Skocz do zawartości

Skórzane Kombinezony - Porównanie

Rekomendowane odpowiedzi

Widziałem kombinezon Piuriela na żywo i przyznam, że jest to cudo. Jeżeli ktoś zastanawia się czy duża jest różnica pomiędzy droższymi a tańszymi skórzanymi ciuchami to przyznaje - jest ogromna, zarówno w wykonaniu jak i jakości materiałów. Mam porównanie raczej z tańszymi produktami (tschul) więc ciężko wypowiedzieć się na temat średniej półki natomiast ten wydaje się wart swojej ceny. 

• 5 tygodni później...

To akurat plecak rowerowy. Jakiś stary i wchodzi tam jeszcze protfel a czasem pojemnik z kanapkami.

...You can be better than that..

╭〔︶︵︶〕

• 1 rok później...
  • 4 miesiące temu...

Odświeżę trochę temat, gdyż sam się zastanawiam nad kombi skórzanym. Oglądałem trochę i suma summarum mam rozkminę między alpinestars a dainese. Dainese mi się bardziej podoba, bardzo dobrze leży ale mam pewne obawy:

- brak perforacji

- Alpina z tego co kojarzę ma wyjmowane wkładke mesh a dainese nie ma

- dainese nie ma kieszeni na protektor pleców

Czy to oznacza, ze trzeba w zolwiu jeździć? Jeździ ktoś w Dainese stad? może jakaś opinia :smile:@Piuriel jak się Twoje kombi sprawuje? trochę już masz :smile:

1 godzinę temu, Kefas napisał:

@Piuriel jak się Twoje kombi sprawuje? trochę już masz

Siemanko,

Moje kombi ma się świetnie. Zadowolony jestem bardzo zwłaszcza, że nadal wygląda jak nowe i w sumie to mógłby sprzedać jako 2 razy założone jakbym sprzedawał.
Co do kombi to jak już przebrnąłeś przez wątek to wiesz, że należy kupić to co lepiej leży, lepiej się czujesz w tym a nie ma perforacje* i kieszeń**.
*Perforowaną wersję ma każde sportowe kombi więc  ten problem raczej masz z głowy.
**Kieszeń z pianką to słaba opcja w sportowym kombi. Jak chcesz ochrony to imho musisz zainwestować w żółwia. Pianka Cie ochroni przed bólem pleców po świecy jak Max Biaggi w 98' :biggrin:  o ile w ogóle coś da.. Swoją drogą to ja nadal nie kupiłem żółwia za co mi się chłosta należy :whip:
4a6ea1041a4413bb9aa2f17e025b1742--o-cloc

╭〔︶︵︶〕

tak dokładnie jest, dainese nie przewiduje w swoich kombiakach wkładanego protektora na plecy tylko żółwie @Piuriel jak zainwestujesz w jakiś fajny alpinestars nucleon z levelem 2 to też da rade  

Edytowane przez kosmaty (wyświetl historię edycji)

6 minut temu, kosmaty napisał:

jak zainwestujesz w jakiś fajny alpinestars nucleon z levelem 2 to też da rade  

O tym myślę Tomek.

Źle się wyraziłem, bo mówiąc piankowy myślałem o czymś tego typu jak niżej :P

94b29e5120ab5ecd7170e3c3e2124090.jpg

╭〔︶︵︶〕

Czyli mam rozumieć @Piuriel, że obecnie latasz bez protektora pleców ale masz zamiar kupić ten do kieszeni do kombi? :P Leżą mi te kombiaki dobrze, dlatego się waham. Średnio mi się uśmiecha jeździć z żółwiem, jak masz w kurtce to zdejmujesz kurtkę i już a tu masz dodatkowy plecak. Muszę się zastanowić :/ Twój kombiak napisy ma naszywane czy nadrukowane?

Napisy są nadrukowane. W Alpinestars ochraniacz pleców Nucleon przyczepiasz do napy, która jest w kurtce i zdejmujesz razem z nią . Podjedź do Tomka do sklepu i wyjdziesz zadowolony i bogatszy o wiedzę w tej materii.

╭〔︶︵︶〕

Tak kupowałem u nich, nie wiem czy w Łodzi jeszcze gdzieś są SPIDI szczerze powiedziawszy, kupowałem u nich od skarpetek po dwa kombiaki. Kupiłem ze względu na wygodę, może inne mają więcej kieszeni itp., ale przymierzałem inne kombiaki i czułem się jak w zbroi a ten jest naprawdę przyjemny w noszeniu. Też nie jestem riderem idealnym który waży 70 kg i wszystko na nim leży idealnie tylko ma się tu i tam więc zależało mi na dopasowaniu i by nic nie upijało ;) 

No ja kupowałem go dwa albo trzy sezony temu już nie pamiętam, i do dziś kupuję u nich więc są jak najbardziej w porządku ;) ale to wątek na inny temat. No ciuchy są dobrze zrobione to fakt, napisy są wszywane, nie klejone, i ogólnie jest po prostu bardzo wygodny, nieraz jak miałem dni, że jeździłem od rana do wieczora to robiłem w nim po 500, 600 czy 800 km i nic nie uwierało czy nie było dyskomfortu. I bardzo fajnie wentylowany, jak się przyjmie sportową pozycję to na plecach czuć miły chłodek, jak się wyprostuje to na klacie też jest perforacja. Co do funkcjonalności jest tylko jedna kieszeń, ale mi to akurat nie przeszkadza bo i tak staram się wozić jak najmniej na sobie, więc tylko dowód rejestracyjny i prawko, kluczy nie trzymam przy klacie.

Co do Dainese to ja mam już takie od roku - wersje Laguna Seca D1 dwuczęściowy (ostatecznie chciałem zamienić na 1 ,ale zamówiłem kombi pod siebie ) czyli jeszcze nadal najświeższy i najpopularniejszy model Dainese. Pod uwagę brałem jeszcze Alpinestars ATEM i jeszcze RST Tractech Evo (ale to chyba ciebie nie tyczy) . Alpina wyglądała super i w ogóle cenowo też można było fajnie dograć ,ale niestety nie leżała ona na mnie tak dobrze jak Dainese ,może to z powodu takiego iż Alpina najmniejszy rozmiar robi 48 ,a Dainese oferuje chyba nawet 40 albo 42 dla faceta . Dodatkowo za kombiakiem z logiem diabełka na klacie przemawiała jakość wykonania ,która była po prostu lepsza ... Co do ATEM to nosząc go na sobie i wykonując ruchy gacie tak szeleściły jakbyś pocierał cały czas torebkę foliową ,a to kombi za ponad 4 koła ^.^ . Co do wersji perforowanej to Dainese oczywiście to też oferuje  po prostu musisz sprzedawcy powiedzieć ,że chcesz taki i jak nie mają na miejscu to zamówią. Ja wybrałem też taką wersję ,bo nie widzę racji bytu wersji zwykłej , gdyż u nas jeździ się zazwyczaj tylko w ładną pogodę ,więc wentylacja musi być. 

Ze swojej strony też polecam Spidi (kupione w @MOTORWINGS mam wersję dwuczęściową, bardzo dobra wentylacja, i aerodynamika. Jak to mówią jak dbasz tak masz ale mój podobno wygląda jak nowy, bo faktycznie jakość wykonania i materiały są wysokiej jakości. Ponadto mam jeszcze wersję dżinsową Spidi na upalne miejskie przeloty i mogę sobie żółwika przepiąć bo wszystko pasuje. Jedyna rzecz do której mógłbym się przyczepić do siatka filtrująca w jednym z wotów kombi się przerwała, może uderzył jakiś kamyczek albo szerszeń ;-).  

• 2 lata później...

Jestem na etapie kompletowania sobie nowego zestawu. Aktualnie mam już kask, rękawice oraz buty. Brakuje jednak najważniejszego, kombinezonu. Poszukuję kombiaka wygodnego i przewiewnego. Dodatkowo z odpowiednim poziomem bezpieczeństwa. Nie jestem zbyt wysoką osobą. Oglądalem juz sporo modeli, ale im wiecej oglądam, tym trudniej jest mi się zdecydoać na coś konkretnego.

Mam na oku ten kombinezon firmy Shima. Jakieś opinie?

pol_pm_Kombinezon-motocyklowy-dwuczescio

47 minut temu, Kinggs napisał:

Jestem na etapie kompletowania sobie nowego zestawu. Aktualnie mam już kask, rękawice oraz buty. Brakuje jednak najważniejszego, kombinezonu. Poszukuję kombiaka wygodnego i przewiewnego. Dodatkowo z odpowiednim poziomem bezpieczeństwa. Nie jestem zbyt wysoką osobą. Oglądalem juz sporo modeli, ale im wiecej oglądam, tym trudniej jest mi się zdecydoać na coś konkretnego.

Mam na oku ten kombinezon firmy Shima. Jakieś opinie?

pol_pm_Kombinezon-motocyklowy-dwuczescio

Jeżeli chodzi o kombinezon jak i zresztą wszystkie ciuchy to trzeba przymierzyć. Jeżeli chodzi o shime całkiem dobry zestaw na początek. Liczne obszary perforowane wpuszczają mnóstwo powietrza do tego w zestawie posiada podstawowe protektory kolan, bioder, Łokci, barków i pleców. Ogólnie dobry stosunek ceny do jakości. Odnośnie komfortu nie powiem ile osób mierzy tyle opini na temat wygody.  Na pewno dobrze dobrany rozmiar i krój pozytywnie wpłynie na odczucie komfortu. Chociaż nowy kombinezon ubieramy by był mocno ciasny, pamiętaj o tym.
Z ciekawych alternatywnych opcji w niewiele większym budżecie mógłbym zaproponować RST Tractech Evo 4 lub Rebelhorn Rebel. Oba kombinezony w zestawie mają komplet protektorów i dodatkowo kamizelki ocieplające. w RST wpinana wewnątrz na suwak w Rebelhornie osobna do zakładania pod lub na kurtkę.
Jednak najważniejsze to dobrać dobrze na siebie.
Zapraszamy do naszego salonuna ul Kasprzaka 6 w Łodzi, poza omawianymi mamy jeszcze kilka innych modeli. ;)
Pozdrawiam 
Paweł z @4ride.pl