Skocz do zawartości

wydarzenie_FLM_Tuchola.png

Zapraszamy na Zlot Forum Łódzkich Motocyklistów  - więcej informacji tutaj.

7 3 14:32:34

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Chciałbym się tylko upewnić, że dobrze robię inwestując w zawias HyperPro do mojego Bandziora.

Na allegro są springi YSS ale mało o nich info u nas na forum.

Cena za HyperPro póki co poraża bo wypsztykałem się totalnie na ciuchy i kask.

Pytanie czy warto dołożyć prawie 200zł do tej marki? W zestawie do HyperPro jest jeszcze olej.

Z góry dzięki za pomoc.

Opublikowano

YSS to dobra firma. Nie musisz sie ich bać.

Po drugie, przy jeździe po ulicy, amatorskiej nie zauważysz różnicy w sprężynie różnych marek. Tylko czemu progresywne ? Na nich ciężko ustawić zawias pod kierowce. 

Opublikowano (edytowane)

Tak mi polecono właśnie do Bandita. Raz, że ma dość miękkie zawieszenie i czuć to nurkowanie dość mocno. Dwa, ważę sporo i ma to niby pomóc. Teorie działania tego rozwiązania znam, praktyki nie mam i chyba nikt do tej pory nie próbował regulować mojego Bandita pode mnie. Ktoś chętny? :smile: Wiem, że tył mogę jeszcze podciągnąć, teraz jest chyba ustawiony na 4 a tam skala jest do 7.

@kosmaty? Można do Ciebie podjechać, może spojrzysz czy da się to jakoś podciągnąć bez w/w kosztów?

Edytowane przez karpiu (wyświetl historię edycji)
Opublikowano (edytowane)

Progresywna sprężyna jest typowo turystyczna, będzie ci nurkować tak samo tylko później będzie się to dziać (na początku miękko a z czasem ugięcia zawiasu, coraz ciężej aż dobije - już nie mówiąc że takiej sprężyny praktycznie nie da się ustawic pod rajdera) W sprężynie liniowej ugięcie masz cały czas takie samo, dobić taką spręzynę (która będzie kupiona pod Twoją wagę) zwyczajnie praktycznie się nie da - chyba że przed awaryjnym mega mocnym hamowaniu. Ustawienie SAG-u możesz zrobić sobie z najlepiej dwoma kolegami przy piwku. Potrzebny kartka, ołówek, centymetr i kilka piwek. Pełno instrukcji na necie. Jeżeli tyl ruszasz to przód tak samo. Przód z tyłem musza się równoważyć. To nie tak że sobie tył podciągniesz a przód będzie miękki (pogorszysz sprawę). Jeżeli przód miękki to tył też niestety musi taki być :/. Zrób sobie najpierw przód (sprężynę + świeży olej), potem zastanów się czy nie regenerować tylnego amorka (ma 13 lat) jeżeli był bez serwisu to masz gówno w nim zamiast oleju (koszt w BFG albo LTD34 to około 300-400 zł) i wtedy możesz ustawiać zawias pod siebie. Różnica będzie ogromna - uwierz mi :smile: zawieszenie to najważniejsza rzecz w motocyklu, nawet sprawne hamulce przy ch*jowym zawieszeniu działać dobrze nie będą... już nie mówiąc o przyjemności z jazdy. 

Edytowane przez rooland (wyświetl historię edycji)
Opublikowano (edytowane)

Ok, jest nieźle!  :biggrin:

Dzwoniłem do LTD34. Mój amorek podobno jest nie rozbieralny i zaproponowano mi nowy + sprężyna nowa na tył, 1750zł  :blink:

Opcja na przód jest lepsza. Progresy od HyperPro 570zł + kapselki z regulacją skoku (jesli dobrze zrozumiałem) 160zł  B)

Więc jeśli już to najpierw opcja przód i zobaczymy co się poprawi. Po prostu Bandit będzie ze mną dłużej niż myślałem jak to zrobię  :riding:

A termin - połowa czerwca  :decayed:

Opublikowano

Zadzwoń jeszcze do BFG. 

(kapselek do regulacji skoku) ? w progresach ? nie wiem po co... chyba tylko aby mógł więcej zarobić. 

Ogólnie powiem Ci tak. Zawias przedni masz tak prosty, że jeżeli nie masz dwóch lewych rąk i trochę narzędzi oraz jakieś miejsce na cały dzień do rozebrania przodu to sam możesz sobie to zrobić. 

ale tak na boku ... nie wiem czy będziesz zadowolony z progresów - ale to już Twoja decyzja :smile:

Opublikowano (edytowane)

BFG chce foto amorka. Zrobię im dzisiaj po południu i wyśle :smile:

To chyba nie chodziło o skok, co można regulować na tym korku lag?

No powiedzcie :-)

Opublikowano

Jedyne co możesz zainstalować w zaieszeniu za 150 zł to właśnie nakrętka na lagi którą możesz wkręcać dociskająć sprężynę (regulując SAG) - ale w progresywnych Sag bardzo ciężko wyregulować (prawie się nie da)... przez to że sprężyna z różną siłą ugina się w całej swojej pracy. Moim zdaniem zbędny gadżet dla Ciebie. Jak będzie ci coś nie pasowało to sobie możesz zwyczajne podkładki powkładać pod oryginalny korek - groszowy koszt.

Jeżeli chcesz zrobić coś wiecej z przedniego amorka to emulatory (którymi można regulować obicie i dobicie, poprzez docisk spręzyny oraz gęstość oleju). 

Opublikowano (edytowane)

Decyzja podjęta. Obym nie żałował.

Nowe liniowe Ohlinsy + emulatory Race-Tech. Ma być kosa :-)

2-3 tygodnie oczekiwania na emulatory.

Opublikowano
  W dniu 29.04.2016 o 09:33, karpiu napisał(a):

Decyzja podjęta. Obym nie żałował.

Nowe liniowe Ohlinsy + emulatory Race-Tech. Ma być kosa :-)

2-3 tygodnie oczekiwania na emulatory.

Nie będziesz żałował. Przód będzie jak od innego moto. 

Poszukaj sobie teraz jakiegoś amorka na tył (najlepiej takiego który można wymontować z innego moto i wmontować do Twojego bez wielkich przeróbek) bo z dobrym tyłem będziesz miał idealną równowagę między przodem a tyłem.

http://www.banditforum.co.uk/forum/index.php?topic=19943.0

Jak do starszego da się to do nowszego tym bardziej :smile: 

Opublikowano

No właśnie szukam i jest szansa ze od gixa będzie pasował. Na allegro taki kosztuje ok 350 zł i 450 zł full regeneracja. To i tak 1000zl taniej niż mi proponowali :smile:

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Jeżeli pasuje i jest w dobrym stanie to brać ;)