Skocz do zawartości

wydarzenie_FLM_Tuchola.png

Zapraszamy na Zlot Forum Łódzkich Motocyklistów  - więcej informacji tutaj.

Przekroczenie Praw Autorskich

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam zainteresowanych,

Proszę o poradę w sprawie przekroczenia praw autorskich. Pewnie większość z Was nie wie, ale jestem autorem filmu z drona o Torze Łódź 

Filmik ten zdobył bardzo szybko ogromną popularność, wyświetlenia przybywały lawinowo, udostępniano go na różnych fanpage'ach i grupach itd. Pewnego dnia znajoma powiedziała mi, że widziała urywek mojego filmiku nawet w Teleekspressie. Zaciekawiony sprawdziłem to szybko i rzeczywiście w Teleeskpressie z dnia 7.04.2016 http://teleexpress.tvp.pl/24481862/07042016-1700 (materiał zaczyna się o 8 min.) widać urywki z filmu mojego autorstwa. Niestety, TVP pozwoliła sobie na podpisane źródła autorstwa jako "materiały prasowe" z czym się nie zgadzam. 

Czy uważacie, że jest to przekroczenie praw autorskich i Teleekspress powinien dowiedzieć się kto/jaki kanał Youtube był autorem filmu i go wspomnieć w źródle? Czy jest to podstawa do walki o jakąś rekompensatę? Czy macie może kontakt do prawników, którzy chcieliby zająć się tą sprawą?

Dzięki za każdą informację i pomoc

Edytowane przez Bartu (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Jaki typ licencji wybrałeś publikując materiał na YT? tam powinno być więcej informacji.

Widzę licencję standardową- to może Cię zainteresować:

http://wobec.eu/index.php/e-kreatywni/361-co-wolno-a-czego-nie-wolno-jesli-film-w-serwisie-youtube-jest-opublikowany-na-standardowej-licencji-youtube

Konfucjusz: Po­wiedz mi, a za­pomnę. Po­każ mi, a za­pamiętam. Pozwól mi zro­bić, a zro­zumiem.

2010-2012: BMW F650 '95 48KM; 2014-2018: Suzuki GSF Bandit S 600 '96 78KM "Smokey"; 2017-: AJP PR3 240 Supermoto '17 23KM "Rowerek"

Opublikowano

Dzięki za artykuł Paweł, przeczytałem i dalej obstaję przy swoim. Dodatkowo, licencja głosi tak:

"Bez zgody właściciela filmu (osoby, która opublikowała film) lub serwisu właścicieli serwisu YouTube wolno legalnie wykorzystaywać bez ograniczeń na zewnątrz wyłącznie za pośrednictwem wewnętrznego odtwarzacza filmów w serwisie bez ingerencji w jego funkcjonalność. Jest on dostępny dla każdego filmu za pomocą mechanizmu osadzania przez udostępniony kod html."

A materiał został jakoś ściągnięty z Youtube i użyty w komercjalnej telewizji.

Ja nie mam pretensji, że oni użyli moich zdjęć, nawet się z tego cieszę. Niezadowolony za to jestem, że źródło zostało podane jako "materiały prasowe". Osoba, która przygotowywała reportaż nawet nie zadała sobie trudu, żeby kliknąć na profil YT i albo podpisać moją nazwą/imieniem i nazwiskiem albo napisać do mnie o zgodę na użycie (niektóre media tak już zrobiły)

Opublikowano

Dzięki za artykuł Paweł, przeczytałem i dalej obstaję przy swoim. Dodatkowo, licencja głosi tak:

"Bez zgody właściciela filmu (osoby, która opublikowała film) lub serwisu właścicieli serwisu YouTube wolno legalnie wykorzystaywać bez ograniczeń na zewnątrz wyłącznie za pośrednictwem wewnętrznego odtwarzacza filmów w serwisie bez ingerencji w jego funkcjonalność. Jest on dostępny dla każdego filmu za pomocą mechanizmu osadzania przez udostępniony kod html."

A materiał został jakoś ściągnięty z Youtube i użyty w komercjalnej telewizji.

Ja nie mam pretensji, że oni użyli moich zdjęć, nawet się z tego cieszę. Niezadowolony za to jestem, że źródło zostało podane jako "materiały prasowe". Osoba, która przygotowywała reportaż nawet nie zadała sobie trudu, żeby kliknąć na profil YT i albo podpisać moją nazwą/imieniem i nazwiskiem albo napisać do mnie o zgodę na użycie (niektóre media tak już zrobiły)

I bardzo słusznie. Rozumiem bardzo dobrze, bo tak samo chronię to co sam wytwarzam.

Konfucjusz: Po­wiedz mi, a za­pomnę. Po­każ mi, a za­pamiętam. Pozwól mi zro­bić, a zro­zumiem.

2010-2012: BMW F650 '95 48KM; 2014-2018: Suzuki GSF Bandit S 600 '96 78KM "Smokey"; 2017-: AJP PR3 240 Supermoto '17 23KM "Rowerek"

Opublikowano

Co więcej, zaraz po emisji Teleekspressu napisałem do nich maila (nie ma na stronie podanego telefonu) z prośbą o wyjaśnienie sytuacji. Tak jak myślałem, całkowicie to zlali. Dlatego tym bardziej chcę ich pociągnąć do odpowiedzialności. Co więcej, jestem pewny, że gdybyśmy zamienili się stronami i to ja bym użył bez ich zgody to na drugi dzień miałbym pismo od prawnika. Musi być równość i sprawiedliwość! :biggrin:

Dlatego szukam prawnika, który zająłby się tą sprawą na zasadzie wypłaty wynagrodzenia od wygranej rekompensaty. Wiem, że pismo z pieczątką kancelarii dałoby im kopa do tłumaczenia się. Ktoś z Was ma taki kontakt?

Opublikowano

Kontakt mam, niby zajmuje się w większości sprawami karnymi ale może poleci kogoś.

Zapytam dzisiaj co o tym myśli.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie, o to co odpisał mi pewien adwokat z Gdańska 

"w mojej ocenie, którą dodatkowo skonsultowałem z kolegą zajmującym się prawie wyłącznie prawami autorskimi, w niniejszej sprawie mamy do czynienia z tzw. dozwolonym użytkiem publicznym.Zgodnie z art. 25 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych wolno rozpowszechniać w celach informacyjnych w prasie, radiu i telewizji m.in. krótkie streszczenia już rozpowszechnionych utworów. Prasa, radio i telewizja są w naszym ustawodawstwie uprzywilejowane, co ma na celu szybsze przekazywanie informacji.Pan umieścił film (utwór) na serwisie Youtube jako dostępny publicznie, czyli rozpowszechnił go. Teleexpress umieścił ujęcia (streszczenie) utworu. Jedyne do czego można byłoby się przyczepić to brak umieszczenia prawidłowej informacji o źródle (np. powinni wprost podać adres strony z danymi autora lub np. wskazaniem, iż jest nieznany). Niemniej jednak to naruszenie jest nieznaczne, zaś dochodzenie w tym wypadku roszczeń w mojej ocenie byłoby zwyczajnie nieopłacalne ekonomicznie.W przypadku rozpowszechniania w celach informacyjnych "krótkich streszczeń rozpowszechnionych utworów" ustawodawca niestety nie przewidział wynagrodzenia dla autora (inaczej jest np. przy fotografiach reporterskich)."

Co jeszcze myślicie o tym? Chyba sam napiszę list polecony do Teleekspressu, z żądaniem wyjaśnienia sytuacji.

Opublikowano

Niestety to co ci prawnik napisał to prawda, serwisy informacyjne są tu mocno uprzywilejowane i z punktu widzenia tzw dobra ogółu jest zrozumiałe. Oczywiście możesz napisać do teleekspresu ale wydaje mi się ze jedyne co ci odpiszą to standardowy tekst z zacytowanym art z kodeksu

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Wrzucając na youtube godzisz się na to, że udostępniasz filmik szerokiej publiczności. Teleexpres zapewne się wybroni prawem cytatu.

Opublikowano

i jest już jakieś rozwiązanie ? jakieś nowe wieści ?

Myślisz że każdy motocyklista to wariat ?

Grubo się mylisz, bo to ludzie z wielką pasją i umiejętnościami o których ty możesz tylko pomarzyć.

icon3.png Suzuki SV650s