Skocz do zawartości

Kantor Walutowy W Sieci

Irek30

Rekomendowane odpowiedzi

Jak jest z tymi kantorami internetowymi, nie kupuję tego bo chyba nie jestem zbytnio w temacie. Czy to tak naprawdę się opłaca, przecież kursy w kantorach stacjonarnych nie są takie złe. Może ktoś, kto korzysta/ł ma cokolwiek do powiedzenia?

W kantorach internetowych jest troche lepszy kurs i mniejszy zdecydowanie spread.

Oczywiscie roznice czuje sie jak wymieniasz co najmniej setki euro, funtow czy dolarow lub innych walut.

Ja mam konto w alior kantorze. Jest zupelnie za darmo. Wyrobilem tez dwie karty: w euro i funtach, przydaly sie jak bylem za granica. Karty tez za darmo.

Jak pisze Kolega wyżej największą wartością kantorów internetowych (też mam Alior) jest darmowa karta, która pozwala na:

1. zakupy w internecie w walucie sklepu

2. płatność w sklepach za granicą i wypłaty z bankomatu w walucie kraju

Dzięki temu można oszczędzić na przewalutowaniach na karcie, które w polskich bankach potrafią słono kosztować. 

Moja ostatnia wizyta w Berlinie - sporo kasy zaoszczędzone używając karty w euro, podobnie jak np. zakupy w angielskim amazon.

Jeśli ktoś nie lubi używać kart i jest z tych co wolą zabrać na wyjazd ze sobą gotówkę to chyba raczej nie ma sensu się bawić w kantor internetowy, bo oszczędności będą groszowe.

Czy ja wiem...Różnicę można zobaczyć nawet jak wymieniasz sobie te 1000 euro. W kantorze internetowym zawsze będziesz miał o wiele lepszy kurs niż w kantorze stacjonarnym. Jest to niekiedy kilkanaście czy kilkadziesiąt groszy. Sam jakiś czas temu założyłem sobie konto waluowe. Przelewam sobie na nie pieniądze wymienione w kantorze oraz w taki właśnie sposób płacę w sklepach internetowych. Jest to znacznie bardziej opłacalna opcja niż płacenie bezpośrednio z konta oraz strata na przewalutowaniu banku ( banki nieżle sobie na nim zdzierają).

Możesz sobie porównać tutaj: http://ergokantor.pl/- kantor nie pobiera prowizji za usługi. 

Opłaca się bardzo! Kursy bankowe standardowe są tak zaniżane, że w ogóle żal wymieniać. Ja w serwisie BZWBK mam 4 konta, w tym dwa walutowe (USD i EUR) i pomiędzy mini wymieniam waluty za pomocą systemu E-FX. To też taki internetowy kantor, tyle że czuję się z nim jakoś bezpieczniej, bo oferuje mi go mój bank a nie jakiś serwis XYZ, który może chcieć ukraść mi kasę. Wymieniam pieniądze regularnie i jeszcze nigdy nie straciłem.

Dla porównania kursy bieżące:

USD po kursie bankowym: 3,9902
USD w systemie paypal: 4,01324

USD w systemie E-FX: 4,0940

Różnica widoczna gołym okiem, spróbuj wymienić 1000 USD i masz 80 zł gratis. Poza tym jeśli orientujesz się w kursach i znasz trend idzie dodatkowo zarobić. W tradycyjnych kantorach kursy raczej nie zmieniają się w ciągu dnia. W E-FX kurs potrafi w ciągu dnia zmienić się o 6-7 groszy, więc jak masz więcej gotówki do wymiany to siedzisz i polujesz na dobry kurs :smile:

Jeszcze dodam, że E-FX ma 0% prowizji jeśli używasz kont lokalnych (czyli BZWBK).

Jak się jeżdżąc nie przewrócisz to się jeździć nie nauczysz...

Nie do konca sie zgodze bo jrsli dziennie kurs znieni sie o 6 gr, a spread wynosi 3 to juz nie jest to zysk az tak wielki.

Przyjmuję argument i zgadzam się. Jeśli spread jest 6 gr to kantor najczęściej ma kurs uśredniony, czyli zysk 3-4 grosze, ale... zależnie na jaki kantor trafimy. Tak czy inaczej przyznaję rację :smile:

Jedna dodatkowa zaleta: nie trzeba nigdzie jeździć z gotówką, wymiana w mig i trafia na konto w PLN. Wygoda.

No właśnie i to jest słowo klucz - iść.

Mając konto walutowe w ing i pracując w NL wszystko robiłem niewychodząc z domu. Kilka chwil i miałem złotówki na końcie i płaciłem kartą w sklepie lub wypłacałem gotówkę w najbliższym lub po drodze bankomacie.

Wracając do kraju nie musiałem szukać kantoru po drodze żeby zatankować itp. Przelanie kasy mamie np na święta to tez w sytuacji gdy zarabiasz w euro tylko chwila.

Edytowane przez Rogal (wyświetl historię edycji)

...

• 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 3 tygodnie później...

Niestety konta walutowe w większości banków są płatne. Oczywiście opłaty są ukryte, ale są.

Niech będzie, że zareklamuję bo niestety nie masz racji. Posiadam konto walutowe w BZWBK i przy założeniu, że cały czas leży tam min 20 USD konto nie jest nic płatne. Nie muszę mieć żadnych wpływów i żadnego obrotu, po prostu utrzymuję stan powyżej w.w. kwoty. Znam jeszcze 2 (a może nawet 3, ostatniej oferty nie jestem pewien) podobne konta walutowe.

Posiadam konto walutowe w BZWBK i przy założeniu, że cały czas leży tam min 20 USD konto nie jest nic płatne. Nie muszę mieć żadnych wpływów i żadnego obrotu, po prostu utrzymuję stan powyżej w.w. kwoty. Znam jeszcze 2 (a może nawet 3, ostatniej oferty nie jestem pewien) podobne konta walutowe.

Konto walutowe w Alior Kantor - w jednym koncie masz dowolną ilość subkont dla dowolnej ilości walut. Przelewasz sobie PLNy i w dowolnym momencie wymieniasz na eur/usd/gbp/cokolwiek. Każde subkonto ma swój numer rachunku. Z każdego można robić zagraniczne przelewy (darmo) i przyjmować przelewy. Założenie i utrzymanie darmo, bez żadnych warunków. Do każdego subkonta karta w danej walucie, wydanie darmo, wykonanie jednej transakcji w ciągu 6 mcy sprawia że nie naliczą żadnej opłaty za jej używanie, jedna wypłata za granicą z bankomatu darmo. 

Nie zalazłem lepszej oferty.

a ja w ING - konto walutowe (w EUR) wisi sobie od jakiś 4 lat, od kiedy wyjeżdzałem do Holandii. i nic nie kosztuje :smile:

za to za kartę pobierają (chyba) 1,5 euro miesięcznie, ale ręki uciąć nie dam, bo karty nie mam :P

wtedy wypłaty z bankomatów na terenie Niemiec i Holandii miałem bez prowizji, teraz nie wiem :P 

Edytowane przez krzychoslav (wyświetl historię edycji)

"proste drogi są dla szybkich motocykli, kręte dla szybkich motocyklistów"

SV1000S

icon3.png