Skocz do zawartości

Skórzane Kombinezony - Porównanie

Rekomendowane odpowiedzi

W sobotę mierzyłem kombi SPIDI i Tsuchla. W SPIDI cena dość konkretna, bo ponad 4k a kurtka nie miała sciagaczy na dole nawet co wydawało mi się standardem, bo to drobiazg. Skóra dość gruba, jedna kieszeń tylko. No jakoś tak bez wypasu... Atem tu dużo lepiej wypadł i wyposażenie i jakość i cena.

Tschul kobi jak kombi, skóra średniej jakości na pierwszy rzut oka, generalnie bez fajerwerków, ale też i cena dobra, bo połowa tego co powyższe.

Zostało Dainese. Może w tym tygodniu uda się podjechać.

...You can be better than that..

╭〔︶︵︶〕

Swoją drogą zazdroszczę tego ze znajdujesz na siebie rozmiar bez problemu. Co prawda pewnie jakbym miał ze 4k to się znajdzie ale w budżetowej półce cenowej tylko używka wchodzi w grę w moim przypadku. Dlatego mam adrenalinę :smile:

all right partner, keep on rollin' baby!

O dziwo SPIDI miałem rozmiar 46 :biggrin: Atem 48... Co kraj to obyczaj ;) 

╭〔︶︵︶〕

Nie chcę kupować kilku kompletów więc tor i miasto. Z czasem planuję zaliczyć kilka pojeżdżawek wiec slidery jak najbardziej. 
Swoją drogą nie mogę znaleźć różnic miedzy obecnym GP PRO 2pc a tym na 2016r... ktoś mnie jest w stanie oświecić? 

╭〔︶︵︶〕

Swoją drogą zazdroszczę tego ze znajdujesz na siebie rozmiar bez problemu. Co prawda pewnie jakbym miał ze 4k to się znajdzie ale w budżetowej półce cenowej tylko używka wchodzi w grę w moim przypadku. Dlatego mam adrenalinę

Poszukaj na forum... gdzieś pamiętam temat na temat czeskich kombinezonów szytych na miarę w na prawdę dobrych pieniądzach i dość solidnych :smile:

Przy okazji odsyłam do tematu o kombi innej czeskiej firmy: 4SR:

http://motocykle-lodz.pl/topic/5876-kombinezony-4sr/

Jak się jeżdżąc nie przewrócisz to się jeździć nie nauczysz...

Mialem kiedys podobny dylemat z kaskiem..gadali ze za logo sie placi i tego typu pierdy...kupilem ze 4 sztuki zanim zakupile shoeia...i o 4 sztuki za duzo.marka to marka..w prawie w kazdym produkcie .w shoei i dainese laguna seca jezdze juz 8 lat. Kask wewnatrz pozostal rozmiar jak podczas przymierzania.kombiak dopasowal sie po pierwszych jazdach i do tej pory nie zmienil juz rozmiaru. Do usranej smierci bede sie upieral ze marka to marka..logo zobowiazuje producenta do trzymania jakosci. W sumie dacia morgan czy jak jej tam..to tez suv taki sam jak x6 beemki) czy jak bym mial kase jezdzilbym dacia ??? NIE.

Wysłane z mojego GT-P5200 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez dan-erłan (wyświetl historię edycji)

• 2 tygodnie później...

No i jak tam Piuriel? Zdecydowałeś się już na jakiś zakup? Bo ja teraz też muszę zacząć się za jakimś kombi rozglądać.

Interesuje mnie coś w granicach 2k

Na razie są takie temperatury, że nie myślę o kombi. Ja głownie jeżdże dom praca dom więc i tak by wisiał kombiak. Teraz kupię coś letniego, bo w tym co mam gotuję się jadąc trasą 120-140kmh.

╭〔︶︵︶〕

To śmigasz w krótkim rękawku? Jak dla mnie, kombi super na te temperatury. W swoim mam tyle perforacji i przeszyc z materiału + termoaktywna bielizna że jadąc minimum 60 jest elegancko przewiewne. Dla porównania mam kurtkę tekstylna i jeansy motocyklowe i zdecydowanie gorzej.

Na ten sezon zakupiłem sobie butki RST z perforacjami i tylko lekko unoszę stopę na podnóżkach, perforacjamsie otwiera i wiatr w bucie śmiga.

...

Mam jeansy motocyklowe i kurtkę tekstylną adrenaline. Nie widzę siedzena w pracy w skórzanych spodniach :biggrin: Niestety kurtka jest mało przewiewna dlatego szukam sobie czegoś perforowanego - meshowego.

Dziś to mierzyłem:
http://www.lagunaseca.pl/product-pol-50076-Kurtka-tekstylna-Dainese-G-SUPER-SPEED-TEX.html

Rozmiar musi być jednak na mnie 48 a mieli jedynie 52. Tak to spełnia moje wymagania na teraz.

Edytowane przez Piuriel (wyświetl historię edycji)

╭〔︶︵︶〕

Na razie są takie temperatury, że nie myślę o kombi. Ja głownie jeżdże dom praca dom więc i tak by wisiał kombiak. Teraz kupię coś letniego, bo w tym co mam gotuję się jadąc trasą 120-140kmh.

Ale coś ogólnie wypatrzyłeś godnego uwagi?

Nie mam za bardzo czasu jeździć po całym mieście i mierzyć w każdym sklepie. Szukam jakiś podpowiedzi ;)

Nie widzę siedzena w pracy w skórzanych spodniach

No co ty! Stylówka jak nie wiem. Rockmeni tylko w takich chodzą :smile:

Ale poważnie... Przepraszam, patrzyłem ze swojego punktu, a ja sie po prostu zawsze przebieram. Nie każdy musi mieć warunki.

Ale poprostu odniosłem sie do twojego argumentu odnośnie temperatury i w dobrze wentylowanym kombi, jest dużo lepiej niz wielu kurtkach czy motocyklowych jeansach.

...

Ale coś ogólnie wypatrzyłeś godnego uwagi?

Nie mam za bardzo czasu jeździć po całym mieście i mierzyć w każdym sklepie. Szukam jakiś podpowiedzi ;)

Jeszcze nie. Na Dainese musiałbym czekać ok 2tyg. Cierpię na chwilowy brak czasu, ale do końca tygodnia coś będzie.

No co ty! Stylówka jak nie wiem. Rockmeni tylko w takich chodzą :smile:

Ale poważnie... Przepraszam, patrzyłem ze swojego punktu, a ja sie po prostu zawsze przebieram. Nie każdy musi mieć warunki.

Ale poprostu odniosłem sie do twojego argumentu odnośnie temperatury i w dobrze wentylowanym kombi, jest dużo lepiej niz wielu kurtkach czy motocyklowych jeansach.

Na pewno będę to również sprawdzał jak sprawię sobie kombi.

Póki co z mieszkania na parking mam ok 500m i w tym tygodniu dochodzę już przegrzany tam w swoim wdzianku. Perforacja w skórze nie pomoże jak spacerujesz :biggrin: 

Jednak jak mówię jeszcze kombi nie mam. 

╭〔︶︵︶〕

To śmigasz w krótkim rękawku? Jak dla mnie, kombi super na te temperatury. W swoim mam tyle perforacji i przeszyc z materiału + termoaktywna bielizna że jadąc minimum 60 jest elegancko przewiewne. Dla porównania mam kurtkę tekstylna i jeansy motocyklowe i zdecydowanie gorzej.

Na ten sezon zakupiłem sobie butki RST z perforacjami i tylko lekko unoszę stopę na podnóżkach, perforacjamsie otwiera i wiatr w bucie śmiga.

Sory, że tak się podczepiłem do tematu ;)

Przy wyborze kombi według was lepiej wybrać coś z dużą ilością perforacji czy niekoniecznie?

Bo słyszałem gdzieś, że kombi z perforacją jest bardzo dobre właśnie na upały, ale znowu w chłodniejsze dni, jest lipa.

Dokładnie. Dużo perforacji to spoko w upały i na odwrót. 

Nie da się kupić jednej uniwersalnej rzeczy. 

╭〔︶︵︶〕

Dlatego kupić kombi z perforacja i pod spód windstopper. Zestaw idealny :smile:

A na nogi co? Spodnie też z regóły mają perforację. 
Sam już nie wiem.

╭〔︶︵︶〕

No też spodnie z membrana. Aktualnie czekam na górę. Zamówiłem w metro z polo motorrad koszulkę z długim rękawem z membrana, cena ok 170zl. Spodnie kosztują podobnie.

Problem jest taki ze pod dopasowane kombi, które ma dobrze przylegać do ciała cieżko jest jeszcze założyć coś ciepłego.

Przy wyborze kombi według was lepiej wybrać coś z dużą ilością perforacji czy niekoniecznie?

Bo słyszałem gdzieś, że kombi z perforacją jest bardzo dobre właśnie na upały, ale znowu w chłodniejsze dni, jest lipa

Każdy produkt dzieli sie na kategorie/przeznaczenie. Dlatego mamy kurtki tekstylne, skórzane, kombinezony jedno i dwu częściowe.

Wynika to z tego ze jak coś jest do wszystkiego to jest do d*py, dlatego w zależności od warunków sa do nich odpowiednie stroje.

Ja polecam kombinezon z dobrym przewiewem. Uważam tak, bo moim zdaniem kombinezon powinno sie używać do sportowej jazdy a jeździć sportowo mozna w ciepłe dni, gdy asfalt gorący i dobrze klei a nie gdy pada deszcze i perforacje przeciekają.

Jak już chcica na jazdę ciśnie, a jest wczesna wiosna lub pozna jesień, to niestety trzeba by sie uzbroić w kurtkę tekstylna z podpinką.

...

Kurtkę mam z podpinką teraz własnie kminie co dalej. Twoj post trochę klaryfikuje moje plany. Dzięki. 
Pod perforowane kombi zawsze można wrzucić jakąś termiczną bieliznę i też będzie git. 

╭〔︶︵︶〕

Dobra bielizna termo załatwi sprawę. Jeździłem teraz w kombi przy 30st w moim komplecie spaio i nie czułem przegrzania. Fakt, pewnie brubeck cooler lepiej działa ale i tak było przyjemnie. A moje kombi kosztowało zaledwie 1200zl :smile:

No i fajnie, ale żeby wyczerpać temat do końca, przynajmniej z mojej strony jest jeszcze ostatni czynnik. Deszcze. Kombinezon skórzany a już napewno te perforowane nie sa dostosowane do jazdy w deszczu. Szybko nasiąkają, zwiększają swoją wagę przez absorbcje wilgoci i poprostu niszczeją od wody. Nie założysz nic pod, czy na, aby uchronić sie przed deszczem jadąc w kombinezonie. Dlatego podsumuje to co uważam. Kombinezon tak, dla krótkiej godzinnej lub jednodniowej sportowej jazdy w ciepłe dni. Tekstyl dla turystyki motocyklowej, chłodne i zróżnicowane warunki.

...