Skocz do zawartości

wydarzenie_FLM_Tuchola.png

Zapraszamy na Zlot Forum Łódzkich Motocyklistów  - więcej informacji tutaj.

Szkolenie Motopomocni W Łodzi 05.03.2016

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

flm_1456347194__plakat_lodz2016.png

Bezpieczny i MotoPomocny motocyklista w Łodzi. Rusza kolejny cykl bezpłatnych kursów dla kierowców jednośladów.

Motocykliści z dziesięciu miast na terenie całej Polski mogą już się rejestrować na bezpłatne szkolenia z zakresu bezpieczeństwa i udzielania pierwszej pomocy w wypadkach drogowych, jakie organizują MotoPomocni.pl. 5 marca grupa zawita do Łodzi.

Motocykliści to niezwykle zaangażowana grupa podejmująca szereg inicjatyw społecznych wykazująca jednocześnie ogromną chęć niesienia pomocy. Celem warsztatów jest edukacja kierowców jednośladów, którzy w sytuacji kryzysowej będą potrafili pomóc poszkodowanym w wypadku drogowym.

Szkolenie trwa 7 godzin i jest podzielone na bloki tematyczne prowadzone przez wykwalifikowanych instruktorów oraz trenerów. Podczas zajęć kursanci będą ćwiczyć wykorzystując profesjonalny sprzęt dydaktyczny. Skrócony program szkolenia:

1. Apteczka motocyklowa/samochodowa
2. Aspekty prawne udzielania pierwszej pomocy
3. Bezpieczeństwo
4. Zachowanie podczas wypadku komunikacyjnego
5. Wstępne badanie urazowe i wywiad z poszkodowanym
6. Urazy – opatrywanie
7. Moduł specjalny: Psychologia zachowań podczas i po wypadku komunikacyjnym

Nowością w tym sezonie jest rozwinięty moduł dotyczący psychologicznych aspektów udzielania pierwszej pomocy w wypadku komunikacyjnym zrealizowany we współpracy z ekspertami z Wydziału Psychologii Uniwersytetu Warszawskiego.

Wypadek drogowy należy do kategorii wydarzeń o charakterze traumatycznym i może powodować zaburzenia lękowe wywołane stresem. Organizatorzy przygotowali zestaw ćwiczeń mających na celu opanowanie i kontrolę emocji oraz przygotowanie do rozmów z wszystkimi uczestnikami wypadku komunikacyjnego. W bloku specjalnym zostaną poruszone zagadnienia:

- Jak radzić sobie ze stresem
- Rozmowa z poszkodowanym
- Rozmowa ze świadkami zdarzenia
- Rozmowa z rodziną poszkodowanego
- PTSD – Zaburzenia stresowe pourazowe

5. Moduł specjalny: Turniej miast w udzielaniu pierwszej pomocy w wypadkach drogowych
To kolejna nowość w programie, jednak jak informują organizatorzy szczegóły będą przekazywane już na szkoleniach.
Szkolenia odbędą się w terminie od lutego do kwietnia 2016 w wybrane soboty i niedziele od 9.00 do 16.00 i są skierowane do tych osób, dla których jazda na motocyklu to pasja i część życia. Wiedza i umiejętności jakie zdobędą uczestnicy sprawią, że poczują się bezpieczniej i będą gotowi pomóc poszkodowanym w wypadku drogowym.

Kiedy i gdzie:
5 marca 2016 (sobota)
Urząd Miasta Łodzi, ul. Piotrkowska 104
Uwaga – udział w szkoleniu tylko dla zarejestrowanych i zakwalifikowanych uczestników.

Pozostałe lokalizacje oraz harmonogram wraz z formularzem rejestracyjnym znajdują się na stronie http://www.motopomocni.pl/?page_id=52

Chcesz założyć działalność, a może już posiadasz? Odbierz 10% rabatu na usługi księgowości winfakt_logo_sygnatura.png

Polecam, sprawdziłem na własnym biznesie: www.infakt.pl

Opublikowano

Byłem w zeszłym roku, wybieram się i w tym, dla odświeżenia wiedzy (której na szczęście nie musiałem weryfikować w rzeczywistości).

Jeśli ktoś się waha, to z własnego doświadczenia polecam :smile:

Opublikowano

Również byłem na poprzedniej edycji i bardzo polecam :smile:

Opublikowano

kurcze szkoda  że jestem poza miastem :sad2:

Myślisz że każdy motocyklista to wariat ?

Grubo się mylisz, bo to ludzie z wielką pasją i umiejętnościami o których ty możesz tylko pomarzyć.

icon3.png Suzuki SV650s

Opublikowano

No ludki zgłaszać się ! Chciał bym nadmienić iż w pierwszej kolejności mogły by wziąć udział osoby które jeszcze nie były na takim szkoleniu . I fajnie by było aby te osoby miały na sobie koszulki forumowe . Jak będą jakieś pytania na miejscu to osoby ze stowarzyszenia będą miały niebieskie opaski na ręku . 

Opublikowano

Zarejestrowałem się ale czy się załape zobaczymy ;-)

A co do koszulki z chęcią takową bym założył ale czekam na nią już pół roku :-)

Opublikowano

Polecam wszystkim udział w tym szkoleniu.

Jeśli tylko ktoś ma wolny czas - biegusiem na szkolenie :smile:

Warto.

Stayin' Alive

Instruktor motocyklowy w MotoInstruktor, Szkoła MotocyklowaTurbo i KULIKowisko.pl
Ratownik MotoPozytywni.pl

Jeśli instruktor siadaąąaz kursantem na tylne siedzenie, podczas zajęć w ruchu drogowym, to ok.
Jeśli jedzie autem i mądrzy się przez radio, to amator i niewiele przekaże podczas zajęć.

Co do szkolenia w aglomeracji łódzkiej, to ja proponuję szkołę Turbo, gdzie szkoli motoTomasz.

Opublikowano

Dzięki Waszym pozytywnym ocenom poprzednich szkoleń jeszcze bardziej zmotywowałem się do wysłania zgłoszenia. Do 2 marca mam dostać odp. Dzięki i mam nadzieję, że zobaczę się z resztą kandydatów:)

Opublikowano

Moje zgłoszenie też już poszło... Teraz czekać tylko na odpowiedź

Opublikowano

Poszło,gdybym się zakwalifikował a nie dojechał, a w mojej robocie wszystko jest możliwe, postaram się jakoś przekazać zadeklarowaną cegłę.

"Lepszy głópiec wendrujący po świecie od mendrca, który siedzi w domu"

Opublikowano

Również czekam na info.

Opublikowano

5 marca jest obstawka u Sobka !

Jak mnie wk***iają takie posty... Termin został z góry narzucony i go zaakceptowaliśmy. Dziękuje, dobranoc :smile:

Chcesz założyć działalność, a może już posiadasz? Odbierz 10% rabatu na usługi księgowości winfakt_logo_sygnatura.png

Polecam, sprawdziłem na własnym biznesie: www.infakt.pl

Opublikowano

Chyba do 3-ciego mają dać znać

Opublikowano

Ja pierwszy raz tam bebe jak się załapie :riding:  .Przydało by się szkolenie bo śmigam od niedawna na 50 ce i po mieście w lodzi wiec ruch nie mały a kierowcy chamscy nie wszyscy :P

Opublikowano

faktycznie ciekawa inicjatywa ,zgłosiłem akces i czekam na weryfikacje

Opublikowano

Dostał ktoś już potwierdzenie?

Opublikowano

Ja się załapałem :-)

Przyznać się kto jeszcze? :-)

Opublikowano

Właśnie dostałem e-mail z potwierdzeniem :-)

Opublikowano

Też właśnie odczytałem potwierdzenie, do zobaczenia :smile:

PS - na poprzednim szkoleniu rozmawiałem z prowadzącym o niezapowiedzianych nieobecnościach i stwierdził, że jeśli komuś nagle coś wypadnie (dzień przed, albo godzinę przed) to żeby ich mimo wszystko poinformował, bo wtedy mogą się skontaktować z osobami z listy rezerwowej, może ktoś akurat będzie mógł skorzystać, więc gdyby komuś coś miało wypaść, to dajcie im znać :smile:

Opublikowano

Ja właśnie dostałem potwierdzenie o zakwalfikowaniu się na kurs. Dozobaczenia na kursie.