Skocz do zawartości

Problemy Z Odpalaniem Ybr 250

gos_

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Może ktoś będzie mi w stanie pomóc zdiagnozować problem z moto (ybr 250 rocznik 2011).

Zaczęło się we wakacje  podczas wysokich temperatur. Gdy moto stał w pełnym słońcu miał problemy z odpaleniem (gdy na dworze było ponad 30 stopni, a motocykl stał parę godzin). Męczył się, ale w końcu odpalał. W innych przypadkach odpalał bez problemu na dotyk zarówno na zimnym, jak i na rozgrzanym silniku.

Później zaczęły się kolejne problemy. Motocykl czasami gasł podczas hamowania np. przed skrzyżowaniem. Jednak od razu odpalał i dalej jechałam bez problemów. Po pewnym czasie znów stan się pogorszył, tak, że już nie mogłam zjechać ze skrzyżowania. Zostawiłam motocykl, poszłam do pracy. Po 8 godzinach wróciłam. Odpalił, ale po około 10 sekundach zgasł. Kręcił, ale już nie odpalał. I tak do tej pory. Jak przekręcam stacyjkę słychać, że pompa paliwa działa. Kręci, jednak nie odpala lub odpali na te 10 sekund i gaśnie.

Moto ma przejechane zaledwie kilka tys., ale stał nieużywany przez ponad rok (garażowany). Być może ma to coś wspólnego z jego obecnym stanem?

Nie ukrywam, że nie mam dobrych doświadczeń z mechanikami, więc na tyle ile jestem w stanie wolałabym sama pogrzebać (podstawowe umiejętności :P). Niestety nie mam zupełnie pojęcia od czego zacząć…

Heeelp :sad2:

Zaczynamy :smile:

1- nie zapala wykręć świece oceń iskra jest ?

Wetknij drugą świece do fajki jak nie pali iskra jest ?

- paliwo jest ? Kreciłeś nie zapalił = czuć widać zalaną świece.

A ja jestem ciekaw czy wogóle paliwo dochodzi. Może się jakiś wężyk albo coś zagiął. Było ciepło to tym bardziej robił się miękki.

Jak długo stał to pewnie wytrącił sie syf w paliwie . Jak napisali sprawdzić iskrę , jak jest szukać przyczyny w gaźnikach i zasilaniu paliwem . Nie wiem jakie jest dojście ale w więkrzości gaźników jest śruba do spuszczania syfu z komory pływakowej. Chyba że to wtrysk to nie pomogę

Dzięki za szybką reakcję :smile:

1. Świecę sprawdzę, choć była sprawdzana w lecie po tym jak już pojawiły się pierwsze problemy z odpalaniem i była w porządku. Ale nie wiem czy jest teraz iskra. 

2. Moto zalany do pełna.

3. Wężyk też sprawdzę i dam znać. 

4. Niestety nie ma gaźników, tylko wtrysk

Edytowane przez gos_ (wyświetl historię edycji)

Przyczyn nie odpalania na ciepłym i gaśnięciem podczas jazdy tak naprawdę może być mnóstwo, wadliwy akumulator, alternator, regulator napięcia, moduł zapłonowy, czujnik temperatury może świrować, świece bądź cewki/przewody zapłonowe, jakieś przebicie na kablach, być może jakiś przewód jest zaśniedziały bądź poluzowany i raz łapie a raz nie, lejące się wtryski, itp. Ale mimo wszystko zacząłbym od elektryki i sprawdzenia ładowania. pozdro.

a więc:

1. Świeca sprawdzona. Iskra jest. Zalana nie była. Sprawdzałam na wszelki wypadek kilkukrotnie (przed odpaleniem, po odpaleniu i zgaśnięciu i po próbach odpalenia) :P Nie było żadnej różnicy

2. Akumulator i alternator ok.

Szukam i sprawdzam dalej...

Wczoraj odpalił od razu. Pochodził z 30-60 sekund i zgasł. Zauważyłam, że zanim zgasł wzrosły mu nagle obroty (na parę sekund). Później standardowo - kręcił, ale już nie odpalał.

Nie dostaje paliwa filtry ,wężyki kranik o ile jest do sprawdzenia .

Pózniej ciśnienie paliwa w układzie zasilania nie wiem jak to w twoim modelu .

A na koniec napięcie na kostce wtrysku.

• 2 miesiące temu...