Zet Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2015 Urządzenie można potraktować dwojako - jako zbędny bajer lub coś faktycznie mogącego przydać się w trasie. Na rynku jest całkiem sporo tego typu rozwiązań. Znadziecie być może tańsze ale nie wiem czy będą lepiej wykonane. Zarówno czujniki jak i jednostka centralna są porządnie spasowane, prawdopodobnie przetrwają każdą trasę i pogodę. Producent zadbał o wyraźną prezentację pomiarów i ewentualnych ostrzeżeń na wyświetlaczu. Rzecz jasna sami konfigurujemy ciśnienia uznawane przez urządzenie za poprawne. Baterie mają podobno wystarczyć na wiele miesięcy ale o tym będzie można się dopiero przekonać. Co ważne - końcówki na wentylu nie rzucają się jakoś specjalnie w oczy. Nie sądzę aby znalazły "nowego właściciela" podczas postoju na parkingu. Jedno jest pewne - wygląda fajnie, działa dobrze, a czy przydatne? To już pozostawiam ocenie każdego posiadacza dwóch kółek Podaję link do przykładowego sprzedawcy (nie, nie jestem "na prowizji" u niego, po prostu ta oferta jest na dzisiaj optymalna). Znajdziecie je także wpisując w wyszukiwanie na aliexpress.com "tpms motorcycle". Widziałem to samo na rodzimym portalu aukcyjnym za "odrobinę" wyższą opłatą, być może uzasadnioną oferowaniem krajowej gwarancji. Każdy decyduje za siebie gdzie kupuje. 1 Cytuj KONTO PRZYGOTOWANE DO SKASOWANIA
Suchy-wolk Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2015 To nie są tanie rzeczy Aczkolwiek chętnie bym przetestował, w szczególności na torze, gdzie ciśnienie w błyskawicznym tempie wzrasta i opada. 0 Cytuj Chcesz założyć działalność, a może już posiadasz? Odbierz 10% rabatu na usługi księgowości w Polecam, sprawdziłem na własnym biznesie: www.infakt.pl
jaquzie Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2015 Moje doświadczenia z kolei są takie, iż cokolwiek z "bajerów" nakręcone na wentyl co nie jest fabryczne, prędzej czy później się samo odkręca Na szczęście w BMW mam fabryczne czujki ciśnienia w kółkach - nie ukrywam, przydatne, aczkolwiek kolejna rzecz którą się non stop kontroluje, zerka podczas jazdy etc. Kiedyś takich bajerów nie było i się jakoś żyło 1 Cytuj W uszach szum, w oczach łzy, a na liczniku 33 😆
Zet Opublikowano 26 Października 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Października 2015 (edytowane) Aczkolwiek chętnie bym przetestował, w szczególności na torze W takim razie nie jest to "zabawka" dla Ciebie. Powodem będzie częstotliwość aktualizacji danych - interesujące Cię parametry w warunkach torowych zmieniają się dosłownie z sekundy na sekundę, a te czujniki mają w tym względzie zauważalne opóźnienie które nie powinno być problemem w normalnej trasie ale już na tor nie sądzę aby dało radę. Do sportowych zastosowań pozostaje jedynie inwestycja w komputery zbierające dane z motocykla na temat silnika, opon czy kąta pochylenia w czasie jazdy. Podobno analiza tych danych pozwala na poprawienie swoich osiągów na torze. Ceny niestety mało atrakcyjne, nie wiem czy w Polsce jest jakaś firma z taką ofertą. Może będzie realne wzięcie czegoś takiego przez was na testy na tor? Według mnie warto się porozglądać. Dane mogą być pouczające Edycja: tutaj [PDF] przykładowe czujniki sportowe jako element większego systemu zbierania danych sportowych. A tu tak na szybko znalazłem produkt krajowy, być może nada się do motocykli? Edytowane 26 Października 2015 przez Zet (wyświetl historię edycji) 0 Cytuj KONTO PRZYGOTOWANE DO SKASOWANIA
ro6ert Opublikowano 27 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2015 Mnie to również zainteresowało - w zasadzie przed każdym wyruszeniem w trasę powinno się skontrolować ciśnienie w oponach, a taki gadżet byłby w tym temacie sporym ułatwieniem 0 Cytuj
Krzysiek rst1000 Opublikowano 29 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2015 No, jest pytanie czy trudniej wyważyć koło? Ale każda nowinka na początku budzi pewien pesymizm, a później to się obejść nie można. Może i ta się przyjmie? Ułatwienie duże, to niewątpliwe. 0 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi