Matik Opublikowano 16 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2016 Witam przymierzam się do od dawna planowanego założenia terrarium. Tak sobie pomyślałem czy może ktoś z Was posiada jakiegoś gada/płaza/ssaka Zawsze można by się powymieniać doświadczeniami. Może także znacie i polecacie jakieś sklepy bądź hodowców? Przyznam szczerze, że w Łodzi no i z okolic dość słabo z tego typu hobby. Pozdrawiam 0 Cytuj
kosmaty Opublikowano 16 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2016 Pogadaj z Fazerro ma takie cuda 0 Cytuj https://www.hondapark.pl/pl/motocykle.html
kalamat Opublikowano 16 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2016 Ja mam gekona lamparciego w własnoręcznie wykonanym terrarium. Niedługo będę budować nowe większe. Masz już upatrzony egzemplarz? 0 Cytuj
Matik Opublikowano 17 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2016 Myślałem nad boa tęczowym albo wężem zbożowym 0 Cytuj
Lans Opublikowano 17 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2016 (edytowane) Kup sobie lepiej jakiegoś boa, napewno sobie z nim poradzisz. Węże zbożowe nie są za ciekawie. Ja mam obecnie dwa pytony tygrysie 3m :-) Pająka i skorpiona. Ale kiedyś miałem bardzo dużo takich zwierząt :-) Więc doświadczenia mi nie brakuje :-) Teraz liczne stado koni i owczarków :-) Węże to naprawdę ciekawe stworzenia, a hodowla ich naprawdę nie jest trudna i wymagająca. Wystarczy dobrze wyposażyć terrarium :-) Podstawa to Żarówka grzewcza czerwona i mata bądź kabel grzewczy na podłogę :-) Edytowane 17 Stycznia 2016 przez Lans (wyświetl historię edycji) 0 Cytuj
Fazerro Opublikowano 17 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2016 Kupę lat już siedzę w tym temacie, zaczynałem od jakiś gekonów lamparcich, agam brodatych, zbożówek, kończąc na waranach, kobrach, żmijach i 3m krokodylach . W tej chwili z braku czasu i miejsca odpuściłem sobie hodowlę, ale zapewne w przyszłości do tego wrócę . Jeżeli ma być to Twój pierwszy wąż to oba gatunki się do tego nadadzą z tym, że młode "cenchirie" są o wiele bardziej delikatne i podatne na warunki panujące w terrarium . Wystarczy zbyt niska wilgotność lub nie odpowiednia temperatura i zwracają pokarm, później głodówka kilka dni grymaszenie w jedzeniu dla osoby bez doświadczenia może być to dosyć uciążliwe . Do tego są dosyć kąśliwym gatunkiem nie tylko za młodu, ale jeżeli Ci to nie sprawia problemów. Zdecydowanie łatwiejsze w hodowli są zbożówki, jednak tęczowe są o wiele ładniejsze i ciekawsze w obserwacji . Pozdrawiam . 1 Cytuj Jeździjmy tak, aby było nas więcej a nie mniej ...
Matik Opublikowano 17 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2016 (edytowane) Piekna kobra;) co do wyboru to mam na oku jedną odchowaną tęczówke i hog island. Oba po 1,5 metra. Ogólnie na razie przez remont mam czas by się zastanowić jaki wąż i jakie terrarium wybrać dla niego. Wiec czas jest a realizacja za około 2 tygodnie no może 3 Ps. Ugryzienie nie sprawia problemów - to dzikie zwierze więc nie łudze się, że będzie jak piesek. Na te chwilę chce wybrać po namyśle. Edytowane 17 Stycznia 2016 przez Matik (wyświetl historię edycji) 0 Cytuj
Arpe Opublikowano 18 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2016 ja swego czasu miałem boa domestica, pięknie pozowała do zdjęć podczas unieruchamiania świeżego (i szybkiego) posiłku a tak przy okazji, może ktoś potwierdzić lub obalić mit, że swego czasu na ogłoszenia w gratce "oddam kocięta w dobre ręce" odpowiadali głównie właściciele co większych wężowatych ? 0 Cytuj Lepiej na bitumice niż w botanice.
Matik Opublikowano 18 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2016 (edytowane) Z tego co wiem niestety to prawda tak samo w odpowiedzi na ogłoszenia typu oddam w dobre rece myszki, szury itp itd a nawet króliki. Wiekszość to jednak ludzie posiadający "odpowiednie gady do takiego posiłku." Bardzo dużo takich ogłoszeń było także na różnych forach terrarystycznych czy hodowlanych w tematyce gryzoni. Na terrarium.pl też czasem są takie przestrogi przed oszustami, którzy niby sie zaopiekują a tu okazuje sie, że zwierzątko ląduje w brzuchu gada. Edytowane 19 Stycznia 2016 przez Matik (wyświetl historię edycji) 0 Cytuj
Arpe Opublikowano 18 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2016 nie no, myszki to sam kupowałem normalnie w zoologu, zawsze informując, że dla węża Pani wybierała, taką starszawą co miała się już nie sprzedać 0 Cytuj Lepiej na bitumice niż w botanice.
kosmaty Opublikowano 19 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2016 masakra, to ja ryb nie chciałem wydać jak mi mówili że na pokarm, raz podałem gekonowi malusieńką myszke i to bym pierwszy i ostatni raz, jak słyszałem jak piszczy pochłaniana to mi sie serce krajało, potem wpierniczał już tylko świerszcze i mączniaki 0 Cytuj https://www.hondapark.pl/pl/motocykle.html
Arpe Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2016 z boa nie jest tak źle, nie zjada na żywca, wcześniej wywiera presję taka kolej rzeczy, trzeba być twardym, szczególnie jak się trzyma mordercę w domu moja kotka kiedyś tak się bawiła w berka: stawia sie świeżo złapaną mysz na środku pokoju i idzie w kąt, no to mysz ucieka w przeciwległy róg, zabawa polega na tym, żeby ją dopaść jak najpóźniej zanim sie schowa pod jakiś mebel gołebia też mi kiedyś przyniosła żywego trzymając zębami za szyję, co miałem powiedzeć: "odnieś go może na niego dzieci czekają" ? 0 Cytuj Lepiej na bitumice niż w botanice.
Matik Opublikowano 21 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2016 (edytowane) masakra, to ja ryb nie chciałem wydać jak mi mówili że na pokarm, raz podałem gekonowi malusieńką myszke i to bym pierwszy i ostatni raz, jak słyszałem jak piszczy pochłaniana to mi sie serce krajało, potem wpierniczał już tylko świerszcze i mączniaki Z tego też powodu wielu hodowców podaje martwe myszy. Humanitarnie zagazowane o ile można tak to powiedzieć. Wielu także zasłania się podtrzymaniem instynktu łowcy ale dla mnie co to za instynkt gdy mysz nie ma gdzie uciec? Morderca jak w morde strzelił tylko szkoda, że najczęściej na powierzchni 100×40×50 . Planuje więc karmić martwym pokarmem nie tylko ze względu na miekkie serce czy też nie ale wg. mnie niepotrzebnie stresuje karmówke i czasem wydaje sie że samego węża też. Edytowane 21 Stycznia 2016 przez Matik (wyświetl historię edycji) 0 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi