Skocz do zawartości

wydarzenie_FLM_Tuchola.png

Zapraszamy na Zlot Forum Łódzkich Motocyklistów  - więcej informacji tutaj.

Szkodliwość Motocykli

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

I tak się zasyfi i tak się będzie syfić jak nie stary kamaz to z pieców kaflowych, i to w kółko.

Opublikowano

No chyba że masz elektrownie atomową,

Ekologia jest po to, żeby pewne firmy dając odpowiednie łapówki miały zapewnione rynki zbytu na swoje produkty. A że wiedzą komu dać i mają własną armię jak oszołomy z Greenpeace to też dobrze przędą...

generalnie w założeniu jest to eko jeśli korzystasz z odnawialnych zródeł energi więc bardziej to solary i elektrownie wiatrowe niz atom

Elektrownia atomowa to wydajność, wiatraków czy solar niestety trzeba postawić w ch** i jeszcze trochę by dorównać jednej atomówce. Poza tym, czysta byłaby elektrownia termojądrowa i 3 takie by zasiliły Europę. Polecam też przeczytać na temat generatora zimnej fuzji pewnego włoskiego wynalazcy. Szybko szybko został oskarżony o to, że jego koncepcja jest niejasna i nie ma sensu w celu ujawnienia szczegółów patentu, a kiedy tego nie zrobił stłamszony. Na szczęście kilka generatorów się sprzedało... pora czekać co dalej.Mnie osobiście interesuje poziom zanieczyszczeń tyle co litr wody w Wiśle... jak ktoś wyżej prawidłowo napisał jedna elektrownie węglowa dostarcza dziennie tyle zanieczyszczeń, co ok 240 aut rocznie, więc może zacznijmy z innej strony dbać o ekologię.

Jak się jeżdżąc nie przewrócisz to się jeździć nie nauczysz...

Opublikowano

Podaj nazwiskoChetnie poczytam

"Ja chcę, żeby moja Łódź rosła, żeby miała pałace wspaniałe,
ogrody piękne, żeby był wielki ruch, wielki handel i wielki pieniądz..."

Opublikowano

Podaj nazwisko Chetnie poczytam

Andrea RossiTutaj masz ogólnikowy, skrótowy artykuł:http://odkrywcy.pl/kat,111408,title,Zimna-fuzja-ujarzmiona,wid,13972209,wiadomosc.html?smg4sticaid=6e3fbPatent, prezentację działania i inne informacje można z łatwością znaleźć na YT. Temat dla fanów nowinek technicznych bardzo ciekawy :smile:

Jak się jeżdżąc nie przewrócisz to się jeździć nie nauczysz...

Opublikowano

Przyznam ze kopara mi opadlaA po obejzeniu na jutubie "Spisku Żarówkowego"jestem w stanie uwierzyc w moc roznych lobby

Opublikowano

Wszyscy podniecają się autami na prąd - że nie produkują zanieczyszczeń itp. OK !! Racja.ALE !! !! !!Ale nikt nie bierze pod uwagę, że elektrownia aby wyprodukować prąd do takiego samochodu wydziela więcej zanieczyszczeń niż taki normalny samochód spalinowy ! To co mówię jest udokumentowane. Ta cała " ekologia " to kolejny chwyt marketingowy, aby trzepać kasę :./

wszystko słusznie ale nie ma to związku z tematem porównywania motocykli do samochodu typu Prius czyli z napędem hybrydowym, który wytwarza sam nergię elektryczną, która go potem napędza
Opublikowano

Offtop wyszedl pierwsza klasa :smile:

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Silniki motocyklowe są bardziej szkodliwe

Z najnowszych badań wynika, że silniki motocyklowe emitują znacznie więcej szkodliwych substancji do atmosfery niż ich samochodowe odpowiedniki - informuje "Environmental Science & Technology". Szwajcarscy badacze, Ana-Marija Vasic i Martin Weilenmann z Swiss Federal Laboratories For Materials Testing And Research (Empa) przeprowadzili pomiary ilości szkodliwych substancji chemicznych emitowanych do atmosfery podczas pracy silników napędzających testowe motocykle (dwutakty i czterotakty) oraz samochody osobowe.  Badacze określili, iż stężenie niektórych toksycznych dla środowiska naturalnego i niebezpiecznych dla zdrowia ludzi związków chemicznych zawartych w spalinach motocyklowych jest kilkakrotnie wyższe od stężenia związków wydalanych ze spalinami z silników samochodowych.Niechlubny rekord odnotowano dla węglowodorów zawartych w spalinach motocykli poruszających się po szwajcarskich drogach. Silniki motocyklowe wytwarzają 16 razy więcej bardzo szkodliwych dla zdrowia węglowodorów niż samochodowe jednostki napędowe.Jak twierdzą naukowcy, motocykle w odróżnieniu od aut, wytwarzają trzykrotnie więcej tlenku węgla, który poprzez utlenienie przekształcany jest na dwutlenek węgla, substancję chemiczną odpowiedzialną za efekt cieplarniany.Jedynie ilość tlenku azotu produkowanego przy pracy silnika motocyklowego jest pięciokrotnie niższa niż w silnikach samochodów osobowych, lecz w dalszym ciągu znaczna - dodają naukowcy."Głównym powodem zaniedbań inżynierów, owocującym wysokim stopniem emisji przez silniki motocyklowe szkodliwych substancji, była niewielka liczba jednośladów poruszająca się dotychczas po drogach w porównaniu do ogólnej liczby pojazdów mechanicznych. "Nikt nie łączył stanu środowiska naturalnego z tak małą grupą pojazdów" - tłumaczy doktor Ana-Marija Vasic.Być może po wprowadzeniu zarówno przez USA, jak i Unię Europejską nowych, zaostrzonych norm czystości spalin, nastąpi widoczna poprawa w zmniejszeniu ilości szkodliwych substancji wydalanych wraz ze spalinami do atmosfery.

viajes fin de curso - Pozdrawiam Mart1k4d

Opublikowano

Jest to bardzo poważny problem a wy z taką arogancja wyrażacie się o tym problemie. Nasza planeta umiera a wy się śmiejecie jej prosto w twarz........

Ja postanowiłem coś zrobić dla naszej matki ziemi i obiecuję że nie będę jeździł tą paliwożerną gadziną na dwóch kółkach......... :unsure: .

nie będę jeździł od grudnia do końca lutego :P

:P
Opublikowano

Zyygy ty to masz  dobre serce :P

Opublikowano (edytowane)

bullshit :smile:

do tego jezdzijmy sankami, jedzmy kalafiory, pijmy wode, bo to ekologiczne.

kurde, nie ma to jak moto, a po

przejazdzce golonka i piwko :smile:

Edytowane przez jaquzie (wyświetl historię edycji)

W uszach szum, w oczach łzy, a na liczniku 33 😆

Opublikowano (edytowane)

Może nie jest to wywód naukowy, ale głos zdrowego rozsądku też ma swoją wartość:

Szkodliwość motocykli :woot: :woot: :woot:

Edytowane przez andy2004 (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Mysle ze stężenie tych wszystkich badziewiów w spalinach motocyklowych faktycznie bedzie wieksze, ze wzgledu na wysilenie jednostki, zapewne stosunek spalanej benzyny do zasysanego powietrza bedzie wiekszy(AFR), wszystko na celu zmniejszenia temperatury spalania, zwiekszenia żywotnosci silnika. Obecne motocykle sportowe produkuja okolo 200 km z 1 litra pojemnosci, a samochody  60-80, i stad te roznice. 

HONDA CBR 929RR icon3.png

KAWASAKI ZX10R   icon3.png

Opublikowano

Ostatnio w pogromcach mitów robili badanie i jedynie czego motocykl mniej produkuje to CO2 a w pozostałych kategoriach przegrywa :smile:

:doofywave:
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Ale nadal wychodzimy obronną ręką bo jeździmy tylko w sezonie i jest nas mniej, ale za to każdy z nas należy do jednej wielkiej rodziny. No i właśnie dzięki temu nie przejmuję się tym  :laugh2: 

LWG! 

Opublikowano

wow jak się temat odgrzał :biggrin:... 

cholerna ekologia zabiła najlepsze silniki jakie stworzono w historii.... zarówno motocyklowe jak i samochodowe... 

Opublikowano

wow jak się temat odgrzał :biggrin:... 

cholerna ekologia zabiła najlepsze silniki jakie stworzono w historii.... zarówno motocyklowe jak i samochodowe... 

Zgadzam się z kolegą, niema jak potężny v-twin na gażnikach, bez katalizatora i zbędnych pierdół :smile: