83matys Opublikowano 20 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 W 1933 roku, po około 20 godzinach za sterami RWD 5, został pierwszym Polakiem, który pokonał Atlantyk drogą powietrzną ustanawiając jednocześnie rekord świata najdłuższego lotu w klasie samolotów turystycznych. W drodze powrotnej do Warszawy, 30 kwietnia, wykonał międzylądowanie na łódzkim Lublinku. Zginął 9 lat później w czasie wojny podczas awaryjnego wodowania bombowcem w kanale La Manche. Stanisław Skarżyński, pilot, pułkownik Wojska Polskiego, został pochowany w Holandii na wyspie West- Terschelling. Jedziemy tam w 2 motocykle by 26 czerwca zapalić mu świeczkę na grobie w 70 rocznicę śmierci. Start w 22 czerwca - piątek rano W planach również objazdówka Niemiec, Belgii i Holandi. Żeby trochę zobrazować wyczyn Skarżyńskiego dodam, że masa własna samolotu, którym pokonał Atlantyk, nie przekraczała 450 kg. Dla porównania – Fiat 126p waży 580 kilo To chyba do dziś najmniejszy, załogowy statek powietrzny, który pokonał ocean. Skarżyński walczył w obu wojnach światowych, a w pierwszej był ciężko ranny, co w 90% wykluczało jego szanse na szkolenie lotnicze. Samozaparcie sprawiło jednak, że został pilotem i to takim, o którym było głośno na całym świecie. Obok rekordowego lotu nad Atlantykiem wykonał powietrzny rajd nad Afryką, co przyniosło mu sławę w środowisku. Podczas Drugiej Wojny Światowej służył między innymi jako polski dowódca stacji RAF w Lindholme. 26 czerwca 1942 posadził uszkodzony samolot na wodzie ratując życie całej załogi. Sam odniósł na tyle poważne obrażenia, że nie udało mu się z tonącego wraku przedostać do tratwy ratunkowej. Ciało Skarżyńskiego morze wyrzuciło na brzeg. Pochowano go na wyspie West-Terschelling w Holandii. Więcej o Stanisławie Skarżyńskim - http://www.polishair...skarzynski.html 0 Cytuj Jeżeli bałagan na biurku świadczy o bałaganie w głowie, to o czym świadczy pustka na biurku? - Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gosiamil Opublikowano 21 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 fajna inicjatywa no i gratuluje ciekawych zainteresowań! 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aidekk Opublikowano 21 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 Niestety start w piątek rano (ludzie ja mam pracę) i inne plany na weekend wykluczają moje uczestnictwo. Trzeba było wcześniej pisać... na pewno bym coś zorganizował czasowo 0 Cytuj Jak się jeżdżąc nie przewrócisz to się jeździć nie nauczysz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Opublikowano 6 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2012 good job ps a ja znowu wspomnę iż żałuje że nie mogłem jechać... 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IRAS Opublikowano 6 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2012 mam prośbę dajcie znać wcześniej 0 Cytuj http://www.wheelsoffire.hpu.pl/news.php Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
83matys Opublikowano 11 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 (edytowane) Tu mała relacja z naszego wypadu: http://motovoyager.net/2012/11/holandia-trzy-tysiace-kilometrow-by-zapalic-swieczke/#.UKAlooUwShh Edytowane 11 Listopada 2012 przez 83matys (wyświetl historię edycji) 0 Cytuj Jeżeli bałagan na biurku świadczy o bałaganie w głowie, to o czym świadczy pustka na biurku? - Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazek Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2012 Gratuluję wycieczki. Przydatne wskazówki dla wyjeżdżających w tamte rejony. 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gucio1989 Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2012 pogratulowac wypadu 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajejman Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2012 Bardzo fajna wyprawa,gratuluje.Bedac w Holandii bylem pod wrazeniem tego,jak kierowcy przestrzegaja przepisow rd :-) 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemski Opublikowano 4 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 Super wycieczka i bardzo fany opis. Aż zostałem dłużej w pracy bo nie chciałem przerywać w połowie Pzdr i do zobaczenia LWG 0 Cytuj CENTRUM UBEZPIECZEŃ ul. Snycerska 1 róg ul. Zachodniej i Limanowskiego, Tel: 693 188 184 motocykle, samochody, mieszkania, domy, firmy, OC podróżne, polisy na życie, NNW i motocykle Służymy Wam również doradztwem, także dzwońcie, piszcie jeśli tylko macie jakieś pytania lub potrzebujecie pomocy w spr. ubezpieczeń. nasze.ubezpieczenie@gmail.com ZAPRASZAMY!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi