierdził ze skuter zipp toros ma rok gwarancj to wiedz dzwonie do tego drugiego ubezpieczyciela  co ten pierwszy właściciel co od niego kupiłem  skuter dokupił dodatkowo gwarancję  a ten łoś powiedział ze to gwarancja nie na skuter tylko na tego pierwszego właściciela .Powiedział tez ze to on powinien powiadomić ich pismem i co najlepsze kserem dowodu żeby mogli porównać podpisy i ze to jego podpis i  że sprzedaje tej i tej osobie skuter razem z tym dodatkowym ubezpieczeniem . To ja go zrozumiałem ze to polisa na życie a nie gwarancja na sprzęt . A na tej umowie jest napisane WNIOSKUJE O OBJECIE OCHRONA UBEZPIECZENIOWA NIŻEJ WYMIENIONEGO  SPRZĘTU i tu nazwa zipp toros fresko plus kufer jest numer seryjny pojazdu . Początek okresu ubezpieczenia 30.05.2016 koniec okresu 29 05 2017 A ta polisa to THE WARRANTY GROUP

Kolego picek, wpierw trochę pojęć do wyjaśnienia.
Gwarancji udziela gwarant, czyli producent. Gwarancja może być na rok, na 5 czy 10. Obejmować sam silnik lub samą ramę albo samo lusterko. W skrócie co obejmuje i na jakich zasadach ustala producent w warunkach gwarancyjnych, dlatego warto sie z nimi zapoznać przed zakupem. Tyle jeśli chodzi o GWARANCJĘ!

Istnieje jeszcze coś takiego, jak ustawa o szczególnych prawach konsumenta, która przeszła sporą nowelizację 24 grudnia 2014 roku. Na jej podstawie możesz zgłosić wadę produktu z tytułu rękojmi do sprzedawcy. Mozesz to zrobić w ciągu dwóch lat od daty zakupu.
Jak już Logan wspomniał, rękojmia przerzuca odpowiedzialność na sprzedawcę i to on jest zobowiązany odpowiedzieć na twoje zarzuty wobec produktu.
Pamiętaj że podstawą do zgłoszenia reklamacji z tytułu rękojmi jest twoje podejrzenie że wada produktu istniała w chwili zakupu. Czyli musisz być przekonany o swojej racji. Nie może to być coś łatwego do obalenia przez producenta czy sprzedawcę. Powinien to być np jakiś wyraźny ubytek w materiale lub wprowadzenie w błąd, np prócz tego ze miało prać to jeszcze grać, ale tylko pierze ;)

Co do twojego problemu, wydaje mi się ze musisz sprawdzić dokładne warunki tej dodatkowej gwarancji. Moim zdaniem powinna ona przedłużać tą podstawową. Ale jeśli sprzedawca chce mieć masę problemów to reklamuj z tytułu rekojmi. Tylko reklamuj z głową. Odpowiednie pismo, z odpowiednimi stwierdzeniami itp itd.

Tylko trza mieć pojęcie co napisać ja tylko z zawodu  pilarz ogrodnik :biggrin:

Opublikowano

Tylko trza mieć pojęcie co napisać ja tylko z zawodu  pilarz ogrodnik :biggrin:

Możesz zadzwonić na infolinię rzecznika praw konsumenta, powinni pokierować ;)

Konfucjusz: Po­wiedz mi, a za­pomnę. Po­każ mi, a za­pamiętam. Pozwól mi zro­bić, a zro­zumiem.

2010-2012: BMW F650 '95 48KM; 2014-2018: Suzuki GSF Bandit S 600 '96 78KM "Smokey"; 2017-: AJP PR3 240 Supermoto '17 23KM "Rowerek"

Opublikowano

Napisz co Ci sie dzieje z zipkiem to pomogę z pismem.

Napisz też jaka jest data zakupu z salonu.

Resztę dogadamy na priv.

...

Opublikowano

Napisz co Ci sie dzieje z zipkiem to pomogę z pismem.

Napisz też jaka jest data zakupu z salonu.

Resztę dogadamy na priv.

Słuchaj jesteś z łodzi to ja dojadę i pogadamy ,a powiedz mi czy ja za tą naprawę mam pobrać fakturę czy tylko paragon

Opublikowano

No niestety nie jestem z Łodzi a i najbliższe kilka dni mam mocno zajęte.
Jeśli dałeś na naprawę to tak naprawdę po "ptokach"
Bo zgodnie z ustawą, masz prawo żądać naprawy, wymiany, obniżenia cena, lub rozwiązania umowy czyli zwrotu pieniędzy.
Jeśli dokonałeś naprawy na własny koszt i zażądasz zwrotu kosztów od producenta, to na pewno będzie odmowa.

Ogólnie powinno się to odbyć tak...
Znajdujesz wadę w swoim produkcie. Musisz się zastanowić czy ta wada powstałą w skutek twojego niewłaściwego użytkowania, czy byłą już w momencie zakupu tylko o niej nie wiedziałeś.
Jeśli zatarł Ci się silnik, bo nie wymieniłeś oleju, to na pewno mechanik to stwierdzi i nie będzie sie kwalifikowało do uznania reklamacji.
Lecz jeśli uszkodzeniu uległ jakiś mechanizm czy część podczas normalnego użytkowania to jak najbardziej tak, reklamuj.
Pamiętać trzeba że reklamacji nie podlegają elementy zużywające się podczas normalnej eksploatacji i są zależne od jej intensywności.
Np szczotki węglowe w wiertarce, żarówki itp.

OK!, Jednak stwierdzasz że to wada ukryta, którą chcesz reklamować i nie zamierzasz się pier**lić w tańcu.
Piszesz pismo (zrobiłem kopiuj wklej z innego tematu, gdzie pomagałem jednej koleżance na forum):

IMIĘ, NAZWISKO, ADRES DO KORESPONDĘCJI
Po prawej datę i miejscowosć
Później do kogo kierujesz reklamację czyli pełne dane firmy.

Po niżej tych informacji dajesz nagłówek "ZGŁOSZENIE REKLAMACYJNE"

A następnie od nowego akapitu:
Zgodnie z nowelizacją ustawy o szczególnych prawach konsumenta z dnia 24 grudnia 2014 roku składam reklamacje z tytułu rękojmi na Motocykl (dokładne dane wraz z numerem win) zakupionym w dniu (data). Załączam dowód zakupu jakim jest (faktura lub paragon). Przyczyną reklamacji jest (dokładny opis wady). Na podstawie powyższego domagam się rozwiązania umowy i zwrotu gotówki, iż uważam że występująca wada jest wada ukrytą, o której nie wiedziałem w dniu zakupu.

I tyle. na końcu podpis i dziękuje. Nie podawaj numeru telefonu ani maila, bo maja obowiązek odpowiedzieć w ciągu 14 dni po takim sformułowaniu reklamacji. a to da Ci dodatkowe 4 dni że mogą się spóźnić, bo tyle może iść list pocztą. Jak podasz numer to wysyłają smsa i to się liczy jako poinformowanie o postępowaniu w reklamacji. Jeśli dostaniesz awizo albo polecony w tych 14 dniach to znaczy że zdążyli.
Kolejna sprawa, jeśli rozwiążą twoją reklamacje przez naprawę to ok, musisz przyjąć takie żądanie, ale bardzo istotne jest to co żądałeś podczas składania pierwszej reklamacji, bo jeśli problem się powtórzy, na ten sam podzespół czy część i złożysz ponowna drugą reklamację, to BEZWZGLĘDNIE muszą ją uznać od reki na zwrot gotówki, bo tego się domagałeś w pierwszej reklamacji a ta nie przyniosła rezultaty w naprawie, więc stwierdza się wadę ukrytą, której naprawa nie usunęła. Gdyby nie chcieli uznać drugiej reklamacji, idziesz do rzecznika praw konsumenta, on wtedy formułuje odpowiednie pismo na które muszą odpowiedzieć pod groźba kary 2000 zł.

...

Opublikowano

No niestety nie jestem z Łodzi a i najbliższe kilka dni mam mocno zajęte.

Jeśli dałeś na naprawę to tak naprawdę po "ptokach"

Bo zgodnie z ustawą, masz prawo żądać naprawy, wymiany, obniżenia cena, lub rozwiązania umowy czyli zwrotu pieniędzy.

Jeśli dokonałeś naprawy na własny koszt i zażądasz zwrotu kosztów od producenta, to na pewno będzie odmowa.

Ogólnie powinno się to odbyć tak...

Znajdujesz wadę w swoim produkcie. Musisz się zastanowić czy ta wada powstałą w skutek twojego niewłaściwego użytkowania, czy byłą już w momencie zakupu tylko o niej nie wiedziałeś.

Jeśli zatarł Ci się silnik, bo nie wymieniłeś oleju, to na pewno mechanik to stwierdzi i nie będzie sie kwalifikowało do uznania reklamacji.

Lecz jeśli uszkodzeniu uległ jakiś mechanizm czy część podczas normalnego użytkowania to jak najbardziej tak, reklamuj.

Pamiętać trzeba że reklamacji nie podlegają elementy zużywające się podczas normalnej eksploatacji i są zależne od jej intensywności.

Np szczotki węglowe w wiertarce, żarówki itp.

OK!, Jednak stwierdzasz że to wada ukryta, którą chcesz reklamować i nie zamierzasz się pier**lić w tańcu.

Piszesz pismo (zrobiłem kopiuj wklej z innego tematu, gdzie pomagałem jednej koleżance na forum):

IMIĘ, NAZWISKO, ADRES DO KORESPONDĘCJI

Po prawej datę i miejscowosć

Później do kogo kierujesz reklamację czyli pełne dane firmy.

Po niżej tych informacji dajesz nagłówek "ZGŁOSZENIE REKLAMACYJNE"

A następnie od nowego akapitu:

Zgodnie z nowelizacją ustawy o szczególnych prawach konsumenta z dnia 24 grudnia 2014 roku składam reklamacje z tytułu rękojmi na Motocykl (dokładne dane wraz z numerem win) zakupionym w dniu (data). Załączam dowód zakupu jakim jest (faktura lub paragon). Przyczyną reklamacji jest (dokładny opis wady). Na podstawie powyższego domagam się rozwiązania umowy i zwrotu gotówki, iż uważam że występująca wada jest wada ukrytą, o której nie wiedziałem w dniu zakupu.

I tyle. na końcu podpis i dziękuje. Nie podawaj numeru telefonu ani maila, bo maja obowiązek odpowiedzieć w ciągu 14 dni po takim sformułowaniu reklamacji. a to da Ci dodatkowe 4 dni że mogą się spóźnić, bo tyle może iść list pocztą. Jak podasz numer to wysyłają smsa i to się liczy jako poinformowanie o postępowaniu w reklamacji. Jeśli dostaniesz awizo albo polecony w tych 14 dniach to znaczy że zdążyli.

Kolejna sprawa, jeśli rozwiążą twoją reklamacje przez naprawę to ok, musisz przyjąć takie żądanie, ale bardzo istotne jest to co żądałeś podczas składania pierwszej reklamacji, bo jeśli problem się powtórzy, na ten sam podzespół czy część i złożysz ponowna drugą reklamację, to BEZWZGLĘDNIE muszą ją uznać od reki na zwrot gotówki, bo tego się domagałeś w pierwszej reklamacji a ta nie przyniosła rezultaty w naprawie, więc stwierdza się wadę ukrytą, której naprawa nie usunęła. Gdyby nie chcieli uznać drugiej reklamacji, idziesz do rzecznika praw konsumenta, on wtedy formułuje odpowiednie pismo na które muszą odpowiedzieć pod groźba kary 2000

Dzięki dam znac jak to sie skończyło jutro ma dać serwis znak zobaczymy co to jeszcze raz dzieki :cheers:

Opublikowano

Ja mam rometa i gwarancje mam 2 lata lub 6tys km. Jak się w czytałem w gwarancje to większości nie obejmuje :P

Opublikowano

Gwarancja to lipa najlepiej mieć kolegów co pomogą naprawić sprzęt i piwko z nimi wypić lewa w górę   :cheers: