Skocz do zawartości

wydarzenie_FLM_Tuchola.png

Zapraszamy na Zlot Forum Łódzkich Motocyklistów  - więcej informacji tutaj.

Thundercat Yzf600R - Problem Z Wskakującymi Biegami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim,

Potrzebuję rady a mianowicie, pod koniec sezonu zdarzyła mi się sytuacja że pomiędzy biegami wskoczył mi luz, podejrzewałem że to sprzęgło więc wymieniłem komplet (tarcze plus sprężyny) jednak to nie pomogło. Sprawa wygląda tak: przy normalnej jeździe jeśli rozpędzam się powoli jest wszystko ok jednak przy próbie ostrzejszego odkręcenia manetki bez względu na bieg (1 jak i na 4-5 biegu) przy już 7-8 tyś obrotów wyskakuje bieg gdy popuszczę lekko gaz znów wskakuje. Podejrzewam że może to być wybierak w skrzyni bo gdy bieg wyskoczy moto zaczyna wibrować, obroty idą do góry a nie ciągnie do przodu.

Proszę o rady i czy naprawa jest warta zachodu albo jaki może być koszt usunięcia usterki. Przypomnę że mam Yamahę Thundercat YZF 600R rok '97.

Z góry dziękuję za pomoc.  :biggrin:

Opublikowano

Skrzynia się kłania do wymiany . Swoje przeżyła już zapewne ale ile kosztować to może to już ci nie powiem.

Opublikowano

niestety bolączka yamahy, skrzynia is dead, poniżej 1k bedzie ciężko

Opublikowano

od 1,5k w górę skrzynia jak się orientowałem przy swoim :smile:

"proste drogi są dla szybkich motocykli, kręte dla szybkich motocyklistów"

SV1000S

icon3.png

Opublikowano

Według mnie lepiej polować na 2 silnik z gwarancja 14 dni bo za taka cenę przy starszym silniku mało opłacalne według mnie bawić się w wymianę skrzyni .

Opublikowano

zależy za ile trafisz silnik i z jakim realnym przebiegiem - nie daj boże kupisz silnik 14k przebiegu +50 cofnięte i znowu remont gotowy

u mnie skrzynia padła przy jakiś 70k przebiegu

SV1000S

icon3.png

Opublikowano (edytowane)

Ja bym nawet się nie sugerował przebiegami rzędu 30 tys z takiego motocykla bo to nie realne dlatego napisałem by jak kupować silnik to z gwarancja by sprawdzić na spokojnie jak się sprawuje . Jeśli kończy mu się skrzynia powoli to też możliwe że i sprzęgło się odezwie . Stary motocykl to jest ... też nie wiadomo czy czasem już nie większe ilości oleju bierze , albo ten dymek na odcince ... Tak więc jeśli zdecyduje się na wymianę skrzyni to zastanów się czy reszta silnika daje jeszcze rade .

Edytowane przez Mariusz621 (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Dzięki panowie za odpowiedz. Moj kot ma teraz jakie 86 tys. ale z informacji od poprzedniego kupujacego byl juz raz silnik zmieniany. 

A orientujecie sie czy jest mozliwosc naprawy takiej skrzyni czy raczej sie tego nie robi ? Bo nie wiem czy sie zabierac za naprawe czy lepiej sprzedac tak jak jest za pare złoty. Pytam bo w tamtym sezonie wymieniłem kilka rzeczy łącznie ze sprzegłem i malowaniem całego moto co już mnie troszkę szarpneło po kieszeni  :unsure:

Opublikowano

robią ludzie skrzynie w Thundercatach, kolega z forum robił i śmigał, u mnie była robiona i smigała (ze skrzynią nowe sprzęgło też poszło)

SV1000S

icon3.png