Kovalchuck Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 Potrzebuje pomocy Wiem że mamy specjalistów na forum Mam dylemat, ponieważ szukam Laptopa w granicach 3 tys, a w oko wpadły mi 2 modele. Jako że zimą chcemy ,,ponabijać" trochę postów Może ktoś się wypowie na ten temat !!!??? Oczywiście przyjmuje inne propozycję oprócz Della Hp i Noname-ów jedyny warunek 3 koła Propozycja pierwsza: http://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/asus-x555lj-xo700h-w8-1.bhtml?gclid=CK-w9_X-3ckCFSL4cgodns8Aaw&gclsrc=aw.ds#opis Propozycja druga: http://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/lenovo-z51-70-i7-5500u-8gb-1tb-r9m375-w10-bialy.bhtml#opis 0 Cytuj Myślisz że każdy motocyklista to wariat ? Grubo się mylisz, bo to ludzie z wielką pasją i umiejętnościami o których ty możesz tylko pomarzyć. Suzuki SV650s Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salat Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 co prawda jestem gorącym zwolennikiem Asusa ale w tym konkretnym starciu jakoś bardziej mi sie podoba lenovo, Asus ma tylko jeden plus czyli ssd 128 GB poza tym rozdziałka na minus, pamieć na minus dla tego ja bym wybrał Lenovo. Nie mniej jak możesz to poczekaj do stycznia bo teraz masz ceny "promocyjne" przedświąteczne, poza tym jak chcesz żeby specjaliści ci dobrze doradzili to określ spektrum zastosowań lapka 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adek Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 Jako ten który często zmienia sprzęt i już sporo tego przerobił piszę od razu Lenovo Wiem jak się pracuje przy FullHD a przy 1366... Oba mają te same dyski a Asus aby gonić leniaka dodaje w gratisie dodatkowy dysk SSD który nie jest dyskiem podstawowym a dodatkowym Ja patrząc na konfigurację bez jąknięcia Lenovo... dysk SSD zawsze sobie możesz dokupić. Obecnie jestem na etapie Lenovo Z710 i przez kilka lat go nie zmienię !!! Widzę czaisz temat skoro sam od razu wywalasz Dell i HP więc mamy podobny gust i wiedzę. HP padnie w ciągu gwarancji ze 4 razy Dell jedynie jest użytkowy w najwyższych wersjach Biznes cała reszta lądująca w sklepach to pospolity odpad produkcyjny. 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gary Opublikowano 16 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 Pytanie jeszcze, do czego Ci ten sprzęt potrzebny, do czego będzie wykorzystywany? Jeśli do "nabijania postów", to można kupić coś poniżej 1000zł ;-) 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ErR Opublikowano 16 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 (edytowane) W pracy mamy wszystkie Lenovo tylko że wersje ThinkPad. Sam teraz użytkuje T430 a za jakąś chwile się przesiadam na T440s. Extremalnie je używamy. NIgdy nic z nimi się nie stało. Bierz lenovo, od razu dokup sobie dysk ssd z 250 giga a ten terabajtowy zrób sobie jako backup na dane po USB i będzie pieknie latac. Edytowane 16 Grudnia 2015 przez rooland (wyświetl historię edycji) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal_lc4 Opublikowano 16 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 (edytowane) do czego będzie wykorzystywany? Jeśli do "nabijania postów", to można kupić coś poniżej 1000zł He he dobre, do tego to nawet jakaś tania Nokia starczy. Nie znam się zbytnio na kompach, więc sobie obserwuje temat z ciekawości, ale że Dell jest gorszy od Asusa i jest odpadem produkcyjnym to pierwsze słyszę. Ostatnio kupiłem właśnie Dell'a i jestem mega zadowolony z wydajności, cichej pracy, a zwłaszcza z jakości wykonania porównując do tej samej półki Asusa, HP. Co prawda kupiłem model tzw "biznesowy". Edytowane 16 Grudnia 2015 przez michal_lc4 (wyświetl historię edycji) 0 Cytuj Supermoto se kupili... Terrorysty je&ane... SUPERMOTO LDZ Inspekcja Rowów Przydrożnych https://web.facebook.com/MM-Garage-1003360043043536/?ref=aymt_homepage_panel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kovalchuck Opublikowano 16 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 Nie chce się wylewać dokładnie do czego będzie potrzebny Z reguły do pracy, do domu, do filmów, do grania i do nabijania postów ale nie jestem jakimś nałogowym graczem bo nie mam na o czasu Potrzebuje sprzętu który po roku czasu nie będzie się zacinał i mnie brzydko mówiąc wk***iał. Pracuje praktycznie cały czas z komputerem i telefonem. Nie ma nic bardziej denerwującego niż lagi !! Wracając do pobudek napisania tematu Nie do końca chciałem ponabijać posty! Sam też zdecydowałem się na Lenovo, jednak po wycieczce do rtveuroagd Pan powiedział ze lenovo dosyć często wracają na servis! On poleca tego asusa, bo nie ma problemow i jest o podobnych parametrach. Wiem że ma pewnie target na produkty Asusa ale celowe wprowadzanie w błąd nie do końca jest etyczne Nie mniej jak możesz to poczekaj do stycznia bo teraz masz ceny "promocyjne" przedświąteczne, poza tym jak chcesz żeby specjaliści ci dobrze doradzili to określ spektrum zastosowań lapka wiem wiem teraz tylko orientuje się w temacie cen i jakości 0 Cytuj Myślisz że każdy motocyklista to wariat ? Grubo się mylisz, bo to ludzie z wielką pasją i umiejętnościami o których ty możesz tylko pomarzyć. Suzuki SV650s Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adek Opublikowano 16 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 Wejdz do fotojoker i powiedz sprzedawcy ze chcesz najlepszy aparat... Juz Ci mowie ze od razu poleci sony Niestety jak sie dostaje premie za wypychanie jednej marki to tak jest. Sprzedawca jest jak dziwka... wszystko za kase ! 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salat Opublikowano 16 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 Tu wyjątkowo zgadzam się z Adkiem sam pracowałem w sklepie komputerowym kilka lat i polecałem Asusa jak by to nie wiem jaka doskonałość była, a tajemnica polegała na tym że za każdego Asusa dostawaliśmy 40 złociszy od dystrybutora, a Lenovo nie płaciło nic ...... 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karwoj25 Opublikowano 16 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 (edytowane) Pan powiedział ze lenovo dosyć często wracają na servis! Ale nie powiedział, że asusy jeszcze częściej Wszystkie asusy, z którymi miałem do czynienia odwiedzały serwis przynajmniej raz. Każdy miał wymieniany dysk, jeden z nich nawet dwukrotnie. Do tego w jednym połączenie matrycy. W 2 z 4 przed upływem 2 lat przestały działać napędy dvd - nagrywają płyty, ale nie potrafią ich odczytywać. Poza tym doskonale sie sprawują Inna sprawa, że asus ma sewis door to door (nie wiem jak lenovo), więc sprzedawca nie może wiedzieć czy wracają na serwis Edytowane 16 Grudnia 2015 przez karwoj25 (wyświetl historię edycji) 1 Cytuj GS500 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gary Opublikowano 16 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 (edytowane) Ludziska, przecież tak działa ten świat, marketing, reklamy. Wpycha nam się produkty, których nie potrzebujemy, wmawiając ich zady i walety. Dzieci szczuje się ideologią typu: "będzie nowy laptop, będzie czerwony pasek na świadectwie", "wszyscy mają mambę mam i ja" itd. Prawda jest zupełnie gdzie indzie. Kto ciekaw, niech poszuka np. ile "dobrego" robi Nestle, zatrudniając 6 latków do pozyskiwania czekolady. Sprzedawca jest jak dziwka... wszystko za kase ! Ajć... dość brutalne i niesprawiedliwe uogólnienie z porównaniem, tym bardziej, że znam takich, którzy nie wpisują się w tę "złotą myśl"... Moim zdaniem (jako człowieka z branży IT) pytanie Asus czy Lenovo to jak pytanie Honda czy Kawasaki. Jeśli kryterium wyboru jest marka to OK, jeśli potrzeby autora i zamiar wykorzystywania sprzętu to może się okazać, że żaden z jego typów nie jest idealny. Potrzebuje sprzętu który po roku czasu nie będzie się zacinał i mnie brzydko mówiąc wk***iał. Pracuje praktycznie cały czas z komputerem i telefonem. Nie ma nic bardziej denerwującego niż lagi !! To po co przepłacasz za i7? Nie wykorzystasz połowy jej możliwości nawet w super wypasionej grze... Itd. Itp. Udanego wyboru i zakupu. Edytowane 16 Grudnia 2015 przez gary (wyświetl historię edycji) 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adek Opublikowano 16 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 Tu wyjątkowo zgadzam się z Adkiem podziękował ;-) 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kovalchuck Opublikowano 16 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 (edytowane) To po co przepłacasz za i7? Nie wykorzystasz połowy jej możliwości nawet w super wypasionej grze... Itd. Itp. Tak, ale za rok okaże się że to i7 daje radę a 5 już nie mam teraz asusa 4 rok nadal daje rade ale to już wiadomo nie ta liga i tak jest lepszy niż HP-ek z biedry którego kupiła sobie moja mama bo jak mam na nim coś zrobić to szlag mnie trafia !!! Właśnie dlatego chce zapłacić--> a nie przepłacić za lepszy sprzęt. A mam jeszcze jedno pytanie Jak z chłodzeniem. Asusy mają ten system feelcold! Pamiętam że to było pierwsze co ,,padło" jak z chłodzeniem w Lenovo ? Ktoś coś wie na ten temat ??? Inna sprawa, że asus ma sewis door to door (nie wiem jak lenovo), więc sprzedawca nie może wiedzieć czy wracają na serwis Pan powiedział że servis jest gdzieś w Niemczech i ogólnie bardzo długo to trwa. Poza tym nie wszystko przyjmują na gwarancji a asus podobno tak Edytowane 16 Grudnia 2015 przez Kovalchuck (wyświetl historię edycji) 0 Cytuj Myślisz że każdy motocyklista to wariat ? Grubo się mylisz, bo to ludzie z wielką pasją i umiejętnościami o których ty możesz tylko pomarzyć. Suzuki SV650s Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gary Opublikowano 16 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 Tak, ale za rok okaże się że to i7 daje radę a 5 już nie hahahaha! To też usłyszałeś od sprzedawcy w sklepie? Dobra, wyłączam się z dyskusji, bo jak widać nie o porady techniczne tu chodzi. Tak czy siak, powodzenia w zakupach! 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kovalchuck Opublikowano 16 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 Dobra, wyłączam się z dyskusji, bo jak widać nie o porady techniczne tu chodzi. Wypowiedz się ja się nie znam na informatyce tylko wypowiadam się na podstawie swojego króciutkiego doświadczenia z elektroniką Wysłucham każdej rady i propozycji laptopa z twojej strony 0 Cytuj Myślisz że każdy motocyklista to wariat ? Grubo się mylisz, bo to ludzie z wielką pasją i umiejętnościami o których ty możesz tylko pomarzyć. Suzuki SV650s Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PIT Opublikowano 16 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 ASUS S96S (kadłubek) vs Lenovo G70 i5 Na podstawie tych dwóch sprzętów duży ukłon ku Asusowi ze względu na solidność i trwałość sprzętu mam go od jakiś 5 lat do tej pory śmiga dość żwawo na XP. Przez ten czas padło DVD i przetwornik napięcia od podświetlenia monitora widać też pęknięcia plastiku przy zawiasach ekranu . Pracował w ciężkich warunkach środowiskowych (kurz, pył, zmienne temperatury) męczyłem go także gierkami (CS i Fear). Jeśli jednak chodzi o jakieś zawiechy czy padanie dysku itp. to bez zarzutu mimo pierdyliona aktualizacji XP nadal śmiga. Lenowo kupiłem w tym roku właśnie koło 3tyś bo wiadomo współczesny system i HD obróbka filmików z kamerki itd. Pierwsze niemiłe odczucie to klawiatura, nie mogę się przyzwyczaić (sporo klepię) i intuicyjnie wyczuwałem ASUSA, a w Lenowo są niższe skoki klawiszy ale jakby siniej trzeba je wcisnąć i wszelkie altowe ą, ę itd. muszę męczyć. Ponadto bardzo fajny pomysł z partycją recovery tylko że po zrobieniu aktualizacji obraz dysku systemowego już się na tej partycji nie mieścił, jakby nie mogło być kilka GB więcej. Przy pracy kilku programów lub uruchamianiu, a szczególnie aktualizacji tak zamula, że muszę czekać na otwarcie przeglądarki. A tak przy okazji jak kupuję Wina 8 to chyba płacę za jakiś pakiet programów do użytku offline, a tu aby użyć notatnika muszę jakieś konto zakładać "dżizas, ku*wa ja pie*dolę" 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kovalchuck Opublikowano 16 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 PIT fajnie bo na klawiaturę nie zwróciłem uwagi dodatkowo asus ma ten bajer z zimną klawiaturą Tylko w którą stronę się kłaniasz !! Asus vs Lenovo ? Żałujesz świeżego zakupu ? 0 Cytuj Myślisz że każdy motocyklista to wariat ? Grubo się mylisz, bo to ludzie z wielką pasją i umiejętnościami o których ty możesz tylko pomarzyć. Suzuki SV650s Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PIT Opublikowano 16 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 W zasadzie chciałem kupić Asusa moja zaprzyjaźniona hurtownia miała parcie na Lenowo i tak dałem się namówić. Z Lenowo też był zadowolony jeden z naszych forumowych kolegów, który sporo pracuje na kompie chociaż miał jakiś inny model. Ogólnie gdyby nie te przymulenia to na razie nie mam co narzekać na Lenowo klawiatura to kwestia przyzwyczajenia. Mam wrażenie, że Lenowo są bardziej przystępne cenowo, a przy aktualnej gonitwie technologicznej i tak trzeba będzie zmienić kompa niedługo wiec ta wytrzymałość Asusa może się nie przydać. Konkludując, jeśli wiesz że będziesz molestował tego lapka w trudnych warunkach to pewniejszy jest Asus (z mojego doświadczenia ale nie mam obiektywnej opinii o Lenowo bo może też pochodzi) natomiast jeśli będziesz go traktował po "chrześcijańsku" (praca w domu, biurze) to nie obawiałbym się Lenowo. Jeśli programujesz to zakupiony sprzęt może być dłuższą inwestycją (wytrzymałość jest ważna) bo wymagania sprzętowe w tej dziedzinie nie są duże ale jeśli obrabiasz grafikę czy filmy to prawdopodobnie za kilka lat i tak czeka Cię zmiana sprzętu i warto teraz zapłacić mniej. Parametry wiadomo według potrzeb, na dysk nie zwracałbym uwagi to najłatwiej wymienialny element, a i tak w większości za archiwum służy zewnętrzny dysk. 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kovalchuck Opublikowano 16 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 Dzięki, PIT chyba już mam obraz sytuacji zastanowię się do stycznia.... jeszcze troszkę czasu mam! Dzięki wszystkim za wypowiedzi sporo pomogliście czekam jeszcze na propozycje Gary żebym kupił dobrze i nie przepłacał ! :riding: 0 Cytuj Myślisz że każdy motocyklista to wariat ? Grubo się mylisz, bo to ludzie z wielką pasją i umiejętnościami o których ty możesz tylko pomarzyć. Suzuki SV650s Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karwoj25 Opublikowano 17 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2015 (edytowane) Pan powiedział że servis jest gdzieś w Niemczech i ogólnie bardzo długo to trwa. Poza tym nie wszystko przyjmują na gwarancji a asus podobno tak A serwis asusa jest "we wczechach" i też trwa to długo. Kovalchuck, zapomnij o wszystkim, co mówił sprzedawca, bo tylko komplikujesz sobie zakup. A tekst o tym, że asus naprawi wszystko, możesz sobie włożyć między bajki Andersena Edytowane 17 Grudnia 2015 przez karwoj25 (wyświetl historię edycji) 1 Cytuj GS500 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carusek Opublikowano 17 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2015 Jako osoba zajmująca się na co dzień serwisem i sprzedażą (teraz bardziej zakupami) sprzętu IT, powiem, że LENOVO to największy chłam jaki może być. Słabej jakości plastiki, dramatyczna jakość wykonania tego co jest w środku, widać oszczędności na każdym kroku. Największy hit w oszczędzaniu to bateria, a w zasadzie ogniwa oplecione taśmą klejącą z wyprowadzeniem do podłączenia do płyty głównej, bo przecież nie widać jej z zewnątrz. Jedynym plusem LENOVO jest cena. Ale coś za coś. Jeszcze jedno, w razie jak Ci padnie LENOVO to przygotuje się na 2-3 miesięczny serwis sprzętu. Więc z tych dwóch ASUS. 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ErR Opublikowano 17 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2015 Jako osoba zajmująca się na co dzień serwisem i sprzedażą (teraz bardziej zakupami) sprzętu IT, powiem, że LENOVO to największy chłam jaki może być. Słabej jakości plastiki, dramatyczna jakość wykonania tego co jest w środku, widać oszczędności na każdym kroku. Największy hit w oszczędzaniu to bateria, a w zasadzie ogniwa oplecione taśmą klejącą z wyprowadzeniem do podłączenia do płyty głównej, bo przecież nie widać jej z zewnątrz. Jedynym plusem LENOVO jest cena. Ale coś za coś. Jeszcze jedno, w razie jak Ci padnie LENOVO to przygotuje się na 2-3 miesięczny serwis sprzętu. Więc z tych dwóch ASUS. Dziwi mnie to strasznie. W pracy mamy około 100 laptopów Lenovo Thinkpadów, część z nich jest dość ekstremalnie (praca w deszczu, przenoszone w plecakach, w samochodzie na podłodze itd. - ogólnie nie ma dbania o sprzęt) i przez 2 ostatnie lata nie było ani jednej reklamami na cokolwiek. Bateria to bateria, trzeb umieć ją używać. Możliwe, że jednak ThinkPady różnią się od serii dla Kowalskich... 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kovalchuck Opublikowano 17 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2015 Zadziała się rzecz, której się obawiałem Zależy jak się trafi.... Jedni mają Lenovo i sobie chwalą, drudzy mają z nimi same problemy Patrzyłem na te ThinkPady one są teoretycznie lepsze ..... I nikt mi jeszcze nie odpowiedział jak to jest z wentylacją w Lenovo 0 Cytuj Myślisz że każdy motocyklista to wariat ? Grubo się mylisz, bo to ludzie z wielką pasją i umiejętnościami o których ty możesz tylko pomarzyć. Suzuki SV650s Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemmo Opublikowano 17 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2015 To i ja dorzucę swoje doświadczenie do tej jakże interesującej dyskusji Z laptopami zarówno "amatorskimi" jak i klasy biznesowej mam do czynienia od 15 lat. Zarówno jako użytkownik jak i serwisant u klientów i znajomych. Przerobiłem w sumie kilkadziesiąt sztuk, w tym różne ciekawe przypadki, łącznie z Belineą Lenovo, a tak naprawdę jeszcze IBM Thinkpada używałem osobiście w latach 2007-2011 i po przykrym doświadczeniu z serwisem w 3-roku użytkowania, który odmówił naprawy mimo ewidentnie winy sprzętu, rozstałem się z tą marką (mówimy o sprzęcie, który w 2007 roku kosztował ponad 7k więc prawie najwyższa półka). Od tamtego czasu osobiście używam Dell'a i po różnych doświadczeniach z serwisem w Polsce zdecydowanie go polecam - a w szczególności serwis w opcji NBD (Next Business Day), który nie ma sobie równych. Obecnie od 3 miesięcy używam Dell XPS 13 i moim zdaniem nie ma on w tej chwili konkurencji. Poprzednią edycję (nie 2015) możesz kupić za około 2800 zł (i5/4GB/SSD), obecną (kilka pożądanych usprawnień ale bez jakiegoś mega przełomu dla amatora) możesz mieć za jakieś 3400 zł. Żaden inny sprzęt w tej cenie nie może się z nimi równać, zarówno pod kątem jakości wykonania (o tym się oczywiście dowiesz po kilku latach użytkowania) jak i ogólnego value4money (jedne z najlepszych matryc na rynku, wielogodzinna praca na baterii, bardzo dobry projekt obudowy, ciche i wydajne chłodzenie, podświetlana klawiatura, itd.). Najważniejsze w tym wyborze jest to, do czego będziesz go używał i jak często to będzie prawdziwy laptop, a nie mniejszy PC który i tak przeważnie stoi w domu. Jeśli ma to być głównie sprzęt stacjonarny, który popracuje 4-6 godzin dziennie, to wiele średniej klasy laptopów wytrzyma 3-4 lata bez jakiejś awarii (np. Lenovo z podstawowej serii mojego ojca z 2007 roku padł dopiero w tym roku, po 8 wcale nie tak lekkich latach). Jeśli natomiast często się z nim przemieszczasz, otwierasz i zamykasz przynajmniej kilka razy dziennie, to prawdopodobnie za 2-3 lata możesz już mieć problemy z zawiasami, taśmą matrycy, itd. Co do procesora - jeśli ktoś Ci mówi, że nie ma różnicy między i3/i5/i7 to znaczy, że jest takim samym amatorem dla którego taka różnica nie ma znaczenia. Nie dość, że różne optymalizacje (szczególnie w i7) znacznie przyspieszają wiele codziennych procesów , jak obróbka zdjęć/wideo/kompresja/archiwizacja plików/itd. to jeszcze brak niektórych funkcji (np. wirtualizacja, sprzętowe wspomaganie szyfrowania, itd) w słabszych modelach wyklucza ich profesjonalne zastosowania. Ale tak, dla amatora nie ma to większego znaczenia Ma natomiast znaczenie parametr TPD, który mówi jaką maksymalną moc zużywa dany procesor, bo to przekłada się na żywotność całego laptopa (wyższe TPD wymagają lepszego chłodzenia) oraz czas pracy na baterii (to już dla każdego jest czasem ważne). Do tego, jeśli chcesz grać w wymagające gry na wysokich ustawieniach to musi tam być dedykowana karta graficzna. Takie komputery dedykowane do gier robi m.in. ASUS i MSI ale najwyższa liga to Alienware (własność Dell'a). Mam natomiast też dla Ciebie inną propozycję, z której skorzystało już wielu moich znajomych i klientów. Zamiast kupować nową maszynę o średnich parametrach kup coś używanego, sprzęt poleasingowy bardzo dobrej klasy, za naprawdę niskie pieniądze. Polecam np. Dell e6410/e6510, którego w rozsądnej konfiguracji możesz mieć za mniej niż 1000 zł z roczną gwarancją (nowe kosztowały 3-5 tys.). W tym roku kupiłem w sumie 4 takie i wszystkie pracują bezawaryjnie. Za zaoszczędzone pieniądze możesz dokupić dobry dysk SSD, do tego jakiś duży przenośny dysk (róbcie backupy!) i kupę akcesoriów, które czasem totalnie zmieniają jakość pracy (np. dobra myszka czy tablet do prac graficznych). Ostatecznie polecam Ci po prostu przejść się po sklepach (np. X-Kom, mają dużo modeli na miejscu i całkiem rozsądnych handlowców, sporo wiedzą), popatrz, pomacaj, pomyśl... i kup coś, co najbardziej Ci odpowiada, to w końcu Twoja kasa i Twoje zadowolenie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi